Mi az, ami csíp, ha pisilsz, és a hideget vagy a partneredet okolod miatta?

Szponzorált tartalom

2021. március 1. Kontent

urnizol1_kisebb_foto.jpgA nők gyakori problémája a fájdalmas, égő vizelés, amit a népnyelv csak felfázásként emleget, bár csak közvetetten kapcsolható a hideghez, és még csak nem is közvetlenül a párod hibája. Mutatjuk, mi áll a jelenség mögött, és azt is, hogy mit tanácsos tenni ilyenkor.

Nevezzük inkább hólyaghurutnak!

A „felfázás” elnevezés ugyanis megerősíti a tévhitet, hogy a betegséget „csak” a hideg okozza, márpedig ez a vélekedés negatív hatással lehet a megelőzésre és a gyógyulásra egyaránt. Minden lánynak és nőnek fontos lenne tudnia, hogy a hólyaghurut (vagyis a „felfázás”) oka elsősorban nem a hideg padló, víz, vagy a ruhából kilógó derék – bár némi szerepe azért ezeknek is van! –, a betegség hátterében ugyanis valójában baktériumfertőzés áll.

A nők anatómiai felépítésük miatt fogékonyabbak az ilyen jellegű a fertőzésekre, hiszen a rövidebb női húgycsövön át könnyebben jutnak fel a hólyagba a baktériumok. Továbbá az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy a húgycső a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz közel helyezkedik el, ezért a hólyaghurutot leggyakrabban kiváltó E. coli nevű bélbaktérium is könnyebben bele tud sodródni a húgycsőbe.

Az anatómiai sajátosságok miatt hólyaghuruton általában a legtöbb nő átesik élete során, sőt, sokuknál visszatérő problémaként is jelentkezhet. Ez hosszú távon az élet minőségére is kihathat, a mindennapi tevékenységeket korlátozza és nem ritkán a szexuális kapcsolatot is tönkreteheti.

Visszatérő hólyaghurut

Erről akkor beszélünk, ha 6 hónapon belül legalább kétszer, vagy 1 éven belül háromszor is kiújulnak a jellegzetes tünetek. Ilyen esetben mindenképp forduljunk urológushoz, hogy a kiváltó okoknak megfelelő megelőzést vagy a tüneteket megszüntető terápiát tudjon javasolni.

Akkor a fiúmtól “kapom el”?

Először is tisztázzuk: a húgycsőbe bejutó baktériumok nagy eséllyel a hüvelyflórából vagy a végbél környékéről kerülnek oda, nem pedig az aktuális partnerünk nemi szervéből.

A fertőzés egyik fő forrása lehet a hüvely egészséges, savas pH-értékének különböző hatások következtében lúgos irányba történő eltolódása, amely a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlyát is megzavarja. Mindezt előidézheti az óvszer nélküli aktus során a lúgos ondó, de a mosakodógélek, intim spray-k használata, a spermicid géllel vagy kúppal való védekezés, illetve a túl gyakori hüvelyöblítés is. Utóbbit egyébként sem ajánlják a szakemberek.

Jó, de akkor hogyan előzzem meg?

Fontos a megfelelő higiénia, a hüvelyhám hidratáltságának helyreállítása, a bőséges folyadékfogyasztás – szex előtt és után is! –, valamint a rendszeres pisilés, együttlét után különösen. Az óvszerhasználat az aktus során nemcsak a nemi úton terjedő fertőzésektől vagy a nem kívánatos terhességtől óv meg, hanem az egészséges hüvelyi pH-t is segít fenntartani, ami véd a betolakodó kórokozó bacikkal szemben is.

És ha már csíp?

Ha azt érezzük, hogy jelentkeztek a kellemetlen tünetek, akkor kezdjünk el bőségesen folyadékot inni és sokat pisilni. Igyunk legalább napi két-három liter folyadékot – lehetőleg cukor-, szénsav-, alkohol- és koffeinmentes formában. Ez mechanikusan is tisztítani fogja a hólyagot. Érdemes a kezelést medveszőlőlevél-kivonattal kezdeni, mely tünetenyhítő hatása mellett fertőtleníti a vizeletet. Ezt kiegészíthetjük az irritációt csökkentő hatású készítményekkel is (jó hatású gyógynövények: tökmag, szömörce, komló, lestyán, rozmaring vagy kis ezerjófű). A tőzegáfonya is hasznos lehet, ugyanis megakadályozza, hogy a nehezen kezelhető baktériumokból biofilm alakuljon ki.

Ha azonban pár nap alatt nem múlnak a panaszok, irány az orvos!

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3216439824
süti beállítások módosítása