Baj, ha szex közben tüsszögök?

Szponzorált tartalom

2020. július 6. Kontent

Alkalmanként tüsszögünk. Néha idegesítően sokat, megállás nélkül, egyesek nagyon hangosan, és nagyon fura helyzetekben. Mutatjuk, milyen okok húzódhatnak meg a hapci mögött, és hogy mi van akkor, ha légyott közben jön ránk egy ilyen roham.

shutterstock_509487994_1.jpg

De miért?

A tüsszentés természetes reflex, a mögöttes oka annyi, hogy valamilyen irritáló anyag bejut az orrüregünkbe és ingerelni kezdi a nyálkahártyánkat, aminek hatására hisztamin termelődik. Mindez „izgalomba hozza” az orrban található idegsejteket, és ennek eredménye lesz a tüsszentés, ami nem más, mint erőteljes levegőkipréselés az orrüregen keresztül. Valójában így oldja meg a szervezetünk, hogy a testidegen anyagot kilökje magából, és megszüntesse az irritációt. 

Ha ezután is folytatódik a tüsszögés, akkor az orrüreget irritáló anyagok valószínűleg még mindig ott vannak, vagyis folyamatosan ingerlik a nyálkahártyánkat. Mint például allergia esetén, amikor az orrunk receptorait a levegőben lévő allergiát kiváltó részecskék folyamatosan irritálják. 

Amikor sorozatban tüsszögünk, az tehát annak a jele, hogy szervezetünk egyetlen tüsszentéssel nem volt képes minden kórokozót kitaszítani magából. Az allergia mellett egyéb okai is lehetnek a tüsszögőrohamnak. Ilyen például a szmog, amikor a levegőben lévő por és más, apróbb részecskék idézhetnek elő erős tüsszögést. De hasonló irritációt okozhat egy fertőzés vagy egyéb megbetegedés, amelynek során szintén megjelennek az orrunkban olyan részecskék, melyek ingerlik a nyálkahártyát.  

A sorozatos tüsszögés ritka mellékhatása lehet bizonyos gyógyszereknek is, és az orrpolip ugyancsak gyakori ok lehet. A szellőztetés hiánya szintén kiválthat sorozatos tüsszögést, mert ilyenkor a levegőben lévő részecskék megrekednek a szobában, amit az érzékeny orrnyálkahártya nehezen tolerál és emiatt tüsszögéssel reagál.

Nem érdemes visszatartani

Az inger elfojtásának előfordulhatnak súlyosabb következményei, például stroke, vetélés, autóbalesetek, szemvérzés vagy ájulás. Nagyon ritka esetekben a hallás elvesztését és szédülést is okozhat a tüsszögés visszafojtása.

Miért tüsszentenek egyesek, amikor fénybe néznek?

Ez egy genetikai alapon öröklődő jelenség, ami az emberek nagyjából 35 százalékánál megfigyelhető. A tudósok szerint idegrendszerünk rendellenes működési reakciójáról van szó, mely abból adódik, hogy az éles fény által kiváltott idegi ingerület nem csupán szemünk látóidegét, de párhuzamosan a tüsszögésért felelős reflexet is stimulálja.


És mi van azokkal, akik szex vagy orgazmus közben tüsszögnek?

Ezzel kapcsolatban 2008-ban történt egy nagy kutatás, az eredményekről a Royal Society of Medicine szaklapban számoltak be: a vizsgálat szerint szex közben tüsszögni azért lehetséges, mert a vegetatív idegrendszer teljesen másként van „huzalozva” bizonyos emberekben. Mivel a vegetatív idegrendszer egyúttal a pupilláinkon keresztül beérkező fény mennyiségét is szabályozza, könnyen előfordulhat, hogy a beérkező jelek „összekeverednek”, és az emberek a szexre gondolva is tüsszögni kezdenek. 

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1715976900
süti beállítások módosítása