Biztos, hogy a szöges alma és a spenót a legjobb megoldás a vaspótlásra?

Szponzorált tartalom

2020. augusztus 6. Kontent

Régen bevett szokás volt, hogy almába, vörösborba vasszöget tettek éjszakára, és másnap elfogyasztották (természetesen szög nélkül), majd ezt egy-két hónapon keresztül folytatták. Egyébként ez tényleg hatásos, de ma már nem túl népszerű módszer a vas pótlására, ráadásul némi odafigyeléssel meg is tudjuk akadályozni, hogy hiány alakuljon ki ebből a nagyon fontos véralkotóból.

shutterstock_788468518.jpg

Még egy kicsit visszatérve az ősi módszerre: hatásossága abban rejlik, hogy az almában lévő szerves savak a legjobban felszívódó és hasznosuló, úgynevezett kelát komplexet képeztek a beléjük kerülő vassal. Régebben legalább ennyire népszerű „vaspótlónak” számított a spenót is, főleg gyerekek esetében. A spenót valóban nagyon egészséges zöldség, ám a vas szempontjából túlértékelt a jelentősége, ugyanis a jól felszívódó vas nem a növényi táplálékokban, sokkal inkább a húsfélékben található meg.

A vasnak nagyon fontos élettani szerepe van, nem véletlen, hogy az egyik legtöbb embert érintő kórkép a vashiány és az ebből később kialakuló vashiányos vérszegénység. Szerencsére ez ma már könnyen meg is előzhető, amiben jelentős szerepe van az étrendnek. Mutatjuk, miket érdemes ennünk, hogy elkerüljük a vérszegénységet, illetve a vashiány egyéb következményeit.

Mi köze a vasnak a vérszegénységhez?
A vashiányos vérszegénység tüneteit a hemoglobin nevű fehérje funkciójának csökkenése okozza. Ez a vörösvérsejtekben található, vasat tartalmazó fehérje szállítja az oxigént a szerveinkbe, szöveteinkbe. Ezt a kezelendő, súlyos, életveszélyes állapotot a vashiány előzi meg, amely a szervezet vasraktárainak kiürülésével változatos működési zavarokhoz vezethet mind felnőttekben, mind gyermekekben. A Földön közel 2 milliárd ember él vashiányos vérszegénységgel: a termékeny korban lévő nők 8,5-13,4 százaléka, a terhesség végén lévő nők 13-22 százaléka, a férfiak 1-2 százaléka küzd vele.

Vegák hátrányban

A csak zöldségeken, gyümölcsökön élők számára különösen fontos a vas pótlása, mert ha ezt nem teszik meg, akkor előbb-utóbb vashiány lép fel a szervezetükben, hiszen a növényi eredetű táplálékok kizárólagos fogyasztásával nem tudjuk biztosítani a vasszükségletünket. Ugyan a növények is – pl. a hüvelyesek, a főzeléknövények, salátafélék, a különféle magvak (tökmag, pisztácia) – tartalmaznak az emberi szervezet számára hasznosítható vasat, azonban a húsokban lévő vas lényegesen könnyebben, jobban szívódik fel. A legtöbb vas forrásai tehát az állati eredetű fehérjék, különösen a vörös húsok, a legtöbb vasat tartalmazó belsőség pedig a máj.  

A csodálatos C-vitamin 

Ismert, hogy a C-vitamin több szempontból is fontos a szervezetünk számára, és számos előnyös hatása mellett a vas felszívódását is elősegíti.

Kevesebb kávé, tea!

Jó tudni, hogy a kávéban, fekete teában lévő bizonyos növényi összetevők rontják a vas felszívódását, ezért ezeket csak módjával fogyasszuk! A tejeskávé-kedvelők pedig jobb ha tisztában vannak vele, hogy sajnos a tejtermékek is gátolják a vas hasznosulását.

Étkezz kiegyensúlyozottan!

  • A legfontosabb szabály: az egészséges, vegyes étrenddel biztosíthatod a legjobban a szükséges, napi vasbevitelt.
  • Fogyassz naponta C-vitaminban gazdag élelmiszereket zöldség, gyümölcs formájában. 
  • Ha multivitaminokat szedsz, azok lehetőleg ne tartalmazzanak kalciumot és magnéziumot.
  • Érdemes rendszeresen fogyasztani vörös húsokat (ne mindennap) – marha, borjú, bárány, nyúl – mert azok vastartalma könnyebben hasznosul, mint a fehér húsoké (csirke, pulyka, hal). A belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, de a magasabb telített zsír- és koleszterintartalmuk miatt fogyasztásuk csak havi 1-2 alkalommal javasolt.
  • Nassolj mogyorót, tökmagot!
  • Tegyél szezámmagot és/vagy lenmagot a joghurtba, kefirbe, salátába.
  • Egyél naponta egy tojást, és iktasd be a lencsét az étrendedbe, utóbbiból isteni leveseket is készíthetünk.
  • Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, mert azokban kevesebb vasfelszívódást gátló anyag található.
  • Jó ha tudod, hogy az étrend-kiegészítő készítmények, amelyek a nevükből is adódóan csak a mindennapi táplálékunk kiegészítését szolgálják, a vashiány megelőzésére nem alkalmasak.  
  • A vashiány megelőzésére és kezelésére szolgáló vaspótlók többnyire receptkötelesek, de már vény nélkül is elérhető olyan gyógyszer, amely megfelelő mennyiségű elemi vasat tartalmaz.  
Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7416080646
süti beállítások módosítása