Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ne bagatellizáld el, ha fájdalmas a testi együttlét: hüvelygomba is állhat a hátterében

2022. november 14. Kontent

pexels-victoria-strelkaph-11532678_mv1.jpg 

Kívánod a párodat, ám az együttlétek alatt fájdalmat érzel? Ha nincs más tüneted, irány az orvos, mert hüvelygombád lehet. A gomba jelenlétét az orvosod tudja mikroszkópos vizsgálattal kimutatni.

Egy jól működő párkapcsolatban a fájdalmas szex rendszerint valamilyen betegség tünete. Szülés után és a menopauza környékén például a hüvelyszárazság okozhat fájdalmat az aktus során. Az előbb említett esetek kivételével a hüvelygomba az egyik leggyakoribb ok, amely fájdalmassá teheti a testi együttlétet. Olyannyira gyakori, hogy a nők közel háromnegyede legalább egyszer megtapasztalja a tüneteit élete során.

Fontos kiemelni, hogy a hüvelygomba a női nemi szervet érinti, mégsem a partnerünktől vagy egy WC-ülőkétől kapjuk el. Általában az egészséges női hüvelyflórában is megtalálható Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodása okozza a betegséget. Igen, az egészséges hüvelyben is élnek gombák. Sőt, nemcsak a hüvelyben, hanem az egészséges emberek szájában és az emésztőrendszerében is megtalálhatók. Külső vagy belső tényezők hatására a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat, és ilyenkor a hüvelyi pH enyhén lúgos irányba tolódik, így a körülmények ideálissá válnak a gombák elszaporodásához. A fertőzést minden esetben a hüvelyflóra egyensúlyának a zavara és a pH emelkedése előzi meg. Ezeknek egyszerű következménye az egyébként is jelen lévő gombák elszaporodása. A hüvelygomba leggyakoribb és legkellemetlenebb tünete a sűrű, szemcsés-túrós, sárgás vagy fehér folyás, az égő, viszkető érzés a szeméremtesten, illetve a hüvelybemenet környékén, a kivörösödés az intim tájékon, amin a vakarás sokat tud rontani. Gyakran a hüvelygomba első jele a szexuális együttlétkor jelentkező fájdalom.

Nem ritka az olyan eset sem, amikor a hüvelygomba teljesen tünetmentes, és a fájdalmas együttlét az egyedüli panasz.

„Nem értettem, mi történik. Korábban volt már gombás hüvelyfertőzésem, így tudom, hogy milyen tünetekre kell figyelni, ám ezúttal nem volt kellemetlen folyás, viszketés, pirosodás. Az egyetlen furcsa panasz az volt, hogy amikor összebújtam a párommal, szúró fájdalmat éreztem” – meséli Tünde, aki eleinte arra gondolt, talán a túl sok stressz miatt nem tudja élvezni a szexet, ám egy pihentető hétvégén, romantikázás közben újra ezzel a problémával szembesült. Ekkor döntött úgy, hogy felkeresi a nőgyógyászát és beszámol a panaszairól.

Az orvos megvizsgált, hüvelytükrözést és mikroszkópos vizsgálatot végzett, az eredmény pedig egyértelműen kimutatta, hogy ez bizony hüvelygomba” – mondja a nő, akinek a nőgyógyásza azt is elmagyarázta, hogy a gombafonalak apró sérüléseket okoznak a hüvelyhámban, ezért lesz fájdalmas a közösülés. Tünde gyógyszert kapott, és ma már tudja, hogy a fájdalmas aktus bizony hüvelygombára is utalhat, ami kezelhető.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egyes életmódbeli szokások elősegíthetik a fertőzés újbóli megjelenését. 

A következő cikkeinkben ezekről lesz szó, és tanácsokat, tippeket is adunk arra vonatkozóan, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Bár a hüvelygombának jellegzetesek a tünetei, a biztos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében mindenképp fordulj orvoshoz, különösen akkor, ha visszatérő problémáról van szó. Ilyenkor megeshet ugyanis, hogy egy úgynevezett non-albicans Candida-faj áll a fertőzés hátterében, amely nem azonos mértékben érzékeny a különböző gombaellenes kezelésekre. Persze a hétköznapi hüvelygomba ellen már sokféle, patikában vény nélkül kapható, helyi hatású készítmény beszerezhető, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a kellemetlen tünetekkel.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6617975088
süti beállítások módosítása