„Míg anyu öltözik, az apu ideges” – így mehet az idegeinkre a nyaralás

Szponzorált tartalom

2021. augusztus 18. Kontent

sf_5.jpgIsmerős mondat, igaz? És nem csak azért, mert egy híres slágerből idéztük. Sokan megtapasztalják, hogy a várva várt nyaralás korántsem olyan idilli, mint amilyennek elképzelték. A szervezés, az utazás, az új környezet mind-mind stresszfaktor, ami miatt könnyen rémálommá is válhat a pár napos vagy akár több hetes kikapcsolódás.

„Pokoli volt az indulás, és minden, de tényleg minden elromlott. Késett a taxi, rohanni kellett a géphez, ott aztán kiderült, hogy véletlenül a kézipoggyászba tettem a manikűrkészletet, amit így ki kellett dobnom. Persze a fiammal is jól összevesztünk, ezért az odaút alatt mindketten durcásan ültünk a helyünkön”

– meséli a nyaralás nem éppen felhőtlen élményeit Kati.

Tény, hogy a pihenésre szánt napok lehetnek nagyon stresszesek is, hiszen kilépünk a megszokott és biztonságot nyújtó környezetünkből, ami már önmagában nehézséget jelenthet. Az pedig különösen idegesítő, ha a munkánktól egyszerűen nem tudunk fejben elszakadni. A gondolatainkat ugyanis korántsem olyan egyszerű átállítani, de azért ne ijedjünk meg...

A szakemberek szerint minimum egy hét nyaralásra, rendes pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy jól feltöltődjünk. Finn kutatók szerint az optimális nyaralás hossza 7-11 nap. A kutatásban a résztvevőknek a munkával összefüggő stressz-szintjét vizsgálták a vakáció során. Ennek alapján kiderült, hogy 7-11 nap kell a tökéletes kipihentség eléréséig – amihez még méregdrága utazásra sincs szükség, az viszont elengedhetetlen, hogy ezt az időszakot munka nélkül, valódi kikapcsolódással töltsük. Ha ugyanis hosszabb ideig folyamatosan dolgozunk pihenés, kikapcsolódás nélkül, annak kimerülés, kiégés, fásultság lesz a következménye, és előbb-utóbb testi tünetek is jelentkeznek. Ezek lehetnek alvászavarok, fejfájás, hasi görcsök, emésztőszervi gondok, súlyproblémák, keringési betegségek, ingadozó vérnyomás, és még egy sor egyéb panasz. 

Az irodai munkát végzőknél kifejezetten jót tehet a testmozgás, a könnyű fizikai munka, és az is sokat segít a feltöltődésben, ha minél több új élmény ér minket a nyaralás során: például új ételeket próbálunk ki, sosem látott helyeket fedezünk fel, új emberekkel találkozunk. Az pedig különösen jót tesz a pszichénknek, ha mindezt a szeretteinkkel éljük át – méghozzá stressz nélkül.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, hogyan tehetjük stresszmentessé a nyaralást. Íme:

  1. Ha nem is vagyunk profi szervezők, akkor is próbáljunk meg ezúttal előre tervezni, és időben elintézni a fontos dolgokat! Az ideges kapkodás csak még több szorongást és idegességet fog szülni. Azzal is érdemes számolnunk, hogy mi történik akkor, ha esetleg nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt eredetileg elterveztük, elképzeltük. Próbáljuk meg előre elfogadni, hogy igenis adódhatnak helyzetek, amelyeken nem tudunk változtatni, és gondolkodjunk inkább a megoldáson!
  2. Ha repülővel utazunk, bepakolásnál figyeljünk oda, hogy ne legyen túl nehéz a poggyászunk, hiszen a többletsúlyért plusz pénzt kell majd kicsengetnünk, arról nem beszélve, hogy teljesen felesleges magunkkal vinnünk a fél gardróbot, mert jó eséllyel a bepakolt ruhák felét sem fogjuk viselni.
  3. Apropó csomagolás! Indulás előtt ellenőrizzük a legfontosabbakat: nálunk van-e a telefon, az útlevél, a jegyek, a balesetbiztosítás. Ne a kocsiban vagy a repülőtéren eszméljünk rá, ha esetleg valami hiányzik.
  4. A szabadság legyen valóban szabadság: ne olvasgassunk munkahelyi e-maileket, a céges telefont is kapcsoljuk ki, és ne képzeljük azt, hogy nélkülünk otthon megáll az élet!

 

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sedacur-doboz-60x-1024x1024_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1416661428
süti beállítások módosítása