Lehet, hogy jól bírod a kialvatlanságot, de meglesz annak még a böjtje!

Szponzorált tartalom

2021. augusztus 4. Kontent

gyt_sf_1.jpgSokan nem veszik komolyan a pihenés jelentőségét, pedig a szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen, és sajnos a kimaradt éjszakai alvást nem lehet csak úgy bepótolni egy délutáni szundival!

Nyolc óra munka, nyolc óra alvás

Még ha a pihenéssel töltött órák száma nincs kőbe vésve, az biztos, hogy a számára megfelelő időintervallumot mindenkinek szükséges volna átaludnia. Az elégtelen alvás, a különböző alvászavarok ugyanis más-más módon, de negatívan hatnak mindennapjainkra és testi-lelki egészségünkre.

Az álmatlanul eltöltött éjszakák, főleg ha rendszeresen fordul elő ilyesmi, könnyen megbosszulják magukat. A kialvatlanság nemcsak ásítozással jár, hanem fáradékonyságot, koncentrálási nehézséget, ingerlékenységet is okozhat, sőt előfordulhat remegés és hallucináció is. Gyengül továbbá az immunrendszerünk, ez pedig hozzájárul egyéb betegségek kialakulásához, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri panaszok súlyosbodásához.

Túl sok inger, túl sok információ

Korunk emberének életmódja aligha segíti elő a jó alvást: az éjszakába nyúló tévézés, a stimulánsok használata, a késő esti étkezések vagy a munkahelyi túlórák mind-mind megzavarhatják az ember természetes alvás-ébrenlét ciklusát, ez pedig azzal járhat, hogy gyengül a melatonin, a természetes alvási hormon termelődése. Nem segít a sok mesterséges fény és zaj sem, ami körbevesz minket, főleg, ha valaki nagyvárosban lakik. Érdekes eredményre jutott Dr. David B. Augus, aki könyvet is írt  a témában, ő ugyanis azt mondja, hogy az alvás minősége olyannyira befolyásolja a szervezet hormonális ritmusát, hogy azt mesterségesen nem is lehet helyettesíteni, ezért sokkal jobb, ha inkább megelőzzük a bajt. Azaz igyekezzünk mindig annyit aludni, amennyire szüksége van egy felnőtt szervezetnek.

És mi történik akkor, ha már egy ideje csak keveset tudunk aludni? A jó hír, hogy az alváshiány bepótolható, de nem ám azzal, hogy egyszerre sokat szundizunk! A szakemberek szerint pár héten át szükségünk lesz egy-két órával több alvásra, de a krónikus alváshiányban szenvedőknek akár néhány hónap is elkél a regenerálódáshoz.

Mit tehetünk azért, hogy jól aludjunk?

  • Legyen rendszer az lefekvési időnkben, és próbáljunk meg 23 óra előtt ágyba bújni.

  • A telefonunkat hagyjuk a szobán kívül: a lefekvés előtti telefonnyomkodás biztos nem segít abban, hogy jót aludjunk. A mobilozás ugyanis stimulálja az agyat, ettől egyrészt éberebbek leszünk, másrészt szorongást is okozhat az a kényszer, hogy mindig elérhetőek kell lennünk. És még egy dolog: a telefonunkon való szkrollozás, csetelés, olyan érzéseket is kiválthatnak belőlünk, amelyek miatt zaklatottak leszünk, és máris nehezebben alszunk el. 

  • Sportoljunk! Az aktív mozgás után jobban esik az alvás, és az alváshiánnyal párosuló stresszt is jól oldja.

  • Késő este már ne együnk nehéz ételeket, sőt az a legjobb, ha lefekvés előtt pár órával már egyáltalán nem étkezünk.

  • Sötétítsük be a szobát, ne zavarják az alvásunkat különböző, mesterséges fények.

  • Bízzunk a testünkben! Találjunk egy olyan hetet, amikor szabadon kísérletezhetünk az ébredés és lefekvés időpontjaival. Aludjunk el akkor, amikor úgy érezzük, kellőképpen elfáradtunk, és addig aludjunk, amíg természetes módon fel nem ébredünk. Egy idő után rá fogunk jönni, hogy milyen mennyiségű az alvásra van szükségünk. Ha tudjuk tartani magunkat az így „kikísérletezett” lefekvési és ébredési időpontjainkhoz, akkor a természetes alvásciklusunk is hamar helyreáll.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sedacur-doboz-60x-1024x1024_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2216643244
süti beállítások módosítása