Figyeld a tested jelzéseit, ha várandós vagy: egy hüvelyfertőzés is veszélyes lehet

Szponzorált tartalom

2022. március 9. Kontent

shutterstock_789177166_vg4.jpg

A várandósság időszaka csodálatos. Így volt ezzel Beáta is, aki az első gyermekét hordta a szíve alatt. Ám ekkor tudta meg azt is, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés veszélyeztetheti a magzat egészségét. Szerencsére időben orvoshoz fordult.

Beáta és párja izgalommal várták, hogy megfoganjon az első gyermekük, és érthető módon hatalmas volt az öröm, amikor a terhességi teszt kimutatta: kilenc hónap múlva új családtag érkezik.

Ősszel tudtuk meg, hogy végre sikerült: babát várok, aki nyáron fog megérkezni. Mivel már nagyon vártuk, hogy teherbe essek, ezért különösen körültekintő voltam, és a várandósságom kezdetétől igyekeztem a magzatom számára a lehető legbiztonságosabb környezetet megteremteni. Egészségesen étkeztem, rendszeresen jártam vizsgálatokra, és a mozgást sem hanyagoltam el. A karácsonyi ünnepek boldogan teltek: a baba szépen fejlődött, és ekkor már azt is tudtuk, hogy kisfiút várunk. Lelkesen keresgéltünk neveket, szinte észre sem vettük, és már elérkezett a tavasz. Az ultrahangképek, amelyeken láthattuk, hogyan növöget Ábel, a mai napig a hűtőnket díszítik. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy ez volt az életem legboldogabb időszaka. Aztán megtörtént a baj: nőnap reggelén bőséges, híg, halszagú folyásom lett. Azonnal hívtam a nőgyógyászomat, aki soron kívül fogadott” – meséli Beáta.

A vizsgálat során kiderült, hogy Beátánál bakteriális vaginózis alakult ki, ami nem is olyan ritka a várandós nőknél. Az orvos megnyugtatta az ijedt kismamát, és elmagyarázta neki, hogy ilyenkor számos változás áll be a női testben, megemelkedik például a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje, megjelenik a terhességi hormon, és ezek együttes hatásaként számos érzelmi és fizikai változás következhet be. Például más lesz a bőr állapota, illetve a hüvelyflóra normál egyensúlya is felborulhat. Utóbbi nyomán kialakulhatnak hüvelyfertőzések, amelyeknek a kockázata a terhesség utolsó harmadában még nagyobb, hiszen ilyenkor kissé tágabbá válik a hüvely, ami még fogékonyabbá teheti a terhes nőket a fertőzésekre.

Az orvos azt is elmondta, hogy Beáta nagyon jól tette, amiért egyből hozzá fordult, ugyanis a kezeletlen bakteriális vaginózis akár vetéléshez, vagy a terhesség későbbi szakaszában koraszüléshez is vezethet. A doktor felhívta a figyelmét, hogy a várandósság alatt nehezebben ismerhető fel a bakteriális vaginózis, ugyanis ebben az időszakban szinte mindenkinél fokozódik a hüvelyváladék termelődése. Ha a folyás színtelen, vagy csak kissé fehéres színű, ugyanakkor szagtalan, akkor általában nincs probléma. Ha azonban a váladék kellemetlen szagú és többnyire szürkésfehér, illetve égő-csípő érzést észlelünk a szeméremtájékon, mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert ezek a bakteriális fertőzés egyértelmű tünetei. Ahogy azt az orvos is mondta, kismamaként nem tanácsos az öndiagnózis, és semmiképpen nem szabad mindenféle otthon talált gyógyszerrel kezelni magunkat, hiszen bizonyos gyógyszerösszetevők negatívan befolyásolhatják a baba fejlődését, és akár rendellenességet is okozhatnak. Az első trimeszterben az enyhe panaszok mellett általában a hüvelyi pH helyreállítása a cél, gyógyszereket inkább csak a második trimeszterben javasolnak a szakemberek.

Mivel Beáta szinte az első tünetek észlelése után azonnal orvoshoz fordult, a hüvelyi pH helyreállítása után már nyugodtan élhette meg a terhessége utolsó szakaszát. Szerencsére a szülése is komplikációmentes volt, és végül megszületett Ábel, akit már annyira vártak. Bea pedig azóta is úgy gondol vissza az első terhességére, mint életének egyik legcsodálatosabb időszakára.

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9917771772
süti beállítások módosítása