Neked milyen az orrtípusod?

Szponzorált tartalom

2020. július 1. Kontent

Sokan elégedetlenkednek az orrukkal, és nem kevesen kés alá is fekszenek, hogy egyenes, fitos orrot készíttessenek maguknak. Pedig egy átszabott orr az egész arc karakterét megváltoztathatja, és a kutatók szerint a személyiségre is lehet utalni belőle.

shutterstock_456068854_1.jpg

Az orr befolyásolja, sőt, meghatározza az arc karakterét. Gondoljunk csak Mátyás királyra, Leonardo da Vincire, Goethere, Mozartra, Liszt Ferencre vagy Baudelaire-re, akiknek legendásan nagy orruk volt. Később a „görög” orr is szépségideál lett, Babits Mihály a Szagokról, illatokról írt tanulmányában pedig ezt írja: 

Kevésbé komplikált érzékenységű naivok orra jellegzetesen fitos, nagy embereké ellenben gyakran nagy és feltűnő alakú. A művészi érzékiség adja meg az előkelőséget… 

A kutatók szerint az orr formája nem csupán esztétikai jellemző, az orrtípusok különböző környezeti hatások miatt alakultak ki. Az európaiak keskeny orra például a hideg, száraz időjáráshoz alkalmazkodott.

Még a legszebb orrot is el tudja azonban csúfítani egy allergiás időszak, amikor a sok tüsszögéstől, orrfújástól kipirosodik és kicsit megdagad arcunk egyik legdominánsabb érzékszerve.

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra – az úgynevezett allergénekre –, amelyek alapvetően nem is károsak ránk nézve, vagyis az egészséges embernél semmilyen reakciót nem váltanak ki.

Az allergének számos helyen előfordulhatnak: például ételekben, a levegőben vagy akár olyan tárgyakon, amiket megérintettünk. A leggyakoribb allergének közé tartoznak a növényi eredetű pollenek (pl. parlagfű), élelmiszerek, gyógyszerek, állati szőrök, poratka, nehézfémek.


Te melyik típusba tartozol?

Azt gondolhatnánk, hogy ahány ember, annyi orrforma létezik, de ez tévedés, ugyanis összesen csupán 14 típust lehet megkülönböztetni. Legalábbis ezt állítja Abraham Tamir professzor, aki több ezer ember orrának elemzésével jutott erre az eredményre. 

Egy másik felmérés szerint, még ennél is kevesebb, összesen hat típus létezik, melyekről arra is lehet következtetni, hogy milyen a személyiségünk. Ezt azért mi nem vennénk készpénznek, de érdekességként összeszedtük, hogy melyik orrtípushoz, milyen személyiségjegyeket társítanak a kutatók. 

A pisze orr

A pisze orrú emberek általában kedvesek, optimisták szeretnek gondoskodni környezetükről. Az ilyen orrú emberek többnyire lelkesek, és szeretnek kipróbálni új dolgokat.  Ilyen orra van például Cara Delevingne-nek.

A sasorr

Az ilyen típusú emberek öntörvényűek, így az önzés sem áll messze tőlük, szeretik a saját céljaikat kergetni. Ki jut eszedbe erről az orról? Hát persze, hogy Barbra Streisand.

A görög orr

A klasszikus vonalú, egyenes orr arra utal, hogy viselője logikus gondolkodású. Ilyen orra van például a színésznő Natalie Portman-nek. 

Római orr

Az erőteljes, enyhén ívelt orr sokszor tartozik politikai vezetőkhöz, akik erős, szuggesztív személyiséggel rendelkeznek. 

A núbiai orr

Az ilyen orr hosszú és alsó része kiszélesedik. Alapvetően kreativitásra és szenvedélyre utal. Viselőik gyakran szeretnek újítani, nyitottak, kíváncsiak, nem takargatják érzelmeiket. Néha elragadják őket az érzelmeik, de még ha hibáznak is, a vonzó személyiségük miatt gyakran megbocsátanak nekik. Ilyen orra van Barack Obamának. 

A turcsi orr

Az ilyen emberek elevenek, gyors észjárásúak, és általában dörzsöltebbek, mint az átlag.

 

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található különleges összetevő, az Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9715973118