Száraz az otthonod levegője? Ne vedd félvállról!

Szponzorált tartalom

2023. február 24. Kontent

pexels-jenna-hamra-1138531_rl7.jpg

Gyakran kapar, fáj a torkod, ég a szemed, esetleg sűrűn vagy náthás, és úgy érzed, mintha a bőröd mindjárt szétrepedne? Nagy eséllyel nem a testápolóddal van a baj, könnyen lehet, hogy túl száraz a lakásod vagy a munkahelyed levegője. Mutatjuk, milyen jelekből veheted észre, ha be kell szerezned egy párásítót.

Télen, amikor folyamatosan megy a fűtés és rendszerint zárva tartjuk az ablakokat meg az ajtókat, száraz levegő keletkezik a lakásban. Kétségtelen, hogy az otthon melege jólesik, főleg, amikor kint nagy a zimankó, azonban jó tudni, hogy a fűtés kiszáríthatja a beltéri levegőt, ami enyhe vagy súlyos egészségi problémákat okozhat.

Milyen az ideális levegő?

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) azt javasolja, hogy otthonunkban vagy munkahelyünkön a páratartalmat 30 és 50 százalék között kell tartani. Ha a levegő ennél szárazabbá válik, az többféle egészségi probléma kockázatát növeli. Mivel rengeteg időt tartózkodunk beltéren, a levegő optimális nedvességtartalmának fenntartása számos okból fontos. Nézzük meg közelebbről, hogy a túlságosan száraz levegő milyen módon befolyásolhatja az egészséget!

Asztmás tünetek

Orvosszakértők szerint az asztmás tüneteket a hideg, száraz levegő súlyosbíthatja. Ha ugyanis nagyon alacsony páratartalmú környezetben tartózkodunk, a hörgőket hidratáló folyadék gyorsan elpárologhat, ezáltal a légutak érzékenyek lehetnek az irritációra. Az asztma mellett a hörghurut, az arcüreggyulladás és más légúti betegségek tünetei is súlyosbodhatnak, ha túl sok időt töltesz túl száraz levegőjű környezetben.

Kaparó torok, bedugult orr

A száraz levegőjű lakásban élők gyakran küzdenek megfázásszerű tünetekkel. A száraz levegő ugyanis rossz hatással van a nyálkahártyára, amely természetes, védelmi gátként szolgál a légúti fertőzések ellen. Klinikai vizsgálatok szerint a száraz levegő növelheti az influenza, a megfázás, a nátha vagy akár a tüdőgyulladás kockázatát.

A felmelegedett, száraz levegőben ugyanis hosszabb ideig maradnak életképesek a vírusok, sőt, mivel az alacsony páratartalmú levegő csökkenti az orrváladék mennyiségét, amely a szervezet természetes védekezésének egyik fontos eleme, így nagyobb eséllyel dönt le a lábunkról egy-egy fertőzés.

Ha tehát reggelente kaparó, száraz torokkal ébredsz, és gyakran vagy náthás, akkor valószínűleg gond van az otthonod levegőjével.

 pexels-eva-bronzini-6914876_rl7_2.jpg

Fontos, hogy elegendő nedvesség kerüljön az otthonod levegőjébe. Fotó: Pexels

Irritált szem

Ha olyan irodai környezetben dolgozol, ahol a légkondicionáló alacsonyan tartja a páratartalmat, a száraz levegő befolyásolhatja a könnyfilmet, amely védi a szaruhártyát a károsodástól. Így a szemen apró száraz foltok alakulhatnak ki, és más, egyéb szemirritáló anyagokkal szemben is sebezhetőbbé válik.

Amennyiben a munkád során hosszú ideig légkondicionált környezetben és/vagy számítógép képernyője előtt dolgozol, tarts szüneteket, hogy pihenhessen a szemed.

Száraz bőr és ajkak

A szokásosnál szárazabb a bőröd és az ajkaid is kicserepesednek? Ez is gyakori jele annak, hogy száraz a levegő, és ideje párásítani.

Viszketés

A száraz levegő hatására az úgynevezett „téli viszketést” is megtapasztalhatod magadon, aminek oka, hogy a kórokozók a repedezett bőrön keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe és ott fertőzéseket okozhatnak.

Orrvérzés

Az orrvérzés a száraz levegő gyakori következménye. Bár az orrvérzés gyakoribb a téli hónapokban, amikor az otthonok és irodák fűtöttek, bármelyik évszakban előfordulhat, amennyiben a beltéri levegő páratartalma alacsony.

Nem csak a szervezetünk sínyli meg a száraz levegőt

A lakásod is jelzi a problémát. Ha például a keményfa padló összehúzódik, esetleg megvetemedik, vagy a fa bútorokon lévő festék megrepedezik, az szintén a száraz levegőre utal, ugyanis a keményfának és a festéknek is nedvességtartalomra van szüksége.

Így tegyél ellene:

A száraz beltéri légállapotok javításának legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha azonnal nedvességet juttatunk a levegőbe. Ennek több módja is van, a leggyakoribb ugye a párásító használata, ha azonban nem engedheted meg magadnak, hogy beruházz rá, akkor se ess kétségbe, léteznek otthoni praktikák is.

  • Önts több tálba vizet, és hagyd azokat a lakás különböző pontjain. Plusz tipp: hagyj egy tál vizet a radiátoron, hogy a felesleges nedvesség a levegőbe kerüljön.
  • Zuhanyzás közben hagyd nyitva a fürdőszoba ajtaját.
  • Hagyd a nedves ruhákat a száraz levegőjű helyiségekben száradni.
  • Vásárolj szobanövényeket, és helyezd el azokat a száraz levegőjű helyiségben, és naponta legalább egyszer permetezd be őket vízzel.

 

Ha a változtatások után továbbra is észleled magadon a fenti tüneteket, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr618055874
süti beállítások módosítása