5 tévhit az allergiával kapcsolatban, amiket ideje lenne elfelejteni

Szponzorált tartalom

2020. március 3. Kontent

A tavaszi virágzással egy időben terítékre kerül az allergia témája, és szárnyra kapnak a vele kapcsolatos jó öreg, de teljesen hibás beidegződések. Összeszedtük a leggyakoribbakat, de azt is mutatjuk, mi belőlük az igaz!

A szénanáthának semmi köze a szénához

Ugyan még napjainkban is használjuk a szénanáthát a pollenallergia összefoglaló neveként, de a takarmánynövénynek vajmi kevés köze van a kellemetlen tünetekhez.

A méz megszünteti

Az egyik legelterjedtebb és legrégibb tévhit, hogy méz kanalazgatásával megszüntethetjük a szénanátha tüneteit. Régen ezt a konklúziót azzal hozták összefüggésbe, hogy a méhek a mézet virágporból készítik, fogyasztásával ezért a szervezetet hozzászoktathatjuk az allergénekhez, így idővel a szénanáthás tüneteink is megszűnhetnek. Ez azonban teljesen téves elgondolás, hiszen a méhek által összegyűjtött pollenek nem azonosak a levegőben található allergénekkel. Sőt, a vegyes virágmézbe nagy valószínűséggel kerülhet valamilyen allergén vagy keresztallergén anyag is!

A 19. században ennek az ellenkezőjét gondolták, a tüsszögő bálázók tüneteit a szénának tudták be, innen jön a szénanátha elnevezés. Ma már persze tudjuk, hogy a munkások allergiás tüneteit nem a széna okozta, hanem a közte megbújó penészgomba-spórák.

Majd kinövi a gyerek!

Hallhatjuk főleg a nagyszülőktől, amikor az allergiás tüneteket produkáló lurkókat allergiatesztre szeretnék vinni a szülők. Pedig az állításnak nincs sok alapja: csak ritkán és csak bizonyos allergiáknál fordul elő, hogy kinövi a gyerek, a legtöbb esetben ez nem történik meg. Vagyis tényleg szakorvoshoz kell fordulni, és betartani az általa meghatározott életmódbeli változtatásokat, illetve követni az utasításait.

Gyógyszer, orrspray nélkül is elmúlik!

Sajnos az allergiás panaszok kezelés híján, illetve a tünetek enyhítése nélkül nem szűnnek meg.

Ez nem is igazi egészségügyi probléma, csak divat!

Sokan azt gondolják, hogy az allergia „túl van spilázva”, hogy ez csak egy újabb trend, amivel egyes emberek figyelemfelkeltésből címkézik magukat. Pedig az allergia valóban az immunrendszer kóros reakciója a szervezetbe jutott allergén anyagokra, valamilyen jellemző, váratlan tünetegyüttes formájában. A tünetek meglehetősen sokfélék lehetnek: a csalánkiütéstől az orrfolyáson át egészen a súlyos, életveszélyes reakcióig. Éppen ezért az allergiát senkinek sem lenne szabad elbagatellizálnia: sem a sajátját, sem a másét! 

 

Ez is érdekelhet

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószermentes és nem kell számolni függőség kialakulásával. A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9815481246
süti beállítások módosítása