Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Erős diéta, megterhelő sport nem várt következményekkel

Szponzorált tartalom

2022. május 5. Kontent

 shutterstock_291041570_ck-1.jpg

A hormonháztartásunkra számos külső tényező hattással van, legyen szó az étkezésről, a stresszről vagy akár a sportokról. Légy tisztában azzal, mivel okozhatsz zavart hormonrendszered kényes működésében!

A női test változásait, működését jócskán meghatározza a nemihormon-háztartás alakulása, a menstruációs ciklusunktól kezdve egészen a hüvelyhám állapotáig. Ha ezekkel probléma van, az kihatással lehet a mindennapokra, a szexuális életre és bizony arra is, miként érezzük magunkat a bőrünkben, hogyan éljük meg a nőiességünket. Az egyik ilyen elhallgatott probléma a hüvelyszárazság. A valamilyen okból lecsökkent ösztrogénhormonszint következményeként ugyanis a hüvelyhám elvékonyodik, szárazabbá válik, veszít rugalmasságából, így csökken az ellenállóképessége, ezért sérülékenyebbé válik, és hajlamosabb lesz a fertőzésekre is. A hüvelyszárazság kellemetlen, sok esetben fájdalmas tünetekkel jár, amelynek oka abban keresendő, hogy a hüvelyben nem termelődik elég váladék, vagyis a felszíne kiszárad, ez pedig feszülő, viszkető, égő érzést okoz. A szárazság miatt sérülékenyebb a hámszövet, így kevésbé lesz kívánatos számunkra a szex, ami érthető: ki szeretne magának fájdalmas intim perceket?

Ez nem csak az idősebb nőknél alakulhat ki?

De nem ám! A női hormonok egyensúlyát számos tényező tudja ilyen-olyan irányba befolyásolni, amelynek hatására változások állnak be a testünkben. A természetes hormoningadozás a termékeny életkorban a menstruációs ciklus, a terhesség vagy a szoptatás velejárója, később pedig a klimaxos nők szembesülnek a következményeivel, köztük a hüvelyhámon bekövetkező változásokkal. A hüvelyszárazságot – az élettani folyamatokkal járó hormoningadozáson túl – okozhatja hormonális fogamzásgátlás, cukorbetegség, de egyes nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelése is. Kevesen tudják, de fiatalabb nőknél a stressz vagy valamely drasztikusabb diéta, esetleg étkezési zavar, illetve erőteljes sport is kiválthatja, mindezek ugyanis hatással vannak az érzékeny női szabályozórendszerre, amely a nemi szerveink működését is befolyásolja. Ezért történhet meg, hogy az étkezési zavarok – mint az anorexia és a bulimia – vagy a túlzott sport miatt elmarad a menstruáció, és ezek a tényezők akár hüvelyszárazságot is okozhatnak. Amikor tehát valaki túlzott önsanyargatással próbálja elérni, hogy minél gyorsabban minél több kilót olvasszon le a testéről, rengeteget edz és keveset vagy nem megfelelően táplálkozik, az nagyon megzavarhatja a női hormonrendszer működését. Testünk sanyargatása a legtöbb esetben visszafelé sül el, a szervezetünk különböző tünetekkel fogja jelezni, hogy baj van. A női élsportolók között például gyakori a hormonális ingadozás és az ebből fakadó problémák, mint a menstruáció elmaradása, rendszertelensége vagy a hüvelyszárazság. Szerencsére a tudomány fejlődésével már változóban van a sport világa is: így manapság a női élettani sajátosságok és az edzés összefüggései szóba kerülnek a versenyzők és az edzők között a felkészülés során.

Hogyan boríthatja fel a túl sok sport a hormonháztartást?

A két domináns női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron szabályozzák a normális menstruációs ciklust, a csontok egészségét, és alapvető hatással vannak az edzésteljesítményre is. Az energiabevitel és -leadás egyensúlyának felborulásából adódó alacsony energiaellátottság szabálytalan ciklushoz vagy akár a menstruáció teljes elmaradásához és a csontrendszert érintő problémákhoz vezethet. De más élettani funkciók is kóros eltéréseket mutathatnak, mint például az anyagcsere, az immunitás, a fehérjeszintézis, valamint a szív- és érrendszer működése.

Ne ess túlzásokba!

Nem kell élsportolónak lenni ahhoz, hogy az érzékeny hormonrendszer megfelelő működése felboruljon. Sok nő esik ugyanis abba a hibába, hogy koplalással és túlzott edzésekkel kívánja elérni a kívánt testképet vagy az idealizált súlyt. Egy korábbi posztunkban írtunk például egy topmodellről, aki a kóros nem evést vegyítette a fárasztó testmozgással, ami súlyos egészségi problémákhoz vezetett. Ahhoz, hogy ez veled ne történjen meg, érdemes az egyensúlyt fenntartani, komolyabb diéta vagy edzésprogram megkezdése előtt pedig egyeztetni egy szakemberrel az edzések mennyiségéről, intenzitásáról és a megfelelő étkezésről.

Eszel te eleget?

Ha a cél a fogyás, és sokat edzel, akkor nem – pontosabban akkor sem – jó ötlet a koplalás. A szakemberek szerint általánosságban napi 1500 kalóriát kell a szervezetbe juttatni edzésnapokon. Pihenőnapokon (amiket ne felejts el beiktatni, mert az izmaidnak szükségük van a regenerálódásra) ez lehet 200-300 kalóriával kevesebb. Alacsony intenzitású edzéshez (ilyenek a nem magas pulzusszámú sportok, például a pilates) nem szükséges plusz étkezést választani, ám ha intenzívebben sportolsz, akkor iktass be előtte egy órával egy 150 kalóriás, majd utána egy 150–300 kalóriás, fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó miniétkezést is.

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr517822701
süti beállítások módosítása