A férfiak egyik legtitokzatosabb szerve, amely szex közben is igen aktív

Szponzorált tartalom

2020. június 18. Kontent

Rengetegszer hallunk róla, a férfiak nagy része mégsem nagyon tudja, pontosan hol is található. Pedig a prosztata egészséges működése befolyásolja a mindennapi életet, mivel kóros elváltozásai kihatással lehetnek a vizeletürítésre, ahogyan a szexuális életre is.

shutterstock_639794776_1.jpg

Egészen addig nem tudtam pontosan, hogy mi is ez a szervem, amíg nem lettek heves vizelési ingereim, és nem kellett vele orvoshoz mennem

mondja Péter, aki egy azon férfiak közül, akik csak akkor kezdenek el foglalkozni a prosztatájukkal, amikor valami problémát észlelnek.

Mekkora és hol találjuk?

A prosztata, ez a húgyhólyag alatt található kerekded, gesztenye nagyságú mirigyes szerv igen fontos szerepet játszik az optimális vizeletürítésben, valamint a szexuális funkciók működésében. Ez azért van így, mert a prosztata körülöleli a húgyhólyagból kivezető húgycsövet, és ha a prosztata állománya akut, vagy krónikus gyulladás következtében megnagyobbodik, akkor a húgycső ezen szakasza összenyomódik, ami vizelési és egyéb panaszokat eredményez.

Az orvos ilyenkor gyulladáscsökkentők, illetve egyéb gyógyszerek alkalmazását is javasolhatja a prosztata egészséges működésének visszaállítására. 

Miért fontos szerv?

A prosztata által kiválasztott váladék az ejakulátum jelentős részét képezi, amelynek célja a húgycső benedvesítése, ezáltal lehetővé téve a sperma „simább” áthaladását a péniszen. Az erekció során a prosztata enyhén megduzzad, majd az ejakuláció során összehúzódik. Ennek eredményeként más szervekre is nyomást gyakorol, különösen a húgyhólyagot nyomja meg, és ez az oka annak, hogy erekció során a vizelés nehéz vagy akár lehetetlen.

Milyen szenvedést okozhat a prosztata?

Manapság már inkább csak tévhit, hogy a prosztatával kapcsolatos gondok kizárólag az időskorhoz kapcsolódnak. 

A prosztatagyulladás például az 50 év alatti férfiak leggyakoribb urológiai megbetegedése, amelyre ha nem fordítanak kellő figyelmet, akkor az további, az életet megkeserítő következményeket is vonhat maga után. 

Az Európai Urológiai Társaság legfrissebb meghatározása szerint a prosztatagyulladás első csoportjába az akut vagy heveny megbetegedések, a második csoportba a krónikus, bakteriális eredetű gyulladás, a harmadikba a krónikus kismedencei fájdalom, a negyedikbe pedig a véletlenül észlelt, ún. aszimptomatikus, azaz tünetmentes gyulladás sorolható. Utóbbit csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, ráadásul a panaszok változhatnak, néha akár teljesen el is múlhatnak, majd újra előjöhetnek. 

Ismerd fel a tüneteket!

A prosztatagyulladás tünetei, a betegség akut vagy krónikus típusától függően jelentkezhetnek intenzíven, gyors lefolyásban, de az is előfordulhat, hogy a prosztatagyulladás hónapok alatt alakul ki és ez idő alatt a beteg állapota folyamatosan romlik. Az akut, vagy heveny bakteriális eredetű prosztatagyulladás okozója legtöbb esetben az E.coli nevű bélbaktérium (ő a nőknél is nagy galibákat tud okozni), míg a krónikus prosztatagyulladás kiváltó okával kapcsolatban még az orvostudomány is sokszor tanácstalan.

Mivel az okok sokszor nem ismertek, ezért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatra járni, illetve egészségesebb életet élni.

Érdemes rá vigyázni, így óvd!

Sok zöldség, gyümölcs fogyasztásával is óvhatjuk a prosztatát, például nagyon jót tesznek a zöld színű zöldségek, ahogy a paradicsom evése is rendkívül hasznos, ez ugyanis likopint tartalmaz, amely csökkentheti a prosztatarák kockázatát. Hasznos lehet még a cink, az Omega3, és a növényi zsírok fogyasztása. Általános jó tanács minden egészségprobléma elkerülésére a sok mozgás, a dohányzás elhagyása, és a mérsékelt alkoholfogyasztás.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp hatásosan járul hozzá az akut és krónikus prosztatagyulladás okozta kellemetlen szubjektív tünetek enyhítéséhez, hiszen ott hat, ahol a fájdalom forrása van. A kúp jótékony összetevői a végbél környéki vénákon keresztül a prosztata közelébe jutnak.  A készítményben lévő hialuronsav, valamint a növényi összetevők – a tökmag, ázsiai gázló, tömjénfaolaj-kivonat, szalmagyopár és ausztrál teafa – nyugtatnak és ápolnak a panaszok jelentkezésének helyén. Felhelyezése fájdalommentes.

A Proxelan végbélkúp recept nélkül elérhető a hazai gyógyszertárakban.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6415812622
süti beállítások módosítása