Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Férfi és női tabuk, amikről soha nem beszéltetek otthon, pedig kellett volna...

Szponzorált tartalom

2020. május 27. Kontent

Szomorú tény, hogy itthon a szexualitással, és ebből következően az intim problémákkal kapcsolatban óriási a hallgatás. Nem beszélünk róluk a családban, ahogy az iskolában sem, pedig a kellő ismeret segíthet a félelem és a szégyen feloldásában. Hiszen ezek általános egészségügyi problémák, amelyekre ma már gyors megoldásokat nyújthat az orvostudomány.

shutterstock_1300616119.jpg

Otthon nem beszéltünk ilyenekről, a saját tapasztalataim útján tudtam meg, hogy mi is az a hüvelygomba, és az az igazság, hogy sokszor az orvosok sem tájékoztattak arról, hogy ez pontosan micsoda, és mi lehet az oka 

- ezt a 28 éves Rita meséli, és esete nem egyedülálló. A nők nagy részének nincs pontos információja arról, hogy a hüvelygomba hogyan alakul ki. 

Olyan ciki erről beszélni

- válaszolja egy másik interjúalanyom, amikor arról kérdezem, hogy miért nem tette fel a kérdéseit az édesanyjának vagy az orvosának, amikor bizonytalan volt a témában. Sokan vannak így: szégyellik a betegséget, mert azt gondolják, szexuális úton kaphatták el, vagy hogy ők a felelősek, amiért ilyen jellegű problémákkal küzdenek. Pedig ez távol áll az igazságtól, ugyanis a hüvelyi fertőzések nagy részét a hüvely természetes védőmechanizmusának, azaz a hüvelyflóra egyensúlyának a felborulása okozza. 

Az egészséges nők hüvelyében a nagy számban megtalálható Lactobacillusok védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben oly módon, hogy savas pH-jú közeget biztosítanak, amelyben a fertőzést okozó baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ha viszont az egyensúlyt megzavarja valami, vagyis a Lactobacillusok elpusztulnak, vagy vészesen lecsökken a számuk, az egyébként ártalmatlan baktériumok és gombák zöld utat kapnak az elszaporodáshoz, amivel kellemetlen tüneteket okoznak.

A hüvelyflórát megváltoztathatja a különféle gyógyszerek, antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták alkalmazása, illetve a méhen/hüvelyen belüli fogamzásgátló eszközök használata is. De hatással lehet rá az immunrendszerünk meggyengülése, a sok stressz, a műszálas alsóneműk, és az éjszakai tamponhasználat is.

Ez csak a változókorba lépő nőket érinti, nem?

Jön az általános kérdés, ha egy másik tabutémáról, a hüvelyszárazságról esik szó. Erről, a nőket érintő problémáról azért is fontos beszélni, mert a tévhitekkel ellentétben nem csak az idősebb korosztálynál jelentkezhet, hanem bizony a fiatalabbaknál is. A stressz, a hüvelygyulladás, az endometriózis, a pajzsmirigy alulműködése, a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és az izomsorvadás, sőt a szülés is okozhat hüvelyszárazságot.

Vagyis bármely életkorban minden olyan tényező, ami csökkenti a petefészek-hormonok szintjét, az rontja a hüvelyhám vastagságát, glikogéntartalmát, csökkenti a hüvelyben a tejsavképződést, a védőbaktériumok mennyi-ségét. A tejsav-védőbevonat nélkül a hám felszíne kiszárad, berepedezik, ezért érzünk ilyenkor égő, viszkető, fájdalmas érzést. 

A fizikai tünetek mellett a hüvelyszárazság lelkileg is hat az érintettre, aki úgy érezheti, hogy a nőiségével vannak bajok, sőt az örömtelen együttlétek akár párkapcsolati krízishez is vezethetnek.

