És te voltál már idén nőgyógyászati szűrésen?

Szponzorált tartalom

2021. július 27. Kontent

remifemin_8.jpgHa nem, akkor itt az ideje felhívni a nőgyógyászodat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a különböző nőgyógyászati betegségek megelőzése! Elmondjuk, hogy nekünk nőknek, milyen szűrésekre érdemes, illetve kell eljárnunk – a menopauza előtt és után.

Ej, ráérünk arra még!

Ha a magyarok prevenciós szokásait nézzük, akkor nem állunk túl jól. Leginkább csak akkor megyünk orvoshoz, ha már problémáink, kifejezett fájdalmaink vannak, ekkor pedig gyakran már nagy a baj. Ezt igazolja néhány lesújtó adat: egy 2019-es felmérés szerint például a 65 éves férfiak 39 százaléka soha nem volt prosztatavizsgálaton, a nőknek pedig csak 15 százaléka járt emlőröntgenen. Az adatokból az is kiderült, hogy a magyar nők 12 százaléka még soha nem volt méhnyakrákszűrés, egynegyedük nőgyógyásznál is csak több mint 3 éve járt, és csak 36 százalékuk vett részt a megelőző 1 évben vizsgálaton. Szakmai ajánlás szerint a 45 és 60 év közötti nőknek a korai felismerés érdekében kétévente kellene részt venniük mammográfiai vizsgálaton.

De nézzük, mik azok a szűrések, amelyekre nekünk nőknek rendszeresen kellene járnunk.

Méhnyakrákszűrés

A népegészségügyi ajánlás szerint 3 évente javasolt a méhnyakrákszűrés, bár a nőgyógyászok szerint erre inkább évente lenne szükség. A szakemberek szerint minden nőnek, aki már megkezdte a nemi életet, de legkésőbb 18 éves kortól évente egyszer ajánlott ezen a szűrésen részt vennie – ám ezt kevesen teszik meg.

Tény, hogy a vizsgálat nem a legkellemesebb, de az egészségünk védelmében kibírható. Az orvos megvizsgálja a hüvelyfalat, a méhszájat, illetve mintát vesz a méh nyakcsatornájából és a méhszáj felszínéről. Ezen kívül megtekinti a hüvely felszínét, a szeméremtestet, a kisajkakat, azt figyelve, hogy van e kóros eltérés, illetve a hüvelyváladékot is vizsgálhatja.

A kolposzkópos vizsgálattal a szakember olyan rendellenességeket fedezhet fel még időben, amelyek további kezelést igényelhetnek. A tapintásos vizsgálat során többnyire cisztákat, miómákat, a petefészkek vagy a kismedence gyulladását és az endometriózist is kiszűrhetik. A hüvelyi ultrahangos vizsgálattal pedig további rejtett rendellenességekre is fény derülhet.

Emlőszűrés

Legalább ennyire fontos az emlőszűrés is, az emlőrák kialakulásának megelőzése érdekében. Fontos, hogy az évenkénti szűréseken az emlők és a hónalj áttapintása is megtörténjen. Ajánlatos magunkon is havonta önvizsgálatot végezni: a művelet teljesen fájdalommentes, csupán pár percet vesz igénybe, ugyanakkor sokat jelenthet a megelőzés terén. A szakemberek szerint 40 éves kor felett kétévente ajánlott a mellultrahang és/vagy a mammográfiás vizsgálat, 50 fölött pedig már évente érdemes ismételni.

Állapotfelmérés, ha megérkezik a menopauza

A változókori tünetek kezelésének megkezdése előtt egy alapos állapotfelmérésre kerül sor a nőgyógyásznál. Ekkor a hormonszintek mellett a méhnyálkahártya vastagságát is megmérik, megvizsgálják az emlők és a petefészkek szerkezetét, illetve (ha ezt helyben nem tudják kivitelezni) csontsűrűség-mérésre is elküldik a pácienseket.  Az állapotfelmérés része a kórelőzmény felvétele is, ugyanis ha a hormonkezelés mellett döntenénk, fontos tudni, hogy csak azok részesülhetnek ilyen terápiában, akiknek korábban nem volt sem trombózisuk, sem hormonérzékeny daganatuk vagy májbetegségük.

A változókorba lépve továbbra is fontos a prevenció. A nőgyógyászati szűrővizsgálatokat ebben az életszakaszban is évente szükséges elvégeztetni. Sőt, negyvenéves kor fölött további vizsgálatok ajánlottak:

  • csontsűrűség-mérés
  • mammográfia
  • vastagbélszűrés (50 éves kor felett évente javasolt)
  • a magas vérnyomás és a vérzsír-eltérések szűrése, illetve megfelelő kezelése

A menopauza okozta „klimaxos” panaszok kezelésének számos módja lehetséges. Dönthetünk a hormonpótlás mellett, ami közel sem annyira veszélyes, mint amennyire az elterjedt korábban a médiában, de segíthet az életmódváltás, a hormonmentes tünetenyhítés, és ma már a rendelkezésünkre állnak a lézeres intimkezelések is, amelyek a vizelettartási problémák és a hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében segítenek.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7316633344
süti beállítások módosítása