A vasgyúró férfiaknak is lehet vashiányuk, sőt!

Szponzorált tartalom

2023. június 8. Kontent

shutterstock_2145087923_mfo2.jpg

A férfiak még ma is sokszor úgy gondolnak a betegségekre, mint a gyengeség jelére, ezért sokáig húzzák-halasztják, hogy tünetek jelentkezése esetén felkeressék az orvosukat. Arra pedig szintén csak kevesen gondolnak, hogy a vastartalékokról nem csak a nőknek kell gondoskodniuk.

A férfiak, főleg az idősebb korosztály, sajnos nem arról híresek, hogy rendszeresen járnak orvoshoz, szűrésekre. A statisztikák azt mutatják, hogy rendszerint csak akkor mennek el szakemberhez, amikor már a tüneteik fájdalmasak vagy ijesztőek. Ez azonban nem előre mutató hozzáállás, hiszen a legtöbb kórképre igaz, hogy a korai diagnózis életet menthet, míg a túl késői diagnózis rontja a gyógyulási esélyeket. Nincs ez másként a vashiánnyal sem, amely nőknél, férfiaknál egyaránt súlyos szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik időben.

Vasra mindenkinek szüksége van

A vas a vérképzésünk számára létfontosságú, hiszen központi alkotóeleme a vérünkben az oxigént szállító hemoglobinnak, illetve az izmok oxigénellátását szolgáló mioglobinnak. A vas egyebek között nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez, az enzimrendszerek működéséhez, idegrendszeri folyamatokhoz – és még hosszan sorolhatnánk, mennyi mindenhez szükséges, hogy megfelelő mennyiségű vasat tartalmazzon a szervezetünk. A rossz hír az, hogy vasat nem termel a szervezetünk, a tartalékokról nekünk kell gondoskodni, méghozzá leginkább a megfelelő táplálkozással.

A férfiak sem kivételek

A vashiányt főleg a nőkkel kapcsolatban szokás emlegetni, hiszen ők a menstruációval minden hónapban vért veszítenek. Ritkábban ugyan, de a kóros állapot a férfiakat is érintheti. A számok azt mutatják, hogy a férfi lakosság valamivel kevesebb mint 2 százalékánál áll fenn a vashiány kockázata.

Naponta ennyi vas bevitelére van szükségünk a hiány megelőzéséhez:

●      féléves korig 0,27 mg,

●      0,5-1 éves korig 11 mg,

●      1-3 éves korig 7 mg,

●      4-8 éves korig 10 mg,

●      9-13 éves korig 8 mg.

Serdülőkortól a férfiak ajánlott napi vasbevitele alacsonyabb, mint a nőké:

●      14-18 éves korig 11 mg,

●      18 év felett 8 mg.

Az életkor és egyes állapotok függvényében a férfiaknak is eltérő mennyiségű vasra van szükségük, ezért számukra is fontos, hogy folyamatosan gondoskodjanak a megfelelő mennyiség beviteléről. Érdekesség, hogy a férfiaknál a vashiánynál gyakoribb a vastúlterhelés, más néven a hemokromatózis. Ennek oka lehet, hogy ők jellemzően több húst esznek, ami a vas biológiailag jobban hasznosítható formáját tartalmazza.

Mások az okok

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a 20 és 50 év közötti férfiak többsége a táplálkozással be tudja vinni az ajánlott napi vasmennyiséget. A vizsgálatban részt vett vashiányos vérszegénységben szenvedő felnőtt férfiak 62 százalékánál igazolódott belső vérveszteséget okozó betegség, például krónikus, vérző aranyér vagy gyomor-bélrendszeri fekélyek, daganatok. Egy másik nagyszabású, NHANES I. nevű, 1971–75 között végzett vizsgálatban a férfiak körében a vérszegénység eseteinek mintegy kétharmada krónikus betegségekre vagy gyulladásos állapotokra volt visszavezethető.

A belső vérvesztés okai nagyon szerteágazóak lehetnek, előfordulhat fekélyek, vastagbélpolip, vérző aranyér, májbetegség, vérző nyelőcső, daganatok, rák, cöliákia (gluténérzékenység), Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás, aszpirintartalmú gyógyszerek krónikus használata, alkoholfogyasztás, bakteriális fertőzés következményeként, valamint vérképzőrendszeri betegségekhez társulva egyaránt.

A vérzési rendellenességek (mint például a hemofília), a sérülés vagy műtét következtében fellépő akut vérveszteség is előfordulhat férfiaknál, és vérszegénységet eredményezhet. A férfiak vashiányos vérszegénységének a leggyakoribb oka azonban általában az emésztőrendszeri eredetű krónikus vérveszteség vagy a vasfelszívódás súlyos zavara.

Sokat sportolsz? Gondolj a vaspótlásra!

A vaspótlás azoknak a férfiaknak is fontos, akik megerőltető fizikai munkát végeznek, vagy sokat sportolnak. A kutatások szerint a sportolóknál az általános népességhez képest nagyobb a vashiány kockázata, különösen a női sportolóknál, akiknek akár 35 százaléka is vashiányos lehet, szemben az általános népesség öt százalékával. Ennek az oka, hogy a rendszeres, intenzív fizikai megterhelés növelheti a vashiány kockázatát.

A vas nehézkes felszívódása szintén probléma. A bevitt vasnak ugyanis mindössze 10 százaléka hasznosul, így még a kiegyensúlyozott étrend mellett is előfordulhat fokozott vasvesztés vagy megnövekedett vasszükséglet esetén.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4418136960
süti beállítások módosítása