Miért nem érzed az illatokat és az ízeket, ha megfáztál?

Szponzorált tartalom

2024. október 22. Kontent

rl6.jpg 

A megfázás során tapasztalt tünetek közül az orrdugulás, torokfájás és köhögés gyakran a legzavaróbb, de sokan érzékelik azt is, hogy az illatok és ízek eltűnnek, vagy jelentősen megváltoznak. Ez a jelenség különösen frusztráló lehet, hiszen a mindennapi élvezetek, mint az étkezés, kevésbé válnak örömtelivé. Elmagyarázzuk, hogy a megfázás miként befolyásolja a szaglást és az ízérzékelést, valamint tippeket adunk arra, hogyan lehet ezeket a tüneteket enyhíteni.

A szaglás és ízérzékelés elvesztésének észlelése a koronavírus járvány óta vált széles körben ismertté, de számos egyéb kórkép is okozhat hasonló tüneteket. Ilyen a nátha, az orrnyálkahártya gyulladása, a polip, az orr anatómiai elváltozásai, de okozhatnak efféle panaszokat a hormonális, metabolikus zavarok, neurológiai kórképek, autoimmun megbetegedések, trauma, tumor, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhatnak.

Az orrdugulás a megfázás, avagy nátha egyik legtipikusabb tünete, és közvetlen kapcsolatban áll a szaglásunk gyengülésével vagy elvesztésével. Az orrnyálkahártya duzzanata és a fokozott váladékképződés miatt a levegő nehezebben áramlik át az orrjáratokon. Mivel a szaglóreceptorok az orr felső részében helyezkednek el, a levegő áramlásának csökkenése azt eredményezi, hogy a szagokat hordozó molekulák nem jutnak el a receptorokhoz. Ennek következtében a szagok érzékelése csökken (hyposmia), vagy teljesen megszűnik (anosmia).

És mi a helyzet az ízekkel?

Az ízérzékelés szorosan összefügg a szaglással. Bár az ízlelőbimbók képesek érzékelni az alapízeket (édes, sós, savanyú, keserű és umami), az ételek komplex ízélményét nagyrészt a szaglás határozza meg. Amikor a szaglás gyengül vagy megszűnik, az ízérzékelés is jelentősen romlik. Emiatt az ételek íztelennek tűnhetnek.

A megfázás okozta nyálkahártya-gyulladás és a szárazság befolyásolja a száj és a torok érzékelését is, ami tovább rontja az ízérzékelést.

Mennyi ideig tartanak ezek a tünetek?

Ahogy az orrdugulás és a nyálkahártya szárazsága csökken, a szaglás és ízérzékelés fokozatosan visszatér. Általában ez néhány nap vagy egy hét alatt történik meg.

Ha azonban ezek a tünetek két hét után sem javulnak, érdemes orvossal konzultálni, mivel egyes esetekben tartósabb szaglásvesztés is kialakulhat, például orrmelléküreg-gyulladás vagy más légúti problémák miatt. Ráadásul a szaglás és ízlelés hosszan tartó elvesztése komoly pszichés hatásokat is magával hozhat. A szaglás szerepet játszik ugyanis a párválasztásban, arról nem beszélve, hogy az étkezések élménye is elvész azzal, hogy nem érzünk ízeket. Egy kutatás szerint az esetek 17 százalékában depresszióval jár együtt; míg egy másik tanulmány arra jutott, hogy testsúlygyarapodást is okozhat, addig  az anozmiában szenvedők másik része kevesebbet eszik, mert elveszti az evésből származó örömforrást.

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

Bár a szaglás és ízérzékelés megváltozása a megfázás során gyakran elkerülhetetlen, néhány módszer segíthet a tünetek enyhítésében és a gyógyulás gyorsításában.

  1. Sós vizes orröblítés: az orrjáratok tisztítása sós oldattal segíthet csökkenteni a nyálkaképződést és a duzzanatot, ezáltal javítja a szaglást.
  2. Párásítás: a levegő páratartalmának növelése enyhítheti az orr és a torok szárazságát, ami segíthet a légutak tisztításában és a szaglás visszatérésében.
  3. Bőséges folyadékfogyasztás: a megfelelő hidratálás elősegíti a nyálka hígítását és az orrdugulás csökkentését, ami javíthatja a szaglást és ízérzékelést.
  4. Érösszehúzó orrspray-k: ezek a spray-k gyors enyhülést nyújtanak az orrdugulásra, de fontos, hogy csak addig használjuk ezeket, amíg azt az orvos elrendeli, mivel hosszan tartó alkalmazásuk ronthatja a nyálkahártya állapotát.
  5. Forró italok fogyasztása: a meleg italok, például a tea, nemcsak megnyugtatják a torkot, hanem a gőzük is segíthet felszabadítani az orrjáratokat.


Fontos megjegyezni, hogy a megfázás során az ízérzékelés nem vész el teljesen. Az alapízeket továbbra is érzékeljük, ám a szaglás hiánya miatt az ételek komplex ízvilága elhalványul. Ezek a tünetek azonban elmúlnak, ahogy kilábalunk a megfázásból.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Ősszel a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát.

Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

reventil-orrspray_meret_1.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5318708420
süti beállítások módosítása