2025-re Európa fele allergiás lehet

Szponzorált tartalom

2020. július 30. Kontent

Tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés: egyre több embert érint a pollenallergia. Biztos módszer nincs az elkerülésére, de sokat tehetünk azért, hogy a tünetek ne nehezítsék meg az életünket.

shutterstock_1078599881.jpg

Magyarországon mintegy 2,5 millió ember szenved parlagfű-allergiától. A tünetek mindenkinél hasonlóak, és nagyon kellemetlenek: tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, fáradtság, levertség és fokozott alvásigény. Ráadásul az egész nyarat tönkrevághatja, ha nem foglalkozunk vele: a parlagfű szezonja például egészen október végéig kitarthat.

Az allergia nem csak itthon támad: a European Academy of Allergy and Clinical Immunology szerint Európa-szerte növekszik az allergiás megbetegedések száma. Jelenleg több mint 150 millió uniós polgár szenved krónikus allergiás megbetegedésben, és 2025-re várhatóan az egész európai népesség fele érintett lesz.

Nem tudni, hogy pontosan mi az oka az allergia terjedésének

Valószínűleg szerepet játszik benne a levegő minőségének a romlása is: a dízelüzemű járművek kipufogógázában található részecskék sokaknál allergiás reakciókat váltanak ki. A kutatók szerint a klímaváltozást sem lehet kihagyni a képletből, vagyis a globális felmelegedés és a pollenallergia alakulása között szintén szoros az összefüggés. A magyarázat szerint a felmelegedés hatására az allergiát okozó növények jobban elterjednek, illetve a pollenszezon is egyre hosszabb ideig tart. 

Nincs ellenszer

Bármely életkorban jelentkezhetnek a tünetek, de szerencsére ezeket lehet csillapítani is. Gyakori, hogy kimutatható keresztallergia is, ami azt jelenti, hogy különböző pollenallergiák összefüggésbe hozhatók például egy-egy étellel. Ha valaki például problémákkal küzd a nyírfa szezonjában, nagy valószínűséggel érzékeny hatást gyakorol a szervezetére egy őszibarack vagy cseresznye elfogyasztása is, ami az esetek többségében kellemetlen közérzetben és bőrpanaszokban mutatkozik meg. Sajnos a pollenallergiások nem tudják elkerülni a túlérzékenységet kiváltó anyagot, de azt fontos tudniuk, hogy a tüneteik csökkenthetők.  

Amit tehetünk, ha beüt a pollenszezon: 

  • Célszerű 2–4 héttel a szezon előtt a gyógyszeres terápia elkezdése, de az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet.
  • Tartózkodjunk kevesebbet a szabadban a száraz, meleg, szeles napokon.
  • Kerüljük a szabadtéri sportot, a kirándulást! 
  • Zárjuk az ablakokat, mossunk gyakran hajat, ne nyírjunk füvet, és lehetőleg ne szárítsuk a szabadban a ruhákat. 
  • Mindig legyen nálunk szemcsepp, orrspray, illetve gyógyszer arra az esetre, ha súlyosbodnának a tüneteink.
  • Kellemetlen panasz, könnyezés, szemviszketés, rossz közérzet, hasi fájdalom vagy éppen kiütés esetén érdemes mielőbb allergológus szakorvoshoz fordulni.
Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3016085966
süti beállítások módosítása