Ezeket tedd, ha allergiás reakciót tapasztalsz magadon vagy másokon

Szponzorált tartalom

2022. augusztus 23. Kontent

shutterstock_1933698647_rl8.jpg 

Pollen, por, állatszőr, diófélék, kagylók és más élelmiszerek – ezek mind allergiás reakciót okozhatnak az arra érzékenyeknél. A tünetek az enyhén kellemetlen és bosszantó panaszoktól kezdve a súlyos és életveszélyes állapotokig terjedhetnek. Jó tehát tudni, mit kell tenni, ha valakinél allergiás reakciót tapasztalunk. Összegyűjtöttük a teendőket.

Amikor megeszünk, belélegzünk vagy megérintünk valamit, amire allergiásak vagyunk, az immunrendszerünk hisztamint termel, hogy megbirkózzon a zavaró anyaggal. Bár a szervezet szándéka jó, ez a természetes reakció olyan tüneteket válthat ki, mint például:

  • viszketés,
  • csalánkiütés,
  • tüsszögés és könnyezés,
  • duzzanat a szájban vagy a torokban,
  • szapora légzés (zihálás), nehézlégzés.

Tekintettel az allergénekre adott reakciók széles skálájára, a kezelési ajánlások az egyszerű otthoni gyógymódoktól az azonnali segélyhívásig terjedhetnek. A különböző helyzetek nagyon különböző válaszokat igényelnek. Ezért most részletesen ismertetjük, milyen tünetnél mit kell tenni.

1. Mit tegyünk heves bőrreakciók (viszketés, bőrpír vagy csalánkiütés) esetén?

Az érintett bőrfelületet mossuk le langyos, enyhén szappanos vízzel, hogy eltávolítsuk az allergént. Ezt követően alkalmazzunk antihisztamin-, esetleg szteroidtartalmú krémet vagy testápolót. A hűvös borogatás szintén enyhülést hozhat. Ha a viszketés súlyos, a kiütés nem múlik el vagy fertőzés jeleit látjuk, hívjuk fel az orvost!

A jó hír, hogy a csalánkiütés idővel elmúlik. Addig is segít:

  • a nedves, hideg borogatás
  • kerüljük a forró zuhanyzást és a túl meleg fürdővizet
  • viseljünk bő ruházatot, hogy elkerüljük a bőr irritációját
  • aludjunk hűvös szobában

2. Viszketés, tüsszögés és könnyező szemek

Szemviszketés vagy könnyezés esetén számos allergia elleni szemcsepp áll rendelkezésre, az egyes allergiás orrtünetek enyhítésére különböző összetételű orrcseppek és orrspray-k közül választhatunk.

3. Az anafilaxiás sokk nem játék

Az anafilaxia (más néven anafilaxiás sokk) súlyos allergiás reakció, amely a légzést is megnehezíti. Mivel akár életveszélyes állapot is lehet, ezért, ha ilyet tapasztalunk, tanácsosabb a mentőket hívni, mint a sürgősségi osztályra hajtani. A mentőautóban dolgozó szakembereknél ugyanis megvannak azok az eszközök, amelyek kifejezetten a súlyos allergiás reakciók kezeléséhez szükségesek.

Vészjósló tünetek:

  • légszomj
  • fulladásérzés
  • vérnyomás csökkenése
  • sápadtság
  • verejtékezés
  • szapora pulzus
  • eszméletvesztés

Sok súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiában szenvedő embernél (ők általában ételallergiások) van egy sürgősségi injekciózásra alkalmas, adrenalint tartalmazó autoinjektor, amellyel súlyos allergiás reakció vagy anafilaxiás sokk esetén a beteg önállóan vagy az észlelő személy gyorsan és hatásosan meg tudja akadályozni a tragédiát. Az anafilaxiás sokk életet veszélyeztető helyzet, és a hirtelen kialakuló és rohamosan súlyosbodó reakció miatt általában nincs idő orvosi segítséget kérni vagy megvárni a szakszerű segítség kiérkezését. Ilyenkor használható az autoinjektor, amellyel egyszeri, fix dózisú adrenalint juttatunk a szervezetbe.

Ebben az angol nyelvű videóban pont azt mutatják be, mit kell tenni egy ilyen akut helyzetben:

Honnan fogom tudni, hogy súlyos allergiás reakcióról van szó?

A személynek enyhe allergiája lehet, ha viszket a bőre vagy a szeme. Ha súlyos allergiás reakciója van, olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a nyelv vagy a nyak duzzanata és légzési nehézség.

Kezeljem én az autoinjektort, vagy bízzam a betegre?

Ha a személynek van autoinjektora, segíthetsz neki a beadásra való előkészület gyorsításában, de ha ez számára megterhelő volna, vagy az állapotában túl sok időt venne igénybe, akkor az injekciós készüléken található útmutatót követve te magad is beadhatod neki.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3317906721
süti beállítások módosítása