Íme 3 tipp, hogy jól érezd magad – és az aranyér is elkerüljön

Szponzorált tartalom

2022. február 17. Kontent

shutterstock_515885956_pr6.jpg

Az egészségünk meghálálja, ha odafigyelünk magunkra és tudatosan alakítjuk az életmódunkat. Mutatjuk, mit tarts szem előtt a hétköznapokban, és még egy egészséges receptet is hoztunk neked!

1. Sok rost és folyadék

Ha az étkezésünk során kevés rostot és folyadékot fogyasztunk, annak kellemetlen következménye lehet a székrekedés, amely további egészségi problémákat is okozhat, így például aranyérbetegséget.

A nehézkes székelés egyik fő oka ugyanis a rostban szegény étkezés. Felejtsük el tehát a „húst hússal” étrendet, akárcsak az egészségtelen gyorséttermi kajákat. Együnk viszont sok gyümölcsöt, például almát, málnát, szedret, epret, egrest, szilvát, körtét, cseresznyét, fekete ribiszkét vagy banánt. A hüvelyes zöldségeket se hagyjuk le a tányérunkról, és építsük be az étkezésünkbe a babot, a borsót, a csicseriborsót, valamint a lencsét, és legalább ennyire fontos a spenót, a sóska, a cékla, a brokkoli vagy a kelbimbó fogyasztása is. Használjunk teljes kiőrlésű gabonaféléket és ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról sem: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint egy felnőtt nőnek napi 2 litert, egy felnőtt férfinak pedig 2,5 liter folyadékot kellene elfogyasztania.

És hogy mi köze a kevés folyadéknak a székrekedéshez: ha a szervezetünk dehidratált, akkor semmilyen folyadék elvesztését nem engedheti meg magának, így ilyenkor a vastagbélből is felszívja a felesleges vizet. Ez fájdalmas székletürítési problémákhoz, aranyérhez, de akár végbélrepedéshez is vezethet.

Chia & mandula: egészséges finomság

Felejtsd el azt a tévhitet, hogy ha egy étel egészséges, akkor biztosan nem lehet jó az íze. Íme egy nagyon is ízletes és rostban gazdag recept, amely jót tesz az emésztésnek, az alakodnak sem árt, és mindemellett finom is.

shutterstock_562510153_pr6_belso.jpg

Hozzávalók:

200 g zabkása

50 g chia mag

600 ml cukrozatlan mandulatej

2 teáskanál vaníliakivonat

125 g málna

100 g mandulajoghurt vagy sima joghurt

250 g áfonya

20 g szárazon pirított mandula

Így készítsd el:

1. LÉPÉS

A zabot és a magokat borítsd egy tálba, majd önts rá a tejet és a vaníliakivonatot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg a zab felszívja a folyadék egy részét.

2. LÉPÉS

Tégy félre pár szem málnát, a többit add a zabkásádhoz és keverd is össze. A keveréket kanalazd négy pohárba vagy fagylaltos tálba, a tetejére kerüljön a joghurt és dekorációként a maradék gyümölcs. Fedd le és hűtsd egy éjszakán át. Tálaláshoz önts mindegyikre még 2 evőkanál mandulatejet, végül szórd meg a mandulával. Jó étvágyat hozzá!

2. Mozgasd meg magad!

A rendszeres sport jótékony hatásait a végtelenségig lehetne sorolni, legyen szó akár a pszichés, akár a fizikai egészségünkről, ezért is lenne fontos, hogy minél gyakrabban megmozgassuk a testünket. A sportok – persze nem mindegy, melyik – az aranyér megelőzésére is alkalmasak lehetnek. Az úszás például az egyik legegészségesebb mozgásforma a világon, mert rendkívül jó hatással van az egész szervezetre, miközben semmilyen nyomást nem gyakorol az ízületekre, sőt tehermentesíti a testet, ezért remek eszköz akár az aranyér megelőzéséhez is.  A mélyizmok erősítése is fontos, amihez hatékony lehet a Pilates, a body art, illetve a jóga is. A kerékpározás a tévhitekkel ellentétben nem okoz aranyeret, sőt, akár annak megelőzését is segítheti. Ha azonban éppen aranyérbetegséggel küzdünk, akkor nagyon nem mindegy, milyen nyerget használunk – erről bővebben itt írtunk.

 3. Tanulj meg helyesen vécézni!

Ha te vagy az, aki kisregényt visz magával a trónoláshoz, vagy végig a telefonján szkrollozik, mialatt a nagydolgát végzi, akkor számodra van egy rossz hírünk: ha túlságosan hosszú ideig üldögélsz a vécén, az tényleg okozhat aranyeret. A Mirror egyik, korábbi cikke szerint a britek 57 százaléka még a WC-re is magával viszi a telefonját, hogy ott is azt nyomkodja, ez pedig drasztikusan megemeli az aranyér kockázatát. Az aranyeresség ugyanakkor nemcsak  azokat fenyegeti,  akik túl sok időt töltenek a WC-n, vagy akik egészségtelenül táplálkoznak, hanem  például a terhes nőknél vagy a túlsúllyal élőknél szintén nagyobb eséllyel alakulhat ki. 

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr917498276
süti beállítások módosítása