Nem csak gyerekkorban alakulhat ki az allergia

Szponzorált tartalom

2022. augusztus 16. Kontent

shutterstock_1391699015_rl5.jpg 

Sokféle allergia létezik, és további rossz hír, hogy az életünk során bármely fajtájával szinte bármikor szembesülhetünk, nagyobb biztonságban (már ami az allergia kialakulását illeti) csak 65 év felett vagyunk.

Egyre több ember problémája

Ahogy azt már a korábbi cikkünkben is leírtuk, az allergia az immunrendszer túlzott védekezőreakciója, amely produkálhat gyengébb vagy akár életveszélyes tüneteket is. Kialakulását számos tényező befolyásolja (erről bővebben pedig itt írtunk), mint például a genetikai hajlam, dohányzás a családban, háziállatok tartása a lakásban, vagy épp a lakó- és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői (légszennyezettség, urbanizáció, párás, zárt helyiségek).

A leggyakoribb kiváltó okok listája is nagyon hosszú: tej, tojás, növények, gabonák, pollenek, háziállatok, atkák, de akár még a napfény is okozhat allergiás reakciót. A kellemetlen tünetek (mint a szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, orrdugulás, fáradtság, bőrkiütés, gyomorfájdalom) leggyakrabban az alábbi helyeken jelennek meg:

  • alsó és felső légutak
  • szem
  • bőr
  • gyomor- és bélrendszer

Az allergiának ráadásul számos fajtája van, köztük a leggyakoribbak és legismertebbek az alábbiak:

  • ételallergia: bizonyos ételek váltják ki, nagyon gyakori a földimogyoró-allergia.
  • pollenallergia: a növények, fák, virágok porszemcséi okozzák.
  • háziporatka-allergia: tünetei télen tetőznek, mivel akkor sokkal többet tartózkodunk a lakásban.
  • állatszőr-allergia: a megnevezés valójában téves, mivel nem a szőr okozza az allergiát, hanem az állat hámpikkelyei, széklete és vizelete.

Magyarországon egyértelműen a pollenallergiával küzdenek a legtöbben, sőt, a friss adatok azt mutatják, hogy az érintettek száma egyre nő: immár a hazai 15-59 éves lakosság 30 százaléka állítja magáról azt, hogy pollenallergiás.

Mikor alakul ki?

Az allergia több formája gyermekkorban alakul ki, főleg az ételallergiák (ugyanakkor a szénanátha is kialakulhat gyermekkorban), az első tünetek legkorábban az óvodáskor környékén jelentkeznek. A kockázat magasabb az allergiára hajlamos gyerekeknél, pláne, ha mindkét szülő allergiás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha valakit gyermekként elkerült az allergia, akkor felnőttként már nem is alakulhat ki nála a betegség. Sajnos az allergia különböző formái bármilyen életkorban jelentkezhetnek, egyedül az idősebb korosztályban, 60-65 év felett nem jellemző a kialakulásuk.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9917906697
süti beállítások módosítása