Itt a pollenszezon, ezek a növények támadnak

Szponzorált tartalom

2020. július 1. Kontent

Itt a nyár és vele együtt sokak számára megérkezik az elviselhetetlen allergiaszezon. Mutatjuk, mely növények támadnak ez idő tájt, és mit lehet tenni ellenük?

shutterstock_1704097108.jpg

Rossz hír, de a jó idővel, azaz május végével nyílni kezdenek a fűfélék, majd nyár végén a parlagfű, valamint az egyéb gyomnövények is, így a gombák, a csalán- és a kenderfélék. Ami azt jelenti, hogy a meleggel együtt tombolhat az allergia is.

Akik a különféle növények pollenjeire érzékenyek, azok szezonális allergiában szenvednek: ezt főleg bizonyos növényi pollenek okozzák, amelyek az év adott időszakában vannak csak jelen a levegőben. 

Szénanátha, így is hívjuk korunk egyik népbetegségét, amely Magyarországon a statisztikák szerint a lakosság 15-25 százalékát érinti. 

Nyár végén a legdurvább a helyzet

Ilyenkor a pollenektől szenvedőknek azt javasolják, hogy lehetőség szerint még az utcára se menjenek napközben, friss levegőt is csak módjával engedjenek be a lakásba, és takarítsanak minél többet. Ha mégis kimennek, érdemes napszemüveget viselni, hazaérve hajat és arcot mosni, és persze ne felejtsük el az allergiagyógyszert, szem- és orrcseppet is magunknál tartani! 

Ezekben az időkben kerüljük az Alföld és a Dunántúl déli részét, ahol biztos, hogy szenvedni fogunk, ha szénanáthával küzdünk.

Ezért tüsszögsz, és könnyezel:

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra – allergénekre –, amelyek alapvetően nem is károsak ránk nézve, vagyis az egészséges embernél semmilyen reakciót nem váltanak ki.

Az allergének számos helyen előfordulhatnak: például ételekben, a levegőben vagy akár olyan tárgyakon, amiket megérintettünk. A leggyakoribb allergének közé tartoznak a növényi eredetű pollenek (pl. parlagfű), élelmiszerek, gyógyszerek, állati szőrök, poratka, nehézfémek. A tünetek pedig nagy mértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben alakul ki az allergiás reakció.

Mit lehet tenni ellene?

Sajnos nincs százszázalékos védekezés a pollenekkel szemben, de segíthetnek a allergiára kifejlesztett gyógyszerek, de immunterápiával is lehetséges a tünetek enyhítése. Előbbi a tünetek megszüntetésére irányul, míg a másik komplex, a tünetek mögötti okokat próbálja kiiktatni. 

Az első csoportba tartoznak a helyi hatású készítmények, mint a szem- és orrcseppek, illetve az antihisztamin-tabletták is, amelyek képesek blokkolni a kellemetlen tüneteket. A második említett kategória az immunterápia, amely során a testet hozzászoktatják az allergiás reakciót kiváltó anyaghoz. Emellett ajánlani szokták a levegő szűrését is. Az otthonunkban és az autónkban is használhatunk légtisztító berendezést.

A megelőzés ez esetben is sokat számít! Ha voltak már korábban is allergiás tüneteink, menjünk el időben orvosi kivizsgálásra, hogy fel tudjuk vértezni a szervezetünket a nyári allergia ellen.  

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1615973108
süti beállítások módosítása