Milyen betegségeket okoz a stressz?

Szponzorált tartalom

2021. augusztus 6. Kontent

sf_2_gyt.jpgTermészetes, hogy olykor stressz ér minket, ám ha minden napra jut belőle, annak az egészségünk látja kárát. Mutatjuk, hogyan rombolja a szervezetünket a stressz.

Amikor a párkapcsolatomban mindennapossá váltak a konfliktusok, fizikailag is egyre rosszabbul kezdtem érezni magam. Kevesebb lett az energiám, étkezési problémáim lettek, nem tudtam a munkámra koncentrálni, és számos fizikai tünetet produkáltam”

– meséli Vivien, aki hónapokig élt stresszel terhelt mindennapokban. A stressz ugyanis néha alamuszi módon válik az életünk részévé, és sok esetben természetesnek vesszük a jelenlétét.

De ennek nem kellene így lennie

A túl sok stressz ugyanis méregként tudja pusztítani az emberi szervezetet, legyen szó a mentális vagy a fizikai állapotról. Vivien nem véletlenül érezte magát kimerültnek: ha tartósan fennáll a stresszhelyzet, a test arra kényszerül, hogy állandóan készenléti állapotban legyen. Ez először kimerülést okoz, majd további problémák is jelentkezhetnek, súlyosabb esetben károsodhatnak a koszorúerek, amely vérrögképződéssel, később pedig akár szívinfarktussal is járhat. Az állandósult stressz, valamint az azzal gyakran kéz a kézben járó kevés és nem megfelelő minőségű alvás kimerültséghez, feszültséghez, koncentráció- és teljesítménycsökkenéshez, vagy akár szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

Nem női probléma

A túlzott stressz hatásai alól egyik nem sem kivétel, ugyan a nők talán nehezebben viselik, a férfiak viszont kevésbé tudnak beszélni róla, így az elfojtott feszültség könnyen megbetegítheti őket. A rendszeres, régóta fennálló stressz nemcsak pszichés, hanem testi tüneteket is produkálhat, ilyen az ingerlékenység, a szorongás, a gyomor- és étkezési problémák (étvágytalanság vagy túlevés) vagy a krónikus migrénes fejfájás.

Ráadásul a tartós stressz elviselését gyakran élvezeti szerekkel, alkohollal, gyógyszerekkel, drogokkal próbálják megkönnyíteni, ami függőséget, viselkedési zavarokat, agresszivitást okozhat, tovább rontva állapotunkat. A stressz újabb stresszt szül, mígnem az ördögi körben, az úgynevezett stressz-spirálban találhatjuk magunkat.

Hogyan éljünk stressz nélkül?

Sehogy! De az a jó hír, hogy nem is kell erre törekedni, hiszen a stressz alapvetően segíthet nekünk bizonyos helyzetekben. Alapesetben a stressz rövid ideig tart, és a stresszhelyzet elmúltával a test stresszre adott reakciója is elmúlik károsodások nélkül, a szervezet pedig visszaáll az eredeti állapotára. A pozitív stressz felkészít minket a nehezebb helyzetekre, legyen az egy állásinterjú, egy sportverseny vagy egy vizsga. A problémát tehát a tartós stressz jelenti, ami méregként szivárog be az életünkbe. Amennyiben ez történik, érdemes felkeresnünk egy szakembert, akinek a segítségével megtalálhatjuk a bajok forrását, és elkezdhetünk azon dolgozni, hogy megszüntessük a gócpontot – legyen szó mérgező munkahelyi légkörről vagy toxikus párkapcsolatról.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sedacur-doboz-60x-1024x1024_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr216646934
süti beállítások módosítása