Tudtad? A nem kezelt orrdugulástól még betegebb lehetsz

Szponzorált tartalom

2023. február 28. Kontent

shutterstock_1325994494_rl8.jpg

Az orrdugulás nemcsak kellemetlen, hanem a megfelelő kezelés nélkül egy sor további egészségi következménnyel járhat. Mutatjuk, melyek ezek.

A téli hónapokban gyakran küzdünk a kellemetlen orrdugulással, ami mögött rendszerint az orrnyálkahártya duzzanata és váladékozása áll. Ahogy azt korábban már megírtuk, az orrdugulást kiválthatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, allergia, de orrpolip, orrsövényferdülés is állhat a háttérben, emellett trauma (baleset) következtében is elzáródhat az orrüreg.

Ezek az orrdugulás fázisai:

  • Az orrüregben eleinte viszkető, égő érzés jelentkezik, és sokat tüsszögünk.
  • Később hígan folyó, átlátszó váladék ürül az orrüregből, az orrfolyás szinte folyamatos.
  • Az orrnyálkahártyák megduzzadnak.
  • Az orrváladék egyre sűrűbbé válik, és az orrnyálkahártya duzzanata orrduguláshoz vezet.
  • Romlik a szaglás és az ízérzékelés képessége.
  • Az orrváladék színe sárgás-zöldessé válik. A nem túl gusztusos színt az immunsejtek, a fehérvérsejtek és az orrnyálkahártyáról levált sejtek, valamint az elpusztult kórokozók adják.

Az orrdugulás negatív hatással van a mindennapjainkra, beleértve az éjszakákat is, hiszen a pihenésünket is akadályozza: hol azért ébredünk fel, mert nem jut be levegő az orrunkon, vagy azért, mert a szájon keresztül való légzés miatt kiszáradt a torkunk és a szánk. A nem megfelelő pihenés, pontosabban a megszakított alvásciklusok miatt az immunrendszerünk sem tud megfelelően működni, ami elnyújthatja a gyógyulási folyamatot, és további betegségek kialakulását is elősegítheti.

A szövődményeket, felülfertőzéseket leginkább annak köszönhetjük, hogy az orrdugulás miatt a szánkon kezdünk el levegőt venni. Ez ugyanis semmiképpen sem ideális légzési mód, hiszen ilyenkor kiesik az orr védelmi funkciója. (Az orrszőrökön fennakadnak a nagyobb szennyeződések, az orrnyálkahártya váladékában pedig a kisebb idegen anyagok tapadnak meg, amelyek a garat irányába távoznak.) Emlékszel gyerekkorunk kedvenc meséjére, az Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az életre, amiben van egy rész a légzésről? Íme egy kép az orrszőrök munkájáról:

rl8_2.jpg

Mindemellett nem tud érvényesülni az orr melegítő és nedvesítő hatása sem, ezért a szánkon keresztül hidegebb, szárazabb és kevésbé tiszta levegő jut be. Vagyis védtelenebbé válunk a különböző kórokozókkal szemben, ami újabb betegségek kialakulását eredményezheti. Középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás és gégegyulladás szintén jelentkezhet a nem megfelelően kezelt nátha hatására. Így történhet meg, hogy az egyszerű megfázásból komolyabb szövődmények származnak. Ezek leggyakrabban 6 év alatti gyermekeknél, idős embereknél, krónikus betegeknél és dohányosoknál jelennek meg. A legkönnyebben úgy tudjuk mindezt megelőzni, ha már az első tüneteknél megpróbálunk tenni az orrdugulás ellen. Az orrcseppek és orrspray-k mellett egyéb otthoni praktikákkal is próbálkozhatunk. Ezekről bővebben itt írtunk.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4218055880
süti beállítások módosítása