Tényleg a hiányos öltözködés miatt fázunk meg?

Szponzorált tartalom

2020. március 25. Kontent

Mit tehetünk, ha tombol a náthaszezon? Hogyan előzhetjük meg, és mivel enyhíthetjük a nátha kellemetlen tüneteit? Összeszedtünk pár hatásos praktikát, amiket te is kipróbálhatsz otthon.

shutterstock_431789713.png

Ugyan, csak megfáztam!

Ahhoz, hogy fel tudjunk készülni a nátha támadására, fontos leszámolni azzal a népszerű közhiedelemmel, miszerint a megfázást mindenki maga “szedi össze”, vagyis nem kapható el, nem adható át, mert a betegséget sokkal inkább köszönhetjük a hiányos öltözetnek… 

Ezek most nagyon pörögnek

Sajnos ennek a fele sem igaz! A vírusos eredetű megfázás ugyanis cseppfertőzés útján terjed, azaz, ha az óvodában, iskolában vagy a munkahelyünkön valaki beteg, az könnyen átadhatja a vírusokat másoknak köhögéssel, kézfogással, közösen használt tárgyakkal, tüsszentéssel. 

Tehát a megelőzésben elsősorban nem az számít, ha jó melegen felöltözünk (persze ez sem árt), hanem ha gyakran kezet mosunk, rendszeresen szellőztetünk, tápanyagban gazdag ételeket fogyasztunk. Utóbbi abban segít, hogy az immunrendszerünk képes legyen ellenállni a vírusoknak.

A réteges öltözködés olyan szempontból fontos, hogy a lehűlt test immunrendszere nem tud hatékonyan működni, így könnyebben lehetünk betegek.

Ha érkeznek a tünetek…

…azaz nem sikerült kivédenünk a vírusokat, tehát kapar a torkunk, folyik az orrunk, esetleg hőemelkedésünk van, érdemes bevetni néhány házi praktikát, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében: 

  • Öblögessünk sós vízzel:
    Egy pohár vízbe tegyünk kevés sót, és gargalizáljunk vele, majd az orrnyílásokat is mossuk át a sós oldattal naponta többször. Ez utóbbit kiválthatjuk tengervizes orrmosó folyadékkal vagy orrspray-vel, amely hatékony segítség lehet a bedugult, csöpögő orr problémájára.
  • Igyunk gyógyteákat:
    Érdemes kipróbálni a gyömbérteát, amely fertőtlenítő hatású. Nincs más teendőnk, minthogy egy liter (bármilyen) teához hozzátenni 5-7 vékony szelet gyömbért, ezt lassú tűzön forraljuk negyedórán át, majd ízesítsük citrommal, mézzel..
  • Támogassuk az immunrendszerünket:
    Télen is tartózkodjunk amennyit csak lehet a szabad levegőn, ezenkívül együnk sok zöldséget és gyümölcsöt a hideg évszakban is. A C- és a D-vitamin hozzájárul az immunrendszerünk támogatásához, de mindemellett fogyaszthatunk kifejezetten immunerősítő készítményeket is.
  • Meleg pakolások fájdalom ellen
    A meleg és egyben nedves pakolások a nyakunkra téve enyhíthetik a fájdalmat. Áztassunk be egy konyharuhát langyos vízbe, esetleg teába, facsarjuk ki, majd tekerjük be vele a nyakunkat, végül egy sálat vagy törölközőt is tekerjünk köré. Ennek hála csillapodni fognak a tüneteink.
  • Pihenjünk sokat!
    Sokan úgy vannak vele, hogy egy kis nátha miatt nem érdemes kivenni szabadnapot, kiesni a munkából. Ez tévedés: egyrészt simán megfertőzhetünk másokat, másrészt a gyógyuláshoz pihenésre van szükségünk, főleg az első 3 napban. Az immunrendszerünknek a fertőzés leküzdéséhez van erre szüksége, ezért semmiképp se sajnáljuk az időt a pihenésre, ha betegek vagyunk.
  • Igyunk sokat!
    A napi megfelelő folyadékmennyiségre mindig ügyelni kell, különösen betegség idején, amikor lázasak vagyunk. Hogy elkerüljük a kiszáradást, igyunk sok-sok teát, együnk leveseket, és így a köptető hatású készítmények, nátha elleni szerek is jobban ki tudják fejteni a hatásukat. 
  • Vigyázzunk másokra!
    Ha betegek vagyunk – meg úgy egyáltalán –, tüsszentés és köhögés esetén takarjuk el az orrunkat és szánkat egy zsebkendővel. A használt zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy fedett szemetesbe, vagy húzzuk le a WC-n. Ne tüsszentsünk a tenyerünkbe, hiszen azzal sok mindent megérintünk, tovább terjesztve a kórokozókat.

Ha nem múlnak a tünetek…

Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha már hetek óta tüsszögünk, vagy bedugult az orrunk, ugyanis a náthához hasonló tüneteket légúti allergia is okozhatja, ezen kívül krónikus arcüreggyulladás is állhat a háttérben.

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószermentes és nem kell számolni függőség kialakulásával. A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9415504988
süti beállítások módosítása