Tudtad? Rá is kattanhatsz az orrspray-re

Szponzorált tartalom

2023. február 3. Kontent

shutterstock_173816945_rl1.jpg

Az őszi-téli szezon beköszöntével gyakoribbá válnak a felső légúti fertőzések, sűrűbben dugul el az orrunk, és ilyenkor automatikusan a különféle orrspray-k, orrcseppek után nyúlunk. De mi a gond azzal, ha túl sokat és túl gyakran használunk ilyen termékeket? Egyáltalán, melyik orrspray okozhat függőséget?

Kezdjük az utolsó, egyben legfontosabb kérdéssel, hiszen nagyon nem mindegy, milyen típusú készítményt választunk. Némelyiket akár hónapokon keresztül is fújhatjuk, cseppenthetjük, az úgynevezett dekongesztáns (nyálkahártya-lohasztó) hatóanyagot tartalmazó termékek esetében azonban könnyen kialakulhat az orrcseppfüggőség, ha nem tartjuk be a használatukra vonatkozó korlátozásokat.

Ez a fajta addikció azonban nem olyan, mint amit a drogos filmek alapján elképzelünk: nem szenvedünk elvonási tünetektől, nem kívánunk minden pillanatban egy újabb „fújást”. A függőség inkább arra a hatásra utal, amely az orrspray-k vagy orrcseppek túlzásba vitt használata miatt következik be. Ha ugyanis másként és tovább alkalmazzuk a készítményt, mint ahogy azt a betegtájékoztatóban leírták, akkor az elváltozásokat idézhet elő az orrnyálkahártyán, károsodik annak működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat.

Így jöhet létre az a furcsa helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya-lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. Emiatt a beteg egy ördögi spirálba kerül:

még többször fúj vagy csepegtet az orrába, hogy az általa okozott orrdugulást csökkentse. Ez akár folyamatos orrduguláshoz is vezethet, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.

Mi történik az orrban, amikor függőség alakul ki?

Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártyában visszatér a természetes véráramlás, a vérerek újból kitágulnak, vagyis a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor a beteg gyakrabban és nagyobb adagokban használja az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy a kellemetlen orrdugulás megszűnjön. De sajnos a túlzott használattal pont az ellenkező eredményt éri el.

Mit lehet tenni ellene?

A recept egyszerű: a gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad alkalmazni. A Semmelweis Egyetem egyik cikkében arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyógyulási idő után abba kell hagyni a készítmények használatát, hogy ne alakuljon ki a fentebb említett paradox helyzet.

Mit tehetünk, ha már kialakult a függőség?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a folyamatos orrdugulás miatt nem tudjuk „letenni” az orrspray-t, mindenképp forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, hogy a különböző betegségeket és az esetleges anatómiai elváltozásokat kizárhassák. Ez azért fontos, mert bizonyos kórképek, mint például az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amelyek miatt a betegek önkényesen használják a recept nélkül kapható szereket.

Fontos tudni, hogy minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a készítményeket, annál nehezebb visszaállítani a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusát, ezért a függőség kezelése akár hónapokat is igénybe vehet. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindig tartsuk be a betegtájékoztatóban leírt utasításokat.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr718039098
süti beállítások módosítása