Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Így lesz boldog a vaginád egy antibiotikumkúra után

Szponzorált tartalom

2023. március 23. Kontent

shutterstock_1970456594_vg7.jpg

Az antibiotikum csodás találmány, hiszen gyorsan megszabadíthat a „garázda” kórokozóktól és az általuk kiváltott betegségek kínzó tüneteitől. Mivel azonban sajnos nem tesz különbséget jó és rossz baktérium között, a bélflóra mellett a hüvely védelmét biztosító tejsavbaktériumokat is megtizedelheti, így egy ördögi kört indíthat be a hüvelyedben. Szerencsére ki lehet lépni a spirálból. Ehhez tudni kell, hogy mitől lesz újra kiegyensúlyozott a flóra odalent.

Biztosan te is tudod, hogy a bakteriális vaginózis esetében az antibiotikumok jelentik a standard kezelést, és ma már az is köztudott, hogy ezek a gyógyszerek rossz hatással lehetnek a hüvelyflórára, hiszen az antibiotikum elpusztíthatja a szervezet saját Lactobacillusait, ami visszatérő bakteriális vaginózis, esetleg gombás hüvelyfertőzés kialakulásához vezethet. Érthető, ha a szakemberek komoly kutatásokat folytattak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatékony módjai lehetnek a hüvelyi mikrobióta kiegyensúlyozásának. Ebben próbálunk most neked mankókat nyújtani.

Amennyiben antibiotikumkúrán vagy túl, mindenképp gondoskodj a hüvelyflóra visszaállításáról, amit megtehetsz például tejsavas hüvelykezeléssel. Ezt a helyreállító kezelést ajánlatos közvetlenül az antibiotikumterápia után elvégezni, hogy megakadályozzuk a visszaesést. Kevesen tudják, hogy a hüvelyi mikrobiom olyan, mint az ujjlenyomatunk, ezért fontos, hogy ismerjük a testünk ezen részének speciális igényeit, jelzéseit. Tudnunk kell azt is, hogy a különböző életszakaszokban is változik a hüvelyflóránk, ilyen a születés utáni időszak és a kisgyermekkor, a pubertás, a reproduktív évek, a terhesség, valamint a menopauza és az utána következő időszak.

A hüvelyi egyensúly felborulásának és a fertőzések kialakulásának kiváltó okai:

 

  • Menstruáció (a hormonális változások miatt, és a vér nagyon jó táptalaj a mikroorganizmusoknak)
  • Szex (felboríthatja a kényes belső egyensúlyt)
  • Irrigátor, intim mosakodógélek használata (szabályosan kimossák a hüvelyflórát)
  • Terhesség (ahogy a menstruáció esetében, úgy a terhesség ideje alatt is hormonális változások lépnek fel, amelyek felboríthatják a hüvelyflórát)
  • Stressz (szintén rossz hatással lehet a sérülékeny egyensúlyra)
  • Antibiotikumok (ahogy fentebb is írtuk, az antibiotikumok elpusztíthatják a Lactobacillusokat, amelyek nélkül védtelen marad a hüvely a fertőzésekkel szemben)
  • Menopauza (szintén a hormonális változások zavarhatnak be a hüvelyflóra egyensúlyába)

Miért fontos a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítása?

Ahogy azt már a korábbi cikkeinkben is részletesen kifejtettük, a hüvelyflóra egyensúlya elengedhetetlen ahhoz, hogy védettek legyünk a fertőzésekkel szemben. A védelem fenntartásában alapvető szerepe van a tejsavnak, amelyet az egészséges hüvelyben is ott élő, „jótékony” tejsavbaktériumok, a Lactobacillusok termelnek. Az egyedi, személyenként jellemző saját baktériumflóra egyensúlyát az ott jelen lévő tejsavbaktériumok és a savas pH tartja fent.

A hüvelyi pH általában 3,8–4,2 között mozog. (A 7-es pH-érték semlegesnek, az ennél alacsonyabb savas, az ennél magasabb pedig lúgos közegnek számít.) Az emberi bőr pH-ja 5,5. A hüvelyben a tejsav gondoskodik a közeg állandó savas kémhatásáról, amely védőpajzsként óvja ezt a sérülékeny területet. Ha ez elmozdul a lúgos irányba, elszaporodnak a hüvelyflórában található baktériumok vagy az esetleg bekerülő kórokozók. Ez megtörténhet egy antibiotikumkúrát követően is, ezért fontos visszaállítani a normál egyensúlyt, azaz a savas pH-értéket.

Így tartsd a hüvelyedet egészségesen és boldogan!

  • Használj meleg vizet és egyszerű, parfümmentes szappanokat, amivel mindennap gyengéden megmoshatod a hüvely környékét és a szeméremtestet.
  • Kerüld a hüvelyöblítőket, mivel azok nagyon megzavarhatják a normál hüvelyflórát.
  • Hasonló okokból ne használj illatosított intim termékeket vagy illatosított WC-papírt.
  • Használj óvszert szex közben, utána menj el pisilni.
  • Kerüld a kémiai adalékanyagokat és spermicideket tartalmazó síkosítókat, óvszereket. Válassz természetes változatokat, amelyek igazodnak a hüvely pH-értékéhez és nem irritálják az érzékeny hüvelyhámot.
  • Kerüld a szűk ruházat és a szintetikus anyagok viselését, főleg az alsóneműkben, válassz inkább jól szellőző, kényelmes pamut fehérneműt.
  • Támogasd az immunrendszeredet kiegyensúlyozott étkezéssel és vitaminokkal.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5318076878
süti beállítások módosítása