Vannak mondatok, amiket nem mondhatsz egy depressziósnak

Szponzorált tartalom

2020. november 30. Kontent

Mit tehetünk, ha egy családtagunkat legyűri a depresszió, levert, nyomott a hangulata és semmihez sincs kedve? Egyáltalán, hogyan ismerjük fel, ha gond van, és mik azok a mondatok, amiket semmiképp se mondjunk egy depressziósnak?

shutterstock_549090334.jpg

Korunk egyik népbetegsége a depresszió, amely rengeteg embert érint és pokollá tudja tenni nemcsak a beteg, hanem a közvetlen környezetében élők életét is. A családtagok gyakran élnek át bűntudatot és tehetetlenséget, hiszen segítenének, de nem tudják, hogyan tegyék. 

Az első, amit fontos megérteni, hogy a depresszió ugyanolyan betegség, mint bármilyen egyéb fizikai kórkép. Nem „hiszti” és nem is a gyengeség jele. Nem lustaság és nem az akarat hiányából fakad. Azonban ne essünk abba a hibába se, hogy a depressziós családtag terapeutájaként vagy akár megmentőjeként próbáljunk funkcionálni. A legtöbb, amit tehetünk, ha éreztetjük, hogy mellettük állunk, illetve ha rávesszük, forduljon szakemberhez. 

Mi pontosan a depresszió?

A depresszió nem egyenlő azzal, amikor átmenetileg szomorúak, rosszkedvűek vagyunk, hiszen mindenkinek lehetnek ilyen mélypontjai.  Természetes, ha olykor “szétesünk”, elvégre mindannyiunk életében történhetnek olyan negatív események, tragédiák, amelyek megviselik az embert. A probléma akkor kezdődik, amikor benne ragadunk ebben az állapotban, és a saját erőnk kevés hozzá, hogy kimásszunk az érzelmi szakadékból.  Hogy minél hamarabb segítséget kapjunk egy szakembertől, fontos tisztában lennünk a tünetekkel.

A depressziónak sokféle típusa és számos különböző tünete lehet, a teljesség igénye nélkül mutatjuk a legismertebbeket:

  • Levert hangulat, a depressziós személy gyakran szomorú, könnyen sírva fakad.
  • Céltalanság, motiválatlanság, az örömérzet elvesztése.
  • Jelentős testsúlyváltozás, ami hízás vagy fogyás egyaránt lehet.
  • Alvászavar. Túl sokat alszik vagy épp fordítva: nem tud aludni, éjszaka gyakran felébred. 
  • Kimerültség, fáradtságérzet.
  • Bűntudat vagy az érzelmi kiüresedés állapota.
  • Koncentrációra való képtelenség.
  • Halál, öngyilkosság gondolatával való foglalkozás.
  • Önbizalomhiány, önutálat.

Ne keverjük össze a szezont a fazonnal: avagy a bipoláris depresszió nem egyenlő a depresszióval!

A bipoláris, vagy más néven mániás depressziót nagyon sokan „egyszerű” depressziónak vélik. Míg azonban a depresszió gyógyítható betegség, a bipoláris zavar nem az. Rendszeres terápiával, hatékony gyógyszeres kezeléssel el lehet érni a részleges vagy teljes tünetmentességet, de a betegség maga nem szüntethető meg.

Amiket egy családnak érdemes tudnia, ha valamelyik szerettük depressziós lesz:

  • Próbáljuk megérteni, elfogadni, (ami sok helyzetben nehéz), hogy a depressziós személynek nem velünk van problémája, még akkor sem, ha a hangulata ingadozik, ő pedig kötekedő vagy elviselhetetlen velünk. 
  • Ne hibáztassuk magunkat! Ahogy a harag, a düh, a veszekedés, úgy az önhibáztatás sem vezet előre: nem tehetünk arról, ha egy hozzátartozónknak depressziós gondolatai vannak. Viszont a tüneteit ne bagatellizáljuk el, fontos, hogy mellette legyünk, és a segélykéréseit figyelembe vegyük.
  • Egy depressziósnak annyira alacsony lehet az energiaszintje, hogy a teljesen hétköznapi feladatok is óriási megterhelést jelenthetnek a számára. Sokan a munkájukat sem tudják ellátni, sőt a mindennapjaikban sem tudnak funkcionálni, ezért nagyon fontos, hogy az illető minden erőfeszítését méltányoljuk: biztassuk őt, építsük az önbizalmát. 
  • A depresszió nem egyenlő a gyenge akarattal. Ne ítélkezzünk felette és ne hibáztassuk az állapotáért. 
  • Semmiképp se mondjunk neki olyan mondatokat, hogy:
  • „Aludd ki magad, aztán majd minden jobb lesz!” 
  • „A világ kevésbé fejlett részein az embereknek sokkal nagyobb problémákkal kell megküzdeniük, mégsem hagyják el úgy magukat, mint te!”
  • „Szedd már össze magad!”

Az ilyen és hasonló mondatokkal csak mélyebbre taszítjuk őket, még nagyobb szégyenérzetet, lelkiismeretfurdalást és frusztrációt generálunk a depressziósban, aki már így is értéktelennek érzi magát.

  • Jellemző, hogy a depressziós ember eltűnik a baráti körből és a szeretteit is kerüli, vagyis elszigetelődik. Bár nagyon nehéz, de ez esetben is maradjunk türelmesek és biztosítsuk arról, hogy mennyire szeretjük őt és ott leszünk mellette, ha szüksége lenne a segítségünkre, támogatásunkra. 

Hirdetés

A depresszió az egyik leggyakoribb népbetegség. Minden hatodik ember az élete során legalább egyszer megtapasztalja, és ez a szám évente növekvő tendenciát mutat. A depresszió kialakulásában számos tényező közrejátszhat, többek között a stressz, a napi rutinok megváltozása vagy a ránk nehezedő mindennapi gondok súlya. A Remotiv extra vény nélkül kapható gyógyszer segítséget jelenthet: az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer segít javítani a hangulatunkon, fokozza a motivációnkat és csökkenti az enyhe depresszió tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-600x500.png

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1316284206
süti beállítások módosítása