Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rosszul hiszed, hogy csak az időseket érintheti a hüvelyszárazság

Szponzorált tartalom

2020. május 26. Kontent

A hüvelyszárazságról gyakran úgy esik szó, mint a változókorban lévő nők egyik problémájáról. Ideje ezt a poros tévhitet félretenni, hiszen a hüvelyszárazság fiatalabb korban is előfordulhat: az ösztrogén csök-kenése nemcsak a menopauza velejárója lehet. Egyebek között ok lehet a szoptatás, a nagy stressz vagy az evészavar is, amely egyre elterjedtebb, és egyre fiatalabb korosztályt érint.

kepi.PNG

Honnan tudjam, hogy hüvelyszárazságom van?

A szexuális életed megkeserítője lehet, mivel a közösülést nagyon fájdalmassá tudja tenni az, hogy a hüvely már a szexuális izgalmi állapot hatására sem nedvesedik be kellően, a vagina belső hámja száraz marad, és égető, feszítő érzést okoz. A tünetek között előfordulhat húgyutakat érintő panasz is, mint a felfázásra jellemző alhasi fájdalom, vagy égő érzés vizeléskor, de a hüvelyfertőzések is gyakoribbá válhatnak, és enyhébb vagy súlyosabb fokú vizeletcsepegés is megjelenhet.

Mi állhat a háttérben fiatalabb korban?

Jellemzően tényleg a menopauza idejét követő ösztrogénszint csökkenése okozza a hüvelyszárazságot, ám az ösztrogén mennyisége különböző tényezők hatására korábban is csökkenhet. Ilyen lehet a szoptatás, de előfordulhat, hogy egy betegség kezelésének mellékhatásaként jelenik meg. Ide tartozik a petefészkek sebészeti úton történő eltávolítása, a kemoterápia, vagy a medence területét érintő sugárkezelés, illetve az emlőrák hormonkezelése is.

Nem biztos, hogy jó, ha gyógyszert szedsz a nem kívánt terhesség ellen...

A tartós fogamzásgátló-szedés ugyanis leállíthatja a petefészek ciklikus hormontermelését, a tablettákkal bejuttatott hormonadag pedig kevesebb lehet, mint a napi saját hormon mennyisége lenne. Ez a méhnyálkahártya és a hüvelyhám elvékonyodásához vezethet, és hüvelyszárazságra hajlamosíthat. Befolyásolhatják a hormonszintet és hajlamosíthatnak hüvelyszárazságra továbbá egyes gyógyszerek, allergia elleni antihisztaminok, antidepresszánsok, a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, olyan betegségek és gyógykezelésük, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigy-alulműködés, az endometriózis.

A sok szex viszont megelőző hatású lehet! Ha nincs párunk, ne szégyelljünk maszturbálni, ugyanis az orgazmus segíti a vagina jó vérellátását.

A kóros nem evés is rossz hatással van a hüvelyedre

Az étkezési problémák, önmagukban is rettentő károsak és veszélyesek. Az anorexia nervosa egyik tipikus velejárója a hormonháztartás felborulása, amelynek következménye a menstruáció elmaradása, ahogy a hüvelyszárazság is. Fontos tudnod, hogy ha fogyni szeretnél, diétáznod kizárólag egészséges keretek között szabad. Zsanett, akinek tinédzser korában egy szigorú diétával kezdődött az anorexiája, jól tudja, mivel járhat az ilyen evészavar.

18 évesen már olyan súlyos volt a helyzet, hogy a 174 centis magasságomhoz mindössze 37 kg volt a súlyom. A menstruációm teljesen elmaradt, és már a barátommal sem tudtam szexelni, mert komoly fájdalmat okozott a behatolás. Ma már tudom, hogy hüvelyszárazsággal küzdöttem, ami nagy valószínűséggel összefüggött azzal, hogy alig juttattam tápanyaghoz és folyadékhoz a szervezetemet, aminek a hatására az egész hormonháztartásom felborult

- meséli Zsanett, akinek három hónapos kórházi kezelés és némi hízás után szerencsére helyreállt a szervezetében és a hüvelyében a rend.

Kevesebb stressz

A hüvelyszárazsággal jelezheti a szervezeted, hogy túl sok rajtad a nyomás, túl sok a stressz az
életedben, és az is előfordulhat, hogy a párod nem elég türelmes hozzád. Ha új a partnered és
előtte nem volt ilyen jellegű problémád, mindenképp próbálkozzatok hosszabb előjátékkal,
masszázzsal, és vessétek be a síkosítókat is. 

Mi a baj a kezeletlen hüvelyszárazsággal?

Túl azon, hogy – függetlenül attól, hogy ki hány éves – a hüvelyszárazság tönkreteheti egy nő önbecsülését és szexuális életét, még különféle szövődmények is kialakulhatnak miatta.

Egyik következménye, hogy megváltozik a hüvely savas kémhatása, ami kedvez a különféle kórokozók elszaporodásának, így megnő a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye. Hasonló a helyzet a húgyúti fertőzések kialakulásával kapcsolatban is, ugyanis a teljes húgyúti rendszer szárazabbá és a gyulladásokra fogékonyabbá válik. A hüvelyszárazsághoz vizeletinkontinencia, vagyis vizelettartási zavarok is társulhatnak, bár ez inkább menopauza okozta hüvelyszárazság esetében gyakori.

Az inkontinencia kialakulásának egyik oka a hüvelyi, majd később a húgyúti rendszerre is fokozatosan átterjedő és folyamatosan fennálló gyulladás, valamint közrejátszik az is, hogy az ösztrogénszint csökkenése megváltoztatja az úgynevezett medencealapi, gáttájéki izmok állapotát, ami az egyik fő oka ennek a problémának.

Nem jó, ha fáj a szex!

A hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat, mégis, az ösztrogénszint természetes csökkenésével járó változókorban a leggyakoribb. De előfordulhat fiatalabb korban, szülés után, szoptatás alatt, bizonyos betegségek és gyógyszerek hatására is. A Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a panaszok enyhítésében, mivel előnyös összetételénél fogva helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét és tápanyagellátását, serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. 

A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes, így azok is használhatják, akik számára a hormontartalmú szerek használata nem javasolt. A készítmény segít a különböző okokból kialakuló hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében.  Patikában kapható gyógyászati segédeszköz


webp_net-resizeimage-4.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5615712592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása