Hova meneküljenek nyaralni az allergiások?

Szponzorált tartalom

2020. július 6. Kontent

Akik allergiásak a pollenre, azoknak a nyaralást is jól át kell gondolniuk, ugyanis egy rosszul megválasztott időpont, régió vagy ország pokollá tudja tenni a pihenésre szánt napokat. Mutatjuk, milyen úti célokat érdemes keresned, és azt is mutatjuk, hogy mikre figyelj nyaralás alatt, ha allergiás vagy.

shutterstock_1014122170_1.jpg

Ha azt szeretnéd, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon, válassz tengerparti úti célt, ahol a sós levegő gyulladáscsökkentő, légutakat tisztító hatása aranyat ér. Belföldön kerüld a parlagfűvel erősen szennyezett területeket, és lehetőleg ne az allergén növény virágzásának idején tervezd az utazást. Például ha a parlagfű a nagy ellenséged, akkor érdemes inkább még a nyár elején vakációznod: ilyenkor a legtöbb helyen már jó idő van, viszont még kevesebb a pollen a levegőben! 

Ha biztosra akarsz menni, akkor irány a hegyvidék! A magas területeken ugyanis nem él meg a parlagfű. De bárhová is mész, vidd magaddal a jól bevált, allergia elleni szereidet, hogy mindig a kezed ügyében legyenek. 

Helyek, ahol biztonságban lehetsz

Bár most, a koronavírus-járvány idején neccesebb a külföldi utazás, de ha nincsenek korlátozások és kötelező kéthetes karantén, jó úti cél lehet Görögország, annak is főleg a déli része. De például Korzikán is  csak júniusban kell a szintén allergiát okozó csalánfélékre számítani, így ide is nyugodt szívvel elmehetsz.

Ha viszont nem szereted a tengerpartot, és még nagyobb biztonságra vágysz, akkor irány a Tátra, ahol kedves kis hegyi falvakban tudsz elbújni a pollen elől. 

Allergiamentes lehet a nyaralásod, ráadásul mesés környezetben pihenhetsz, ha Ausztria hegyvidékeit választod. A parlagfű ott inkább csak az ország keleti részét sújtja, így augusztus-szeptemberben Tirol vagy Halstatt környéke jó úti célnak bizonyulhat. Halstatt ráadásul egy festői tó partján fekszik, mellette pedig a Dachstein vonulataiban gyönyörködhetsz, a környék pedig változatos szabadidős lehetőségeket kínál a fürdéstől a biciklizésen és túrázáson át a sóbarlang-látogatásig – ez utóbbi kifejezetten jót is tesz az allergiásoknak! 

Ha inkább belföldön utaznál, akkor mindenképp ajánljuk Noszvajt, a Bükk déli részén, Egertől 10 km-re fekvő kis falut.Tiszta levegő, vendégszerető helyiek és színes programok várnak: többek között találsz itt különleges barlang- és pincelakásokat, a Thummerer Pincében pedig remek borkóstolóra is van lehetőség. A lekvárfőzésnek nagy hagyománya van Noszvajon, a helyi szilvalekvár állítólag mesés. Ha arra jársz, próbáld ki! 

A Mátra szintén kellemes úti cél lehet az allergiások számára: kis hegyi falvak összevonásából jött létre például Mátraszentimre, ahol nyáron túrázni, télen pedig síelni is lehet. A látnivalók között érdemes megnézni a Szlovák Tájházat, valamint az Ásványtani Múzeumot. Számos túrautat is találunk a környéken.

Teljesen biztonságban lehetsz Magyarország harmadik legmagasabb hegycsúcsán, a 964 méter magas Galyatetőn, ahol a Galya-kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a környékre. 

Horvátország közel van, de nem minden része lesz jó a pollen- allergiában szenvedőknek:

Nem a legjobb hely, ha pollenallergiád van, hiszen a parlagfű ott is elterjedt. Ha mindenképpen ezt az országot választod, inkább a déli része felé indulj, ott kisebb a pollenkoncentráció, illetve tölts sok időt a tengerparton.

Ha a kertben pihengetnél…


Akár a nyaralásról van szó, akár a kiválasztott apartman vagy a szálloda kertjéről, tartsuk szem előtt, hogy milyen növényeknek ad otthont. Kevesebb tüsszögésre számíthatunk, ha például begónia, dália, százszorszép, rózsa, petúnia, tulipán, nárcisz, írisz vagy liliom nyílik körülöttünk, ezeknek a pollenkibocsátása ugyanis alacsony.  Azok a növények viszont, amelyeknek a pollenkibocsátása magas, fokozhatják az allergiás tüneteket. Ilyen például a kőrisfa, nyírfa, nyárfa, mogyoró, ciprusfélék és a fűzfa. Ezeket lehetőleg kerüld!

Pollennaptár nyaralás tervezéséhez:

Május: ernyősök, fészkesek, füvek, lórom, sóska, pillangósok

Június: bodza, csalán-, libatop-, útifű- és pázsitfűfélék

Július: vadkender, pázsitfűfélék

Augusztus: parlagfű, üröm, pázsitfűfélék

Szeptember: parlagfű, üröm, libatop, pázsitfűfélék

Október: parlagfű, pázsitfűfélék

Ha autóval közelíted meg az úti célt:

Ha autóval utazol, tartsd zárva az ablakokat és használj pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezés rendszeres tisztításáról és a szűrő időközönkénti cseréjéről se feledkezz meg. Vonaton, buszon ülj háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcodba hordja a polleneket.

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3915976886
süti beállítások módosítása