Így segíthetsz a családtagodon, akit elért a változókor

Szponzorált tartalom

2022. július 25. Kontent

shutterstock_1648537420_rf6.jpg

A nők életében a menopauzát körülölelő időszak sok esetben nem valamilyen könnyű sétagalopp: a testben zajló változások rendkívül nehezek lehetnek fizikailag és mentálisan egyaránt. Épp ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban megkapják a szeretteiktől a kellő támogatást.

Sokszor nem tudja a környezet, mi a gond

A nők nagy része még mindig szégyell beszélni arról, hogy elkezdődött nála a klimax, ezért a tünetekkel egyedül próbálnak megbirkózni, magukban gyötrődnek, miközben a környezet csak annyit tapasztal, hogy az illető ingerlékeny, érzékeny és nehéz vele jól kijönni.

Nem tudtam, mi történik Ildivel. Korábban vicces, jókedvű nő volt, együtt mentünk ebédelni, tényleg jó kollegiális viszony volt közöttünk. Ám egyszer csak elkezdett furcsán viselkedni, könnyen megsértődött, mérges volt, ha becsuktuk az ablakot, és egyre többet hibázott” – mesélte az ötvenes éveiben járó Timi, aki egy ponton nem bírta tovább a feszültséget, és munka után elhívta kávézni a kolléganőjét. Ott kerek-perec rákérdezett, mi a gond, segíthet-e valamiben. Ildikó végül elsírta magát, arcát kezébe temetve mondta el, hogy a változókorba lépett, és szörnyen szenved a hőhullámoktól, valamint a hangulatingadozástól, de nem mert beszélni róla sem otthon, sem a munkahelyén.

Timi megkönnyebbült, hogy nincs komoly egészségi gond, Ildikó problémája manapság már könnyen orvosolható. Barátnőjét is megnyugtatta: nem jött el a világvége, ő is átesett mindezen. A beszélgetés után sokkal könnyebbé vált a helyzet, hiszen tudni lehetett, hogy a viselkedés mögött milyen problémák húzódnak meg. Timi tanácsára Ildikó végül a nőgyógyásza segítségét kérte, akivel megoldást találtak a hőhullámok kezelésére, ami annyira kínozta őt. Ildi otthon is leült a férjével, és beavatta a részletekbe. A férfi szintén megkönnyebbült, mert már azt hitte, hogy a nő válni akar, azért olyan furcsa vele…

Gyógyhatása van a támogató közegnek

Különböző tanulmányok arra jutottak, hogy a menopauza tünetei eltérők a változókor egyes szakaszaiban. Ezen túlmenően a nagyobb családi támogatás és a rugalmasság szignifikánsan összefügg a kevesebb menopauzális tünettel. Vagyis a menopauza idején a család és a barátok támogatása ugyanolyan fontos, mint a tünetenyhítés egyéb lehetőségei. A család és a barátok támogatásának hiánya a menopauza idején olyan, mintha kormány nélkül próbálnánk autót vezetni.

Fontos tehát, hogy megosszuk és megbeszéljük a családdal a menopauzával kapcsolatos tapasztalatokat, dilemmákat, valamint azt, hogyan éljük meg a testünk változásait.

A családtagok is sokat tehetnek azért, hogy ez az időszak könnyebb legyen a nőknek. Nem is gondolnánk, milyen apróságokkal tehetjük jobbá valakinek a „menopauzáját”.

Így támogasd a változókorban lévő családtagodat:

  • Képezd magad!

Ha olvasol a menopauzáról, az segít jobban megérteni a tüneteket.

  • Beszélgess!

A kommunikáció a támogatás kimutatásának a jele. A beszélgetés és a meghallgatás segít megbirkózni a menopauzával. Ha megkérdezzük, hogy „mi a legjobb dolog, amit tehetek érted, hogyan segítsek neked átvészelni mindezt?”, azzal megmutatjuk, hogy törődünk az illetővel, és támogatjuk őt ebben a nehéz életszakaszban.

  • Légy türelmes!

A türelem rövid és hosszú távon is létfontosságú. Ha türelmes vagy, amikor szomorúnak vagy dühösnek tűnik a másik fél, az sokat segít. A türelemmel azt üzened, hogy „ez nem fog örökké tartani”.

  • Ne személyeskedj!

Ha ideges lesz, ne változtasd az ő idegességét a te idegességeddé. Lehet dühös, szomorú vagy frusztrált, és meghallgathatod őt anélkül, hogy személyeskednél vagy csípősen visszavágnál.

  • Higgy neki!

Ez egy nagyon nehéz időszak lehet, ezért, ha a feleséged vagy az édesanyád azt mondja, hogy a legjobbat nyújtja, higgy neki. Néha a nők gyengének, törékenynek érzik magukat ilyenkor, és alig ismernek magukra a változókor éveiben. Így volt ezzel Katalin is: „Teljesen kifordultam önmagamból, elárasztott a letargia, az álmatlanságtól feszült voltam, mindenre ugrottam. Nehezen viseltem, hogy a testem másként reagál, hogy nem tudom a hőhullámokat uralni. Rengeteget számított, hogy a gyerekeim és a párom türelmesek és gondoskodók voltak velem abban az időszakban, amikor a legnehezebb volt” – mondja.

  • Ajánlj fel segítséget!

Ha felajánlod, hogy segítesz a napi házimunkában vagy bármilyen egyéb feladatban, az enyhíti a nyomást és az állandó letargiaérzést, és a hozzátartozód kevésbé fogja túlterheltnek érezni magát.

  • Segíts neki, hogy nyugodtan tudjon aludni!

Az álmatlanság nagyon gyakori a menopauza idején. Gondoskodj a tökéletes hőmérsékletről és világításról, hogy valóban tudjon aludni. A jó alvás rengeteget segít a hangulaton.

  • Támogasd az egészségét!

Könnyebb belevágni egy edzéstervbe, ha van társaságunk. Ezt tapasztalta Judit is az édesanyjával. „Anya depressziós lett attól, hogy a változókor beköszöntével elkezdett hízni. Bár keveset evett, jöttek a kilók, ami nagyon lelombozta. Egyik nap hazaállítottam egy közös pilatesbérlettel. Én is épp bele szerettem volna vágni a rendszeres sportba, miért ne az anyámmal kezdjek bele egy új kalandba? Úgy látom, jót tett anyának, fizikailag és mentálisan is megerősödött, és már a testével sem elégedetlen, így ráadásul lett heti egy anya–lánya programunk.”

  • Növeld az önbizalmát!

A menopauza alatti fizikai tünetek lealacsonyítók lehetnek, és az önbizalom is csorbát szenvedhet. A bőr- és hajváltozások, a súlygyarapodás és az inkontinencia megnehezítheti a nők számára, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Az értékességükre és fontosságukra való folyamatos emlékeztetés segít az önbizalom és az önértékelés építésében.

  • Segíts neki legyőzni a bűntudatot!

A szorongás és a bűntudat nagyon gyakori a változókor idején. A kételyek vagy az ingerlékenység érzése növelheti a bűntudatot.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7417883781
süti beállítások módosítása