Ezeknek a tévhiteknek ne dőlj be, ha jót szeretnél aludni

Szponzorált tartalom

2023. január 12. Kontent

shutterstock_1108280270_sf4.jpg

Pár óra alvás elég, pláne egy felnőttnek, egy kis alkohol jót tesz az álmatlanságnak, sportolj, majd attól elálmosodsz! Csak pár példa azokból az évszázadok óta velünk élő tévhitekből, amelyek kialakultak az alvás körül, és amelyeket ideje helyre tennünk.

A pihentető alvást sajnos nem mindenki veszi komolyan, pedig már néhány nap alváshiány után is zavarok sora léphet fel a szervezetünk működésében, mint például koncentrációs nehézség, ingerültség, aluszékonyság. Ezt pedig egyre többen megtapasztalják, ugyanis manapság nő azoknak a száma, akik alvászavarokkal küzdenek.

Az alvásproblémák kapcsán ráadásul még ma is él néhány sztereotípia a közgondolkodásban, amit jó tanácsként megkapunk, ha rendszeresen forgolódunk, felébredünk éjjelente.
A probléma az, hogy a legtöbb téves, és még ronthat is a helyzeten. Lássuk, melyek ezek!

  • Nyugi, a sikeres emberek alig alszanak!

Lehet, hogy így van, de ettől még nem egészséges az, ha valaki 4-5 órákat alszik. A szakértők szerint a felnőttek egészséges alvásigénye 7-8 óra, ennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezet regenerálódni tudjon.

  • A több alvás jobb.

Téves. Bár az alvás időtartamával kapcsolatos legtöbb aggodalom a túl kevés alvásra összpontosít, a túl sok alvásból is adódhatnak problémák. Különleges körülmények között, például betegségből való lábadozáskor szükség lehet több alvásra, de a túlzott alvás általában véve valamely mögöttes egészségi probléma tünete is lehet.

Okok, amelyek miatt nem tudunk aludni

Az alvásproblémák mögött rendszerint a túl sok stressz áll, de más is lehet a kiváltó ok, mint például hormonális, idegrendszeri, vérkeringéssel, depresszióval vagy allergiával összeköthető betegségek, a klimax, és sajnos maga az öregedési folyamat is előidézheti.

  • Ha bárhol és bármikor el tudsz aludni, az azt jelenti, hogy „jó alvó” vagy.

Téves és egyben káros is ez a sztereotípia. Ha ugyanis bármikor és bármilyen körülmények között képes vagy elaludni, az alvási problémákra utal, nem pedig arra, hogy „jó alvó” vagy. Ez a mítosz azért veszélyes, mert pozitív színben tünteti fel a túlzott nappali álmosságot, amely általában az álmatlanság, az elégtelen alvás vagy valamilyen mögöttes alvászavar tünete. Sőt, a bármikor elalvás „képessége” a cirkadián ritmus zavaraihoz és narkolepsziához is köthető.

Mi az a cirkadián ritmus?

A szervezet cirkadián ritmusának, más néven élettani napszaki ritmusának nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, amelyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újrakezdődnek.

(Forrás)

Épp ezért törekedj a megfelelő mennyiségű, jó minőségű alvásra, amely rendszeres időbeosztás szerint és lehetőleg éjszaka történik.

  • Jobbat alszol, ha elalvás előtt iszol egy pohár bort.

Az elalvást ugyan segítheti, de a probléma az, hogy az alvás minősége jelentősen romlik az alkoholfogyasztás után. A lefekvés előtti alkoholfogyasztás felboríthatja az alvási ciklust, valószínűbbé teszi az alvás megszakadását, és súlyosbíthatja a horkolást, valamint az alvási apnoét. Utóbbi potenciálisan súlyos alvászavar, amely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Ha tehát az alvási problémádon szeretnél javítani, akkor inkább hagyd ki az esti alkoholizálást.

  • Sport:

Azok, akik alvászavarral küzdenek, gyakran megkapják, hogy este még sportoljanak egyet, mert az segíthet az elalvásban. Persze, a mozgás nagyon fontos a szervezetünk egészséges működéséhez, azonban nem lefekvés előtt. Az esti testmozgás ugyanis felélénkíti a tested, emiatt nehezebben jöhet az álom. Amennyiben este szeretsz sportolni, elalvás előtt legalább 4 órával fejezd be a sporttevékenységet.

  • A tévénézés és a telefonozás majd segít.

Sajnos ezek a kütyük éppen ellenkezőleg hatnak, ugyanis a tévékészülék és az okoseszközök képernyője által kibocsátott kék fény akadályozza az alvást segítő hormon, a melatonin termelődését, ezért jobban jársz, ha elalvás előtt inkább olvasol pár oldalt a kedvenc könyvedből.

  • Jó meleg szobában érdemes aludni.

A magasabb hőmérséklet kellemesnek tűnhet, ám az alvásnak annyira nem kedvez. Inkább hűvös, 18-19 fokos szobában pihenj, ugyanis a minőségi alvást jobban segíti, ha a hálószobában alacsonyabb a hőmérséklet.

  • A nappali alvás elrontja az éjszakai pihenést.

Ez is tévhit: a nappali szundikálás nagyon hasznos, akkor járunk legjobban, ha legfeljebb 20-30 percet alszunk ebéd után.

  • Ártalmatlan, ha felkapcsolt lámpával alszunk.

Az alacsony fényszint is növelheti az ébredés kockázatát, és negatív hatással lehet a cirkadián ritmusra. Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy a túl sok fény mellett történő alvás a hálószobában növelheti a szem megerőltetését, és jelentős súlygyarapodással járhat. A jobb minőségű alvás és a stabilabb cirkadián ritmus elősegítése érdekében a legjobb, ha olyan hálószobában alszol, amely a lehető legközelebb van a koromsötéthez.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sf_termekfoto.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5118021980
süti beállítások módosítása