A depresszió gyakran túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztással jár – így előzd meg a spirálhatást

Szponzorált tartalom

2023. január 18. Kontent

shutterstock_1714786945_rv8.jpg 

A mozifilmekben általában fagyis doboz vagy boros pohár után nyúlnak a depressziós szereplők. Mutatjuk, miért nem jó, ha te is hasonlóképpen teszel, amikor legyűr a letargia.

Talán már te is megtapasztaltad, milyen az, amikor a depresszióra jellemző szomorúság, reménytelenség nyomasztó érzése rádtelepszik, és cukros, zsíros, ízesítőkkel felturbózott ételekre kezdesz el vágyni. A rossz hír az, hogy ezek a kaják mindössze pár perc örömet adnak, hosszú távon azonban felerősíthetik a depresszió tüneteit.

giphy.gif_479x270

Mutatjuk, melyek azok az ételek, hozzávalók, amelyeket jobb kiszűrni az étkezéseinkből, ha nem akarunk a depresszió hálójába keveredni.

#1 Finomított szénhidrátok

Lehet, hogy depressziós hangulatban olyan dolgokra vágysz, mint a hambi, a fehér kenyér, de sajnos a kutatások szerint a túl sok finomított szénhidrát fogyasztása nem segít rajta, sőt, inkább tovább mélyíti vagy kiváltja a depressziót. Egy kutatás szerint, amelyben olyan nőket vizsgáltak, akiknek nem volt depressziójuk, függőségük vagy egyéb mentális betegségük, azt találták, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása megemelte a vércukorszintet, és növelte a depresszió kockázatát. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélékben és terményekben gazdag étrend csökkenti a depresszió kockázatát.

#2. Cukor

A finomított szénhidrátokkal kapcsolatos kutatások ismeretében valószínűleg nem lepődsz meg, ha elmondjuk, hogy a cukor is a depresszió kialakulásáért felelős élelmiszerek listáján szerepel. A cukros üdítőitalok mentális egészségünk legnagyobb ellenségei között vannak, mivel először megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet. Ez az állapot azonban nemcsak éhessé, hanem feszültté és lehangolttá is tesz bennünket. Hasonlóképpen, az energiaitalok sem tesznek jót sem fizikai, sem mentális jólétünknek. E természetellenes színű italok koffeinben gazdagok, sok cukrot és édesítőszert is tartalmaznak, mindezek együttes hatása pedig fokozhatja a depresszió tüneteit, és a betegség kialakulásáért is felelőssé tehetők.

giphy.gif_349x220

Azt gondolnád, hogy az alkoholtól majd jobb kedved lesz, de sajnos a cukorhoz hasonlóan nem a jó hangulatunk barátja, ellenben fogyasztása számos kellemetlen mellékhatással járhat. Ha például valaki este, lefekvés előtt több pohár alkoholt is megiszik, akkor nem lesz zavartalan az alvása, ami másnap szorongást és levertséget okozhat. És ez nemcsak a röviditalokra vonatkozik, több üveg sör is hasonló eredményhez vezet.

#3. Feldolgozott élelmiszerek

Lehet, hogy úgy érzed, egy konzerv leves a legegyszerűbb módja annak, hogy feltöltsd a szervezetedet, amikor kevés az energiád és tartósan szomorúnak érzed magad, de mi azt tanácsoljuk, gondold meg kétszer, mielőtt megragadod a konzervnyitót, vagy feltéped a zacskós levest. Egy több mint 3000 emberen végzett brit tanulmány szerint ugyanis azoknál, akik a legtöbb feldolgozott élelmiszert fogyasztották, megnövekedett a depresszió előfordulási aránya. Azok körében viszont, akik több teljes értékű élelmiszert fogyasztottak, sokkal kisebb volt a betegség kockázata. Egyszóval a feldolgozott élelmiszerek is kiváltó okai lehetnek a rossz hangulatnak. Ebbe a csoportba tartoznak a sült ételek, a cukrok, a finomított gabonafélék, a sütemények, a magas zsírtartalmú tejtermékek és az instant ételek.

giphy.gif_480x360

#4. Transzzsírok

Ha depresszióval küzdesz, érdemes távol tartanod magad a hidrogénezett olajokkal átitatott ételektől. Ugyanazok az artériákat elzáró transzzsírok, amelyek növelik a szívbetegség esélyét, a depresszió kockázatát is fokozhatják.

Amennyiben nem szeretnél a depresszió spiráljába kerülni, bármennyire is hívogatóak, hanyagold ezeket az élelmiszereket. Fogyassz helyettük teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, illetve sok friss és szezonális zöldséget, gyümölcsöt.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218025332
süti beállítások módosítása