Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ne várd meg, amíg fájni kezd a szerelem – intim kisokos férfiaknak

Szponzorált tartalom

2022. szeptember 20. Kontent

shutterstock_2150177837_px6.jpg

A nőknél a felfázás néven is emlegetett húgyhólyaghurut, a férfiaknál a prosztatagyulladás keserítheti meg a mindennapokat. A férfiaknál maradva: érdemes tisztában lenni azzal, mit is jelent ez a kórkép, milyen fajtái vannak és milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni. Olvasd el a kisokosunkat, hogy elkerüld a szövődményeket!

Bár napjainkban igen sok, rajtunk kívül álló problémával kell szembesülnünk, hiszen alighogy átéltük a koronavírus-világjárvány okozta stresszt, kirobbant mellettünk egy háború, és azóta az infláció miatti szorongással is meg kell küzdenünk. A túlzott stressz pedig az egészségünk ellensége, kihatással van a szervezetünk működésére, és olyan kellemetlen betegségek kialakulásához is vezethet, mint a prosztatagyulladás.

A férfiak egyik leggyakoribb megbetegedéséhez ráadásul megannyi tévhit tapad, például, hogy az csak az idősebbek problémája, vagy, hogy férfiként orvoshoz járni ciki. Egy kanadai vizsgálat eredményei szerint az urológusok havonta átlagosan mindössze huszonkét prosztatagyulladással küzdő pácienst látnak el, miközben a férfiak 90 százaléka találkozik az élete során legalább egyszer prosztataproblémával. Sokan ugyanis már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor belázasodnak vagy a tünetek igazán fájdalmassá válnak. Pedig a korai felismerésnek nagy jelentősége van, hiszen a prosztatagyulladás komplex betegséggé is kinőheti magát, ha kezeletlenül marad. Ráadásul több egymásból fakadó fajtája is létezik.

Akut, baktérium okozta prosztatagyulladás (akut prosztatitisz)

A prosztatagyulladásnak ez a típusa bármely életkorú férfit érinthet, de gyakrabban fordul elő fiatalabbaknál és középkorúaknál. Ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet, a gyulladt prosztata igencsak meg tudja nehezíteni a mindennapokat, hiszen a szerv a gyulladás hatására megnagyobbodik, ami leszűkíti a húgycső átmérőjét és „nyomja” a hólyagot. Emiatt lehet erőtlen vagy akadozó a vizeletsugár, valamint vizeletcsepegés, gyakori vizelési inger is jelentkezhet. Ezt a típust hirtelen kezdődő alhasi fájdalom jellemzi, erős vizelési ingerrel és lázzal, továbbá gáttáji, alhasi, herezacskótáji fájdalommal.

A tünetek az alábbiak lehetnek:

  • állandó vizelési inger
  • égő fájdalom vizelés közben
  • nehezen indul be a vizelés, amit egyenetlen folyás követ
  • vér a vizeletben
  • olyan érzés, mintha a hólyag nem ürülne ki teljesen vizelés után
  • fájdalmas magömlés
  • fájdalom a következő helyeken: hát alsó része, alhasi rész, a szeméremtest felett, a herék és a végbélnyílás között
  • a bakteriális prosztatagyulladást láz vagy hidegrázás is kísérheti.

A fertőzésnek többféle forrása lehet: a különböző baktériumok a végbélből a kismedencei nyirokutakon feljuthatnak a prosztatáig a nem megfelelő higiénia miatt vagy együttlétek (például anális közösülés) során. Tüszős mandulagyulladás, fogtályog, valamint műtétek és más, katéterezéssel járó, esetleg endoszkópos vizsgálatok után is előfordulhat a fertőződés.

A tüneteket észlelve (legyen az csak egy kellemetlen érzés az intim tájékon vagy vizelési probléma) menjünk azonnal orvoshoz, ugyanis az időben kezelt betegség jól gyógyítható, és szövődménymentesen gyógyul. Az elhanyagolt állapotból azonban idült, baktérium okozta krónikus prosztatagyulladás alakulhat ki. A betegséghez társuló legáltalánosabb panasz az éjszakai vizelés, gyakori vizelési inger, vizelés közbeni fájdalom, húgycsőégés, keresztcsonti fájdalom, de egyes esetekben a krónikus prosztatagyulladás tünetmentes is lehet. Baktérium itt is minden esetben kimutatható.

A krónikus (minimum 3 hónapja tartó, változó, enyhébb tünetekkel együtt járó) prosztatagyulladás lehet nem bakteriális eredetű is (ez a gyakoribb), ekkor sem a vizeletből, sem a prosztatából nem mutatható ki baktérium. Vagyis ilyenkor a gyulladás általában rejtve marad, és sokszor csak az urológus tudja kideríteni, mi is a probléma.

A súlyosan elhanyagolt állapot krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet, és sajnos a betegség bagatellizálása miatt a betegek 80-90 százaléka el is jut idáig. Ennél a fajtánál a beteg időben változó erősséggel tapasztalhat diszkomfortérzetet, valamint vizeléssel járó kellemetlenségeket. A fájdalom helye is változhat: jellemzően a gát tájékán kezdődik, ami később kisugárzik a herezacskókra és a herékre. Ebben a stádiumban fájdalom léphet fel a pénisz, illetve a húgyhólyag területén, és ezek a panaszok ellehetetleníthetik a szerelmi életet is. A kezeléssel ekkor már az okot nem lehet megszüntetni. A krónikus kismedencei fájdalom szindróma komplex betegség, ezért ilyenkor a figyelem középpontjába a tünetenyhítés kerül, ami az antibiotikum mellett alternatív kezelési módokat igényel.

Megelőzéssel (legfőképp a rendszeres prosztatavizsgálattal és a korai diagnózissal) azonban elkerülhető, hogy a prosztatagyulladás az életminőséget is jelentősen rontó betegséggé súlyosbodjon és meddőséghez vagy akár pszichés problémákhoz, depresszióhoz vezessen.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a
prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést,
enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény
nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai a patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal
használható, akár hosszú távon is.

 

proxelan-dobozok.png

 

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7617932871
süti beállítások módosítása