A hallgatás nem nyújt megoldást, viszont a nőgyógyásszal egyeztetve, és a megfelelő vizsgálatok elvégzésével a probléma kezelhető. Az együttlétek megkönnyítésére síkosítók, míg az alapprobléma felderítése után a megfelelő célzott kezelés, a tünetek tartós csökkentésére pedig a gyógyszertári hüvelyi készítmények nyújthatnak segítséget, és hozhatják vissza a szexuális élet örömeit.

Problémák a pisilés körül

Az inkontinencia, vagyis a vizelettartási zavar, vizeletcsepegés végképp ki nem beszélt téma, és nagy szégyen-érzet is övezi ezt a kellemetlen problémát. Pedig fontos beszélni róla, mivel hazánkban közel félmillió ember szenved vizelettartási nehézségtől, és annak ellenére, hogy létezik megfelelő gyógymód a kezelésére, csak minden ti-zedik páciens fordul orvoshoz. 

Az inkontinenciának több fokozatát különböztetjük meg: lehet enyhe, középsúlyos és súlyos, és az okok alapján eltérő fajtái is lehetnek. A megfelelő kezelés ettől függően más és más: segítséget jelenthet az életmódváltás, a stressz oldása, valamint az intimtorna, súlyosabb esetekben pedig a műtét biztosíthat újra „cseppmentes” napokat. A vizelettartási probléma jelentkezhet nőknél és férfiaknál is, illetve előfordulhat fiatalabb és idősebb korban egyaránt.

Amiről a férfiak tényleg félnek beszélni

Aminek még a gondolata is rettegéssel tölti el a teremtés koronáit, az nem más, mint a merevedési zavar: ez teljesen tönkreteheti a férfi önbecsülését, mint ahogy a szexuális életét is lenullázhatja.

Sokan annyira szégyellik, hogy akár éveken át el sem mennek szakemberhez, ami az életminőség romlásán túl azért is veszélyes, mert a merevedési zavar a hátterében esetlegesen meghúzódó, komolyabb szervi megbetegedéseknek is lehet intő jele.

A szakemberek szerint a szülőknek nemcsak a lányaik, hanem a fiúk nevelésekor ugyanúgy fel kellene hívniuk a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára. Ezek kétségkívül nem számítanak a legkellemesebb időtöltésnek, ugyanakkor nagy eséllyel megóvhatnak a komolyabb betegségektől.

A merevedési zavarhoz vezető leggyakoribb okok a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere-zavarok, a cukorbetegség, de a háttérben pszichés és egyéb okok is állhatnak. A szükséges vizsgálatok és a kezelések elrendelésében az urológus/andrológus szakorvosok lehetnek a problémával küzdő férfiak segítségére.

A tabuként kezelt női és férfi intim problémák sorát még hosszan lehetne folytatni: a lányok gyakran még a menstruációt is félnek szóba hozni, mint ahogy a fiúk is inkább csak titokban kutakodnak a neten, ha valamilyen különös tünetet észlelnek magukon odalent, ahelyett, hogy megkérdeznék az édesapjukat, vagy orvoshoz fordulnának. Erre reflektál egy 2018-as felmérés is, amelyből kiderül, hogy a szűrővizsgálatokra a megkérdezettek csupán 55 százaléka  jár el rendszeresen. Az idősebbek komolyabban veszik a megelőzést: az 50-es korosztály kétharmada, a fiatalabbaknak viszont kevesebb mint fele fordul meg rendszeresen szűrővizsgálatokon.

Hirdetés

Nem jó, ha fáj a szex!

A hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat, mégis, az ösztrogénszint természetes csökkenésével járó változókorban a leggyakoribb. De előfordulhat fiatalabb korban, szülés után, szoptatás alatt, bizonyos betegségek és gyógyszerek hatására is. A Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a panaszok enyhítésében, mivel előnyös összetételénél fogva helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét és tápanyagellátását, serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat.

Cikatridina hüvelykúp hormonmentes, így azok is használhatják, akik számára a hormontartalmú szerek használata nem javasolt. A készítmény segít a különböző okokból kialakuló hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében. 

webp_net-resizeimage-4.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr915712596
süti beállítások módosítása