Ezeket az ételeket és italokat bátran fogyaszthatod lefekvés előtt

Szponzorált tartalom

2022. január 18. Kontent

shutterstock_568076731_sf4.jpg

Legyen szó a késő esti kávé utáni álmatlan forgolódásról vagy az ünnepi vacsorát követő nyugtalan éjszakáról, mindannyiunknak van személyes tapasztalata arról, hogy egyes ételek és italok hatással lehetnek az alvás minőségére. Most azokat vettük sorra, amelyek megkönnyíthetik az éjszakai szendergést.

Nincs olyan „csodaszer”, amely garantálná a nyugodt alvást, egyes ételek és italok azonban elősegíthetik, hogy pihentető legyen az éjszakánk.

Meggy vagy meggylé

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a meggy vagy a meggylé fogyasztása jótékony hatású az alvásminőségre. Ennek a gyümölcsnek magas a melatonin-, más néven alváshormon-tartalma, továbbá valószínűsíthető, hogy magas antioxidánstartalma is hozzájárul a pihentető éjszakai alváshoz.

Tej

A meleg tej nemcsak az amerikai filmek szerint bevált módszer, hanem kutatások is alátámasztották, hogy melatonintartalma valóban hozzásegít a jobb alváshoz. A sima tej mellett érdemes lehet kipróbálni az úgynevezett „éjszakai tejet”, vagyis az éjszaka fejt tehenek tejét, amely még több melatonint tartalmaz, így ezt fogyasztva még hamarabb ránk találhat a várva várt álom.

Mandula

A mandula számos jótékony tápanyag forrása, magas foszfor-, mangán- és riboflavin- tartalma miatt rendszeres fogyasztása kifejezetten javasolt. A kutatások szerint a mandula csökkenti a kettes típusú diabétesz és az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, ami a benne lévő telítetlen zsíroknak, rostoknak és magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Az antioxidánsok megvédik sejtjeinket a gyulladások kialakulásától, amelyek később krónikus betegségekhez vezethetnek. A mandula alvásra gyakorolt jótékony hatása azonban a melatonintartalmának tudható be, ezért ha a meggylé vagy a tej nem válna be, érdemes lehet a mandulával próbálkozni.

Pulyka

Nem csoda, ha egy komolyabb pulykalakoma után elálmosodunk, és ennek oka nem feltétlenül az elfogyasztott finomságok mennyiségében keresendő. A pulyka ugyanis olyan ásványi anyagok mellett, mint a foszfor vagy a szelén, egy triptofán nevű aminosavat is tartalmaz, amely fokozza a szervezet melatonintermelését.

Kamillatea

A kamillatea leginkább gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, melyet magas flavontartalmának köszönhet. A kamillatea fogyasztása erősíti az immunrendszert, csökkenti a szorongást és a depressziót, valamint bőrünk szépségére is rendkívül jó hatással van. Emellett a kamillateában lévő egyes antioxidánsok az agy bizonyos receptoraihoz kapcsolódva álmosságot idéznek elő, valamint segítenek fenntartani a pihentető alvás állapotát.

Kiwi

A kiwi alacsony kalóriatartalmú, mégis nagyon tápláló gyümölcs. Fogyasztásával jelentős mennyiségű C-vitamin mellett K-vitamint, folátot, káliumot, valamint számos nyomelemet juttathatunk szervezetünkbe. A kiwi ezen kívül javíthatja az emésztést, csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet is. Alvásra tett jótékony hatását szerotonintartalmának tulajdonítják: ez a hormon az alvási ciklus szabályozásában játszik kulcsszerepet.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sf_termekfoto.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9316813276
süti beállítások módosítása