Ezért legyél tudatos a fogamzásgátlás terén is

Szponzorált tartalom

2022. november 30. Kontent

pexels-cottonbro-studio-5713041_mv8.jpg

Nem létezik egyetlen általános recept arra, hogy kinek melyik fogamzásgátló módszer válik be. Amennyiben érzékenyebb a hüvelyflórád, némelyik váratlan kellemetlenségeket okozhat, hiszen a hormonhatású készítmények is növelhetik a gombás hüvelyfertőzés előfordulásának esélyét.

Hormonális fogamzásgátlók, amelyek felboríthatják a hüvely belső egyensúlyát:

A fogamzásgátlás sokak számára a mai napig egyenlő a „tablettával”, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az minden nőnek ideális. Kevesen tudják, de a magas hormontartalmú készítmények hozzájárulhatnak a hüvelygomba visszatéréséhez.

A fertőzést általában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, így a hüvelyben is. Csak akkor okoz panaszokat, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya, így a gombák el tudnak szaporodni. Az okokról bővebben itt írtunk.

Amennyiben hormonális fogamzásgátló okozza a visszatérő fertőzést, a szakorvos felírhat alacsonyabb hormontartalmú vagy más hormon-összetételű tablettát, illetve új fogamzásgátló módszert javasolhat.

Mielőtt azonban másra váltanál, nem árt tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a tabletta, hanem a helyileg alkalmazott fogamzásgátlók, mint az óvszerek vagy a spermicidek is képesek a hüvely pH-ját megváltoztatni, ezáltal kedvező körülményt teremteni a gombás hüvelyfertőzés létrejöttéhez.

Sőt, a hüvelybe kerülő ejakulátum is okozhat hüvelygombát, hiszen egyrészt a hüvely számára „idegen anyag”, másrészt enyhén lúgos a kémhatása, így az is módosíthatja a hüvely savas pH-ját.

Mi a helyzet a spirállal?

A hormont is tartalmazó méhen belüli eszközök helyileg fejtik ki a hatásukat, elsősorban a méhben, de a méhnyakra és a hüvelyre is hatnak. A bennük található hormonmennyiség kevésbé megterhelő, ugyanakkor mint minden idegen anyag, felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát. A megváltozott körülmények pedig kedveznek a hüvelyben élő kórokozók szaporodásának.

Egyáltalán nem biztos, hogy gondot okoz a tabletta, a spirál vagy az óvszer. Mindenkinél más válik be. Amennyiben hajlamos vagy a hüvelyi fertőzésekre, érdemes nyitottnak lenni.

Ne várj a kezeléssel!

Ha a hüvelygomba tüneteit tapasztalod magadon, mihamarabb kezeltesd a betegséget. Ezt megteheted ma már vény nélkül kapható patikai készítményekkel is. Makacsabb fertőzés esetén fordulj szakemberhez, aki kideríti, pontosan milyen gombafaj okozza a problémát, és segít a számodra megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában.

A kezelés ideje alatt tartózkodj a szextől. Egyrészt ilyenkor fájdalmat okozhat, másrészt a szex felerősítheti a tüneteket, és elnyújtja a gyógyulási folyamatot. A pingpongeffektusnak csak minimális esélye van, a férfiak nemi szervének száraz bőrét nem igazán kedvelik a gombák, magyarán kicsi a valószínűsége, hogy a partnered elkapja tőled, és az is elég esélytelen, hogy tőle származna a betegséged. Természetesen ritka kivételek előfordulhatnak, ezért ha a párod is tapasztal tüneteket, a legjobb, ha elviszed magaddal az orvoshoz.

Mikor gyanakodj hüvelygombára?
Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod odalent, mindenképp keress fel egy szakembert:

  • duzzadt, kivörösödött szeméremtest, erős viszketés
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű, túrós, ritkábban morzsalékos állagú hüvelyváladék
  • néha megjelenhet hólyaghurutra utaló vizelési inger vagy fájdalmas vizelés.

Tájékozódj a lehetőségek között:

Bár az óvszer a legjobb védelem a nemi betegségek ellen, hosszabb kapcsolat esetén szóba jöhetnek egyéb hormonmentes eszközök is. Ilyen például a pesszárium és a méhszájsapka. Ha van elég türelmed, akkor szóba jöhet az úgynevezett szimptotermális módszer is. Ez a naptármódszernél már ismert testhőmérséklet-ellenőrzés mellett további biológiai jelek (méhnyaknyák állaga, méhnyak állásának kitapintása) megfigyelésével pontosabban segít meghatározni a „termékenységi ablakot”, vagyis azokat a napokat, amikor nagyobb esély van a megtermékenyülésre. A naptármódszerrel közös bennük, hogy a termékeny napokon a hüvelyi behatolás helyett alternatív örömszerzési módok alkalmazásával elkerülhető a nem kívánt terhesség.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7317982110
süti beállítások módosítása