Tükröm, tükröm mondd meg nékem: vashiányos vagyok?

Szponzorált tartalom

2021. november 3. Kontent

mf1_nov_1.jpg

Talán nem is gondolnád, de a szépségünk bánhatja, ha nincs elegendő vas a szervezetünkben.

Az egészségünk egyik fontos adaléka

A vas az egyik legfontosabb nyomelem a szervezetünk számára, elengedhetetlen a vérképzésben, biztosítja a szervezet oxigénellátását, továbbá nagy szerepe van az izomrendszerünk működésében, és az energiatermelő, valamint az idegrendszeri folyamatokban. Mivel esszenciális elem, ezért a szervezet csak külső forrásokból tudja felvenni, azaz nem képes önmaga előállítani, nekünk kell pótolni azt. Hiánya az egész szervezet számára megterhelést jelent, és idővel megjelennek a vashiány kellemetlen tünetei. Ezek közül pár – mint például a hajhullás, a vékony körmök, a karikás szemek, vagy a kirepedezett ajkak – a külső megjelenésünket is érintik.

Vagyis kezdhetsz gyanakodni, ha a drága kozmetikumok ellenére is hullik a hajad, száraz a bőröd, viszketést észlelsz a lábadon, a karodon, esetleg, ha az enyhébb vakarásra is kisebesedik a bőröd.

A külsőnkre kiható tüneteken túl figyelmeztető jel lehet az állandó fáradtság, a kialvatlanság érzése, a krónikus fejfájás, egyes ételek utáni sóvárgás, de a vashiány gyakran szívritmuszavarral, hevesebb szívdobogással is társulhat, sőt, a fertőzések és egyéb megbetegedések is gyakrabban jelentkezhetnek. Előfordulhat továbbá ingerlékenység, csökkent koncentrálóképesség, memóriazavar, kedvetlenség, de egészen furcsa panaszok is felüthetik a fejüket, mint például a látványosan megduzzadt nyelv, vagy a nyugtalan láb szindróma.

Nekünk nőknek több kell belőle

A természet úgy alakította, hogy a női szervezetnek már a havi menstruációs vérveszteség miatt is több vasra van  , főleg, ha a menzesz erősebb. Míg a férfiak vasszükséglete napi  8 milligramm körüli, a nőknek – a menstruáció okozta vérveszteség miatt – jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi  a terhesség során pedig még többre, közel 30 milligrammra. A serdülőkor, a várandósság és a szoptatás időszakában kiemelten fontos a szervezet vas ellátottsága , hiszen ilyenkor jócskán megnő a vasigény. Sőt, mivel a vas felszívódása főleg az állati eredetű élelmiszerekből hatékony, ezért a diétázó, a vegetáriánus, vagy a vegán étrenden élőknek is elengedhetetlen a vaspótlás, mivel a növényekben található vas felszívódása nem olyan jó. Hiába tartalmaz tehát a spenót sok vasat, mégis nagyon nehezen tudunk annyit megenni belőle, ami fedezi a szükségleteinket. Azok számára, akik kevés húst esznek, jó megoldást jelenthetnek az optimális elemi vas tartalmú, vény nélkül kapható rágótabletták, amelyek alkalmazásával hatékonyan meg lehet előzni a vashiányt.

Ne bagatellizáld el!

Ha valamelyik veszélyeztetett csoportba tartozol, vagy az említett tüneteket észleled magadon, látogass el a háziorvosodhoz, hogy ott egy laboratóriumi vizsgálattal kiderítsék, mi a helyzet a vaskészleteddel. Azért fontos utána menni a tüneteknek, mert a vashiány vérszegénységet is okozhat, amely lassan, lappangva alakul ki, és ugyan nem okoz súlyospanaszokat, de a következményei viszont lehetnek azok.

Viszont, amint a szervezet újra kellő mennyiségű vashoz jut, a tünetek enyhülnek, jobb lesz a koncentrációs képességünk, csökken a fáradékonyság, visszatér a haj ragyogása, a bőr rugalmassága, és a szem alatt éktelenkedőkarikák is eltűnnek. Maga a vérszegénység gyógyszeres kezelésének hatása hozzávetőlegesen 3-6 hónap alatt lesz eredményes.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: via  és via

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8516739340
süti beállítások módosítása