Így óvd a hüvelyflórád egyensúlyát karantén után

Szponzorált tartalom

2020. május 26. Kontent

Ha valamire megtanított minket a koronavírus az az, hogy jobban kell figyelnünk a higiéniára, és főleg a kézmosásra. De mi a helyzet a hüvelyfertőzésekkel? Hogyan óvd az intim zónád egészségét most, hogy újra szabad a kijárás, és nem mellesleg érkezik a nyár?

shutterstock_1095084191.jpg

Te is tehetsz a megelőzésért!

A leggyakrabban előforduló bakteriális vaginózis, valamint gombás hüvelyfertőzés elkerülése érdekében mi magunk is tehetünk megelőző lépéseket. A hüvelyben többféle baktérium és gombafaj is él, köztük a tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) is, amelyek a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó savas közeget biztosítják, és egyúttal a kórokozók szaporodását is meggátolják. Előfordul azonban, hogy az egyensúly felborul, ilyenkor a tejsavbaktériumok száma lecsökken, a pH pedig lúgos irányba tolódhat el. Ennek eredménye az addig ártalmatlan baktériumok gyors ütemű szaporodása és egy sor általuk okozott, kellemetlen tünet lehet.

A gombás hüvelyfertőzés hátterében az egészséges hüvelyflóra részét képező Candida gombák túlszaporodása áll. Vagyis: sem a bakteriális, sem pedig a gombás hüvelyfertőzés nem nemi úton terjedő betegség!

A kényes egyensúly számos tényezőtől felborulhat

Talán nem gondolnád, de a kiváltó okok között az első helyen állnak az intim tisztálkodószerek, ezek ugyanis kedvezőtlen irányba módosíthatják a pH-t. Kerüljük például az intim dezodorok, spray-k használatát, mert irritálhatják is a szeméremtájék érzékeny bőrét, de érvényes ez a szappanokra és egyéb illatosított kencékre is, mivel a hüvelybe kerülve ezek is megváltoztathatják a pH-t.  A hüvelyöblítéstől pedig kifejezetten óvnak minket a nőgyógyászok, ugyanis ilyenkor nemcsak a kórokozókat, hanem a védő baktériumokat is kimossuk.

A másik gyakori zavart okozó tényező az antibiotikumok szedése, ezért, ha erre kényszerülsz, gondoskodj a bél- és a hüvelyflórád helyreállításáról, kérd ki az orvosod tanácsát, milyen probiotikumot használj. Apropó probiotikum, a táplálkozásod is lehet ezen a téren tudatos: ha nincs tejallergiád, egyél sok kefirt és natúr joghurtot, mert ezek támogatják a természetes védőmechanizmusodat jelentő belső egyensúlyt.

A tisztaság fél egészség

Bár az intim mosakodószerek nem ajánlottak, a szeméremtájék napi szintű, tiszta vízzel történő tisztítása nagyon fontos. És ha már a higiéniánál tartunk: a WC-használat előtt és után is moss alaposan kezet! Ugyanez érvényes a tampon, betét cseréjénél is. Pisilésnél pedig ne feledkezz meg a helyes törlési irányról, vagyis mindig elölről hátrafelé törölj!

Ha fürdőbe, strandra mész, lehetőleg cseréld mielőbb szárazra a vizes fürdőruhát, mert a nedvesség szintén kedvez a baktériumok, gombák elszaporodásának.

A fehérnemű-viselet sem mindegy:

tudjuk, hogy a legtöbb nő szereti a szexi alsóneműt, de a műszálas anyagból készült bugyik és a tangák sajnos nem a hüvelyflóra barátai, ez a „Flóra” inkább a jól szellőző, pamutból készült bugyikat preferálja. A szexi ruhadarabokat tartogasd inkább randikra és az együttlétekre, a hétköznapokban pedig engedd pamutbugyiban lélegezni az intim zónádat.

Bár ahogy fentebb említettük, a hüvelygomba nem szexuális úton terjedő betegség,

ne feledkezz meg a védekezésről, főleg új partner esetén. Az óvszer nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem egy sor betegségtől is megvéd.

A kevesebb stressz jó hatással lehet az egészségedre, és bizony a hüvelyflórád egyensúlyára is,

ezért, amennyire lehetséges, próbáld a stresszfaktorokat minimalizálni. Naponta legalább egyszer relaxálj, kapcsolj ki és mozogj, hiszen a sport az egyik legjobb stresszoldó. Gondolj az alsó izmaid edzésben tartására is: ma már sokféle intimtorna létezik, ezekről bővebben itt írtunk – biztos, hogy te is megtalálod a számodra leginkább testhezállót!

Hirdetés

Micovag Plus hüvelykúp az antimikotikus (hüvelygomba-ellenes) kezelés kiegészítésére alkalmas, különösen gyakran kiújuló hüvelygomba esetén. A Micovag Plus speciális összetételénél fogva egyrészt segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát, ily módon a gombák szaporodását képes gátolni, másrészt enyhíti a hüvelygomba kellemetlen tüneteit, a viszketést és az égő érzést. A Micovag Plus hüvelykúp alkalmazása olyan esetekben is hasznos, amikor a fertőzést a hagyományos gombaellenes hatóanyagokkal szemben ellenálló (rezisztens) gombafajok okozták. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5015712586
süti beállítások módosítása