Az 50 az új 30? Már nem úgy éljük meg a változókort, mint anyáink

Szponzorált tartalom

2021. július 2. Kontent

cikk_julius_gyogytudor.jpgEgy mai, változókorú nő másként és jóval aktívabban éli az életét, mint tette azt akár az édesanyja generációja. Ehhez mérten a menopauza megítélése, és szerencsére annak megélése is sokat változott az elmúlt évtizedekben.

Az ötven az új harminc?

Ezzel a kijelentéssel nem is nagyon túlzunk, hiszen ma jóval tovább élünk, mint elődeink, arról nem beszélve, hogy számos életesemény ideje is későbbre tolódott: ilyen a házasság, a gyermekvállalás, és bizony másként állunk ma a nyugdíjas éveinkhez is.

A statisztikák szerint a fejlett országokban egyértelműen később jön el az első gyermek születésnek ideje, és itthon is jellemző a tendencia, hogy a nők egyre később szülnek. Míg a nyolcvanas évek elején az anyák átlagos életkora az első szüléskor 23 volt, 2000-re ez 25 évre emelkedett, ma pedig már 27 év. Ennek a változásnak persze több oka is van. Az egyik fontos tényező, hogy az oktatás, a tanulás széles körben elérhető lett. A karrierépítés, valamint az önálló egzisztencia megteremtésének igénye és az azzal járó nehézségek szintén a kiváltó okok között szerepelnek, mint ahogy az sem mellékes, hogy úgy tűnik, mára a házasság intézménye sem annyira vonzó, mint korábban volt.

A mai nőknek természetes, hogy az anyaság mellett karriert is építenek, önmegvalósítanak, így a tanulás, illetve a tapasztalatszerzés miatt a gyermekvállalás időpontja kitolódik. Ugyanakkor a diplomaszerzés ma már nem feltétlenül hátráltatja a nőket abban, hogy gyermeket vállaljanak, legalábbis az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy ma alig van különbség az érettségizettek és a diplomások gyermekvállalási hajlandósága között.

Másként idősödünk

Ahogyan egyre később szülnek a nők, úgy változik az idősödéshez való hozzáállás is, hiszen jóval tovább vagyunk aktívak, mint elődeink. Míg anyáink, nagyanyáink korában egy ötvenes nő már leginkább a nagymamák teendőit látta el, addig ma ez a korosztály aktívabb, mint valaha, így az is természetes, hogy a nők a változókoruk idején is jóval sokoldalúbb életet szeretnének élni.

Ezek a menopauza tünetei: 

  • rendszertelen ciklus, menzesz elmaradása
  • erősödő PMS-tünetek
  • hőhullámok
  • hüvelyszárazság
  • éjszakai izzadás
  • libidó csökkenése
  • alvásproblémák
  • hízás

Nagyanyáink korában egy idősebb nő még nem nagyon tudott mást tenni, mint eltűrni a menopauza tüneteit. Pedig a panaszok már a menstruáció végleges elmaradása előtt elkezdődnek, és ez a tünetekkel terhelt időszak akár évekig is elhúzódhat. Ugyan minden nőben másként játszódik le a folyamat, de 75 százalékuk tapasztalja a tünetek valamelyikét. A jó hír az, hogy ma már ezek nagy részén lehet segíteni.

A mai kor egyik nagy előnye, hogy a klimaxos panaszokat sem kell immár csendben tűrnünk, hiszen a természet patikája által nyújtott lehetőségektől kezdve a hormonterápiáig többféle módon is törekedhetünk a tünetek megszüntetésére, csökkentésére. Az egészséges étkezés és a sport ugyancsak sokat segíthet, de még változókori hüvelyszárazság kezelésére is számos módszer közül választhatunk.

Amennyiben tartunk ettől az időszaktól, érdemes figyelemmel kísérni azokat a hírességeket, akik nyíltan mesélnek arról, milyen megélniük a változókort, ami nem feltétlenül jár csupa szenvedéssel. Vagy nézzük meg a Grace és Frankie című sorozatot, ami sorra veszi az idősödő emberek mindennapi problémáit, amelyek némi humorral és pozitív hozzáállással áthidalhatók.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.


remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3116607730
süti beállítások módosítása