50-szer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, mégis mi az?

Szponzorált tartalom

2020. április 23. Kontent

A felfázást, mint megnevezést gyakran hibásan használjuk, hiszen a csípő érzéssel, sűrű vizelési ingerrel együtt járó hólyaghurut kialakulása mögött egyéb okok is meghúzódhatnak, nem csak a hideg.

Főleg a nők szenvednek tőle

A hólyaghurut a húgyhólyag gyulladásos megbetegedése. Hátterében vírusok, gombák, illetve az esetek túlnyomó többségében baktériumok állnak. Sajnos a nők anatómiai felépítésük miatt fogékonyabbak a fertőzésre. Olyannyira, hogy a fiatal nők körében 50-szer gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiak között. Ennek egyik oka a rövidebb húgycső, amelyen így könnyebben jutnak fel a hólyagba a baktériumok, valamint a húgycső végbélhez és hüvelyhez való közelsége, hiszen a hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka az E. coli nevű bélbaktérium.

Visszatérő hólyaghurutról beszélünk, ha 6 hónapon belül legalább kétszer, vagy 1 éven belül háromszor is kiújulnak a jellegzetes tünetek. Ilyen esetben mindenképp forduljunk urológushoz, hogy a kiváltó okoknak megfelelő megelőzést szolgáló terápiát tudjon javasolni.

Mi okozza?

Közvetetten a hideg

A köztudatban még mindig gyakori tévhit, hogy a hideg és az az időjáráshoz képest túlságosan lenge öltözet a fő kiváltó ok, de ez csak ritkán van így. A „fázásnak” annyi köze lehet a hólyaghuruthoz, hogy az altest lehűlése valóban szerepet játszhat a betegség kialakulásban: a lehűlt testrészen meggyengül a védelmi rendszer, és a kórokozók könnyebben idéznek elő fertőzést, azonban rendszerint nem a hideg a fő kiváltó ok. 

A hüvelyflóra egyensúlyának zavara

A fertőzés egyik fő forrása lehet a hüvely egészséges, savas pH-értékének különböző károsító hatások következtében lúgos irányba történő eltolódása, amely a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlyát is megzavarja. Mindezt előidézheti a mosakodógélek, intim spray-k használata, a spermicid géllel, vagy kúppal való védekezés, illetve a túl gyakori hüvelyöblítés is.

Ezek is érdekelhetnek

A szex

Sajnos sok nő szexuális életét keseríti meg a szex után jelentkező hólyaghurut. Ennek oka, hogy a baktériumok közösüléskor a hüvelyből, vagy a végbélnyílás környékéről könnyen kerülnek a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át fel a hólyagba. Ráadásul szex közben a hímvessző mozgása is segíti a haladásukat felfelé.

Az ösztrogénszint csökkenése

A klimax során a női szervezet ösztrogénszintje csökken, ennek hatására pedig gyengülnek a vizeletet tároló húgyhólyag és a vizelet elvezetéséért felelős húgycső szövetei, továbbá a hüvelyhám is elvékonyodik, hidratáltsága csökken, illetve megváltozhat a hüvely savas kémhatása is. Mindezen okok következtében a változókorú nők hajlamosabbak lehetnek a húgyúti fertőzésekre. 

Hogyan előzheted meg?

Nincs biztos recept, de fontos a megfelelő higiénia, a hüvelyhám hidratáltságának helyreállítása, a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres pisilés – szex előtt és után különösen!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4915523460
süti beállítások módosítása