Candida-diéta: többet árt, mint használ?

Szponzorált tartalom

2021. június 16. Kontent

micovag_5.jpgEgy időben sorra jelentek meg olyan cikkek, amelyek a Candida-diéta áldásos hatásairól szóltak a hüvelygomba vonatkozásában. Vajon tényleg hatásos?

Ahogy azt a korábbi blogposztunkban is leírtuk: a Candida nem az ellenségünk, hanem egy olyan gomba, amely az emberi szervezetben jelen van. Bizonyos esetekben, mint például az immunrendszer gyengülése miatt elszaporodhat, ami tipikus tüneteket okozhat akár a hüvelyben is.

Egy korábbi feltevés szerint diétával el lehet kerülni a gombák túlzott elszaporodását. A diéta ötlete Dr. William G. Crooktól származik, és a szakmai berkeken belül nem okozott osztatlan sikert. Az USA-ban egyenesen áltudománynak minősítették, mondván a Candida-diétával az a probléma, hogy a betegség, amelyre kitalálták, nem létezik. Nincs olyan, hogy „Candida-túlérzékenység”, csak egyszerűen gombás fertőzések vannak a test különböző részein, jellegzetes tünetekkel.

Miből áll a diéta?

A Candida-diéta során sok minden tiltólistára kerül, és javarészt a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelének visszaszorítása útján igyekszik legyőzni a Candidát. Nemcsak szénhidrátokat nem ehetünk, hanem élesztőgombát tartalmazó élelmiszereket sem, valamint nem ajánlott a glutén, a keményítő és a legtöbb fajta gyümölcs fogyasztása sem. Miért ez a szigorúság? Az alapgondolat szerint a felsorolt tápanyagokkal, illetve élelmiszerekkel a szervezetünkben élő gombákat „etetjük”, vagyis az étkezésünk tehet arról, ha a Candida elszaporodik – például a hüvelyflórában. Nos, ez az a része a diétának, amit a szakemberek nagy része vitat.

A megevett cukor nem jut le a hüvelyedbe

Az ellenzők szerint ugyanis a Candida egyáltalán nem abból táplálkozik, amit mi közvetlenül megeszünk. Azaz a csokiból nem fog a cukor a hüvelyben megjelenni, hogy ott a Candidát „táplálja”. Másrészt a Webbeteg egyik cikkéből az is kiderül, hogy a gombák táplálékául szolgáló szénhidrátforrás valójában többféle lehet. Harmadrészt, ugyan a gombák tényleg szénhidrátokkal táplálkoznak, de azt a szénhidrátot, amire szükségük van nem a bevitt tápanyagból, nem is a vérünkből, hanem a sejtekből szerzik meg. A visszatérő gombás hüvelyfertőzéssel kapcsolatban kialakult tévhit, miszerint nem szabad cukrot enni, önmagában nem hozza el a gyógyulást. Természetesen fontos az egészséges táplálkozás, a visszafogott szénhidrát- és cukorfogyasztás, ugyanakkor sokkal többet tehetünk a hüvelygombák ellen, ha a hüvelyflóránk védelmére összpontosítunk.

Vannak előnyei is

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az egyszerű szénhidrátok csökkentett fogyasztása mindenki egészségére jó hatással van. Abban a szakemberek is egyetértenek, hogy az egészségtelen, például szénhidrátokban túlságosan gazdag étrend valóban hajlamosíthat a gombás hüvelyfertőzés kialakulására. Ugyanakkor a Candida felszaporodásának hátterében sokkal inkább a hüvelyflóra meggyengülése sejthető. Egy kialakult gombás fertőzés kezelésére a szénhidrátok megszorítása nem alkalmas, a célt sokkal inkább elérhetjük az intim zóna kiegyensúlyozott állapotának visszaállításával és megtartásával. Utóbbiért mi is sokat tehetünk, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8616588914
süti beállítások módosítása