A megfelelő sport nem csak az alakodnak tesz jót!

Szponzorált tartalom

2021. január 27. Kontent

proktis_7_cikk.jpg

A sport nemcsak azért fontos, mert segítségével nyáron majd jobban nézünk ki a strandon, hanem mert egy sor problémát, betegséget is megelőzhetünk vele. Fontos azonban, hogy az egészségi állapotunknak megfelelő mozgásformát válasszunk. Pláne figyeljünk oda, hogy milyen sportot űzünk, ha hajlamosak vagyunk az aranyér problémákra.

A sport áldás az egész szervezetünknek hiszen nemcsak a testünkre, hanem mentális egészségünkre, közérzetünkre is pozitív hatással van. A mozgás közben ugyanis boldogsághormon termelődik, amely a lelki egyensúlyunkat, jókedvünket is segíthet megőrizni. Fontos azonban hozzátenni, hogy az állapotunknak megfelelően kiválasztott rendszeres sporttevékenység csak akkor lehet eredményes, ha egészséges táplálkozással egészítjük ki. 

Mielőtt tehát vad súlyzózásba kezdenénk, vagy a közeli futópályán a félmaraton távját céloznánk meg, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik a megfelelő mozgásforma a számunkra. Ne szégyelljük kikérni az edzők, oktatók véleményét arról, hogy az egészségi, fizikai állapotunkhoz milyen testedzést ajánlanak. Ha már régen nem sportoltunk, akkor az sem árt, ha előtte a háziorvossal kivizsgáltatjuk magunkat és egyeztetünk vele is arról, milyen mozgás lenne számunkra ideális.

Ha nem akarunk sérülést, negatív tapasztalatot, kudarcot, akkor tartsuk szem előtt azt is, hogy a kiválasztott sportág lehetőleg csak annyi kihívást jelentsen, amennyi megfelel az aktuális edzettségi szintünknek. Azt is gondoljuk végig, hogy inkább csoportban sportolnánk szívesen, vagy a magányos edzéseket preferáljuk jobban. A kinti, vagy edzőtermi mozgás áll hozzánk közelebb? Fogyni vagy erősödni szeretnénk, esetleg az izomtömegünket akarjuk növelni?

A koronavírus-járvány árnyékában azt is tanácsos mérlegelnünk, hogy a fertőzésveszély szempontjából melyik a legbiztonságosabb verzió. Jelenleg az edzőtermek csak korlátozottan működhetnek, és jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy közösségi térben, ahol másokkal együtt sportolunk, a fertőzés kockázata még fokozott higiéniai intézkedések mellett is magasabb, mintha egyedül, otthon edzenénk. Ha nagyon nem szeretünk magányosan sportolni, akkor érdemes lehet egy személyi edző segítségét kérnünk, akivel elvonultan, biztonságosabb keretek között tudunk edzeni. 

Mindenféleképpen tartsuk szem előtt azt is, ha valamilyen egészségi problémával küzdünk, például aranyeres tüneteink vannak, vagy tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk az aranyérre.

Ez esetben kerüljük a nagy erőkifejtést igénylő sportokat, az erős haspréssel járó mozgásokat. Előrehaladott stádiumú aranyér esetén kifejezetten tilos bármilyen, haspréssel, hasűri nyomásfokozódással járó sport, mivel nagymértékben hozzájárulhat a kellemetlen panaszok kialakulásához. Nem ajánlott ilyenkor a futás és a kocogás sem (de ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor viszont ne sajnáljuk a pénzt megfelelő cipőre!), helyette érdemes sétára, úszásra váltani, illetve szóba jöhet az elliptikus tréner is.

Ha ülőmunkát végzünk, különösen oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű mozgásra. Tanácsos óránként felkelnünk, sétálnunk, levegőznünk, változtatnunk a testhelyzetünkön, esetleg egy kicsit tornáznunk az íróasztalunk mellett.

Nem feltétlenül csak az aranyér ellen hasznos, hanem egyébként is nagyon egészséges, ha keringésfokozó mozgást végeznünk, például jó időben az autózás vagy a tömegközlekedés helyett inkább kerékpárra pattanunk. A testünk meghálálja, ha naponta fél órát intenzíven sétálunk, kocogunk, vagy futunk. Hasznos lehet a szobabicikli is, amin télen-nyáron tekerhetünk, valamint számos online otthoni tornával is támogathatjuk a vérkeringésünket. Remek alternatíva lehet a jóga és a pilates, amelyek ráadásul az ízületeket is védik.

A gátizmok megdolgoztatását se felejtsük ki, ugyanis kiváló megelőzési módja ez is az aranyérproblémáknak, hiszen a célzott gyakorlatok révén a végbélzáró izom erősödik, és pozitív hatása van a kötőszövetre is. Ha a kötőszövet és az izom megerősödik, akkor például az aranyeres csomó sem tud a végbélnyíláson át kitüremkedni. A gátizmok edzése ráadásul egy sor egyéb egészségi probléma megelőzésére is szolgál, arról nem beszélve, hogy a szexuális életünkre szintén jótékony hatása lehet van. Erről bővebben itt írtunk. 

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termekcsalad.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr916399346
süti beállítások módosítása