Nem sok köze van a megfázásnak a hideghez

Szponzorált tartalom

2024. október 14. Kontent

 rl3.jpg

A nátha, vagyis a közönséges megfázás, az egyik leggyakoribb légúti fertőzés, amellyel szinte mindenki találkozik élete során. A nagyon általános megbetegedés körül azonban sok a tévhit, amelyeket most helyreteszünk.

Ezt a vírusos megbetegedést több mint 200 különböző vírus okozhatja, amelyek közül a leggyakoribbak a rhinovírusok. Bár a nátha általában ártalmatlan, és néhány nap vagy hét alatt magától elmúlik, mégis jelentős kellemetlenségeket okozhat. Sokan régi szokásokhoz, tévhitekhez nyúlnak, amikor a nátha kezeléséről vagy megelőzéséről van szó. Mielőtt a leggyakoribb sztereotípiákat sorra vesszük, nézzük meg, mitől is alakul ki valójában a nátha és milyen tünetekre figyeljünk.

A tünetek jellemzően fokozatosan jelentkeznek, és a következők lehetnek:

  • orrdugulás vagy orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • torokfájás,
  • köhögés,
  • enyhe fejfájás,
  • fáradtság, levertség,
  • enyhe hőemelkedés vagy láz (főleg gyermekeknél).

Ezek a panaszok általában 7-10 napig tartanak, bár a köhögés és az orrdugulás néha hosszabb ideig is fennmaradhat.

Hogyan terjed?

A nátha leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírusok a levegőben lévő apró cseppecskék révén jutnak egyik emberről a másikra, például tüsszentés vagy köhögés során. Emellett a vírusok tárgyak felületén is képesek megmaradni, így a fertőzött felületek, majd az arc, az orr vagy a száj érintésével is megfertőződhetünk.

Tévhitek a náthával kapcsolatban

Bár a nátha gyakori betegség, mégis rengeteg tévhit kering körülötte. Nézzük a leggyakoribbakat!

1. A hideg időjárás miatt fázunk meg.

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit. Valójában a náthát vírusok okozzák, nem pedig a hideg időjárás. Az igaz, hogy a hideg évszakban több náthás eset fordul elő, de ez inkább annak köszönhető, hogy ilyenkor több időt töltünk zárt térben, ahol könnyebben terjednek a vírusok. A hideg önmagában nem okoz megfázást, bár hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez, ami fogékonyabbá tehet a fertőzésekre.

2. A C-vitamin megelőzi a náthát.

A C-vitamin számos jótékony hatással bír, de nem bizonyított, hogy megakadályozza a náthát. Bár egyes kutatások szerint a rendszeres C-vitamin fogyasztás segíthet enyhíteni a nátha tüneteit, és rövidítheti a betegség lefolyását, a megelőzésére nincs egyértelmű bizonyíték. Az egészséges táplálkozás részeként érdemes C-vitamint fogyasztani, de nem szabad csodát várni tőle.

3. Az antibiotikumok segítenek a nátha kezelésében.

Ez a tévhit sajnos sok esetben még mindig fennáll, annak ellenére, hogy az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzések ellen hatásosak. Mivel a náthát vírusok okozzák, az antibiotikumok szedése nem segít a gyógyulásban, sőt, felesleges használatuk növeli az antibiotikumrezisztencia kialakulásának veszélyét. Nátha esetén az antibiotikumok szedése nem indokolt.

4. A forró fürdő vagy szauna kiűzi a náthát.

Bár a forró fürdő vagy a szauna segíthet enyhíteni a nátha egyes tüneteit, például az orrdugulást, maga a betegség nem tűnik el ettől. A gőz belélegzése segíthet kitisztítani az orrjáratokat, de a nátha vírusai továbbra is jelen lesznek a szervezetben, és a betegség lefolyása nem rövidül meg.

5. Az erős immunrendszer megvéd a náthától.

Bár az erős immunrendszer segíthet a fertőzések leküzdésében, nem nyújt teljes védelmet a náthával szemben. Ez a betegség nagyon fertőző, és még a legjobb egészségi állapotú embereket is ledöntheti a lábukról. Az immunrendszer erősítése természetesen fontos, hiszen ezzel minimalizálhatod a fertőzés és megbetegedés esélyét, de nem garancia arra, hogy elkerülheted a megfázást.

Hogyan kezeljük a náthát?

Mivel a nátha vírusos eredetű, nincs specifikus gyógymódja, de számos módszer létezik, amellyel enyhíthetők a tünetek.

  • Pihenés: a szervezetnek szüksége van energiára a vírus leküzdéséhez, így fontos a pihenés.
  • Folyadékpótlás: a bőséges folyadékfogyasztás segít hidratálni a szervezetet, és hígítja a váladékot, így megkönnyíti annak kiürülését.
  • Sóoldatos orrspray: segít enyhíteni az orrdugulást és tisztítani az orrjáratokat.
  • Fájdalomcsillapítók: az enyhe fejfájás és izomfájdalmak enyhítésére vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például paracetamol vagy ibuprofen alkalmazhatók.
  • Gőzölés és párásítás: a gőz belélegzése és a párás levegő segíthet enyhíteni a légúti tüneteket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A nátha általában enyhe lefolyású és otthon is kezelhető. Ám, ha a tünetek nem enyhülnek, vagy súlyosbodnak, például magas láz, erős fejfájás, arcüregi fájdalom vagy sárga-zöld váladék jelenik meg, érdemes orvoshoz fordulni. Ezek a jelek bakteriális fertőzésre vagy egyéb komplikációkra utalhatnak, amelyek orvosi kezelést igényelnek.

A nátha általában ártalmatlan betegség, de a megfelelő kezeléshez fontos, hogy ne elavult tévhitek alapján cselekedjünk. És ugyan a nátha elkerülése nem mindig lehetséges, a megelőzés érdekében fontos a megfelelő higiénia, például a gyakori kézmosás és az egészséges életmód fenntartása.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Ősszel a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát.

Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

reventil-orrspray_meret_1.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7418704594
süti beállítások módosítása