Mondd meg a korod, és mutatom, mennyi vasra van szükséged

Szponzorált tartalom

2023. június 22. Kontent

shutterstock_1111568246_mfo6.jpg

A vasszükséglet nemtől és életkortól függően változik, de vajon kinek mennyi az optimális mennyiség? Összeállítottunk egy kisokost, amelyből az összes családtagod vasszükségletét megtudhatod.

A vasnak, ahogy azt a korábbi cikkeinkben is hangsúlyoztuk, a szervezetben zajló számos folyamatban fontos szerepe van. Ezt az értékes ásványi anyagot használja a szervezetünk a hemoglobin (a vérben lévő oxigén megkötéséért, szállításáért felelős vörösvértest-alkotóelem), illetve a mioglobin (az izmok oxigénellátását biztosító fehérje) előállításához. Mindemellett segít abban, hogy energikusak, koncentráltak legyünk, hozzájárul a gyomor-bélrendszeri folyamatok és az immunrendszer megfelelő működéséhez, sőt a testhőmérséklet szabályozásához is.

A vas pótlásáról étkezés útján tudunk gondoskodni, hiszen ez az ásványi anyag természetes módon számos élelmiszerben megtalálható. Így a sovány húsokban, a tenger gyümölcseiben, a fehérbabban, a lencsében, a spenótban, a borsóban, a diófélékben vagy a szárított gyümölcsökben. Amennyiben a szükséges vasat nem tudjuk táplálékkal bejuttatni, vaspótlásra van szükség a hiányállapot megelőzéséhez.

Nem kell mindenkinek ugyanannyi

A napi vasszükséglet számos tényezőtől függ: az életkortól, a nemtől, de attól is, hogy milyen étrendet követünk. Azoknak például, akik vegetáriánusok vagy vegán életmódot folytatnak, az ajánlott napi mennyiség közel kétszeresét kell bevinni, mivel a szervezet a növényi táplálékokban lévő, úgynevezett nemhemvasat nem hasznosítja olyan jól, mint az állati eredetű táplálékokban lévő hemvasat.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) javaslata alapján az ajánlott napi vasbevitel az alábbiak szerint alakul korcsoportonként.

Csecsemők és gyermekek (13 éves korig)

A fiúk és a lányok vasszükséglete csecsemőkortól a késő gyermekkorig azonos. Ennek oka, hogy a menstruációs vérvesztés a lányoknál jellemzően csak 13 éves kor után kezdődik el. Az újszülöttek pedig az anyai szervezetből feltöltött vasraktárral születnek.

A megfelelő bevitel a csecsemők számára a születéstől kezdve az első 6 hónapig napi 0,27 mg. Szükségletüket kizárólag szoptatással vagy tápszerrel fedezik. Azoknak a csecsemőknek, akik kevesebb időt töltöttek az anyaméhben (koraszülöttek), vagy akik alacsony súllyal jöttek világra, több vasra van szükségük, mint az időre született, kifejlett csecsemőknek.

A 7-12 hónapos csecsemőknek lényegesen több, napi 11 mg vasat kell bevinniük az ajánlott étrendi bevitel (RDA) szerint a gyorsan fejlődő agyuk és vérellátási igényük miatt. A vas ugyanis létfontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez.

A gyermekek vasszükséglete 1 és 3 éves koruk között napi 7 mg, 4 és 8 éves kor között naponta 10 mg, későbbi gyermekkorban, 9 és 13 éves kor között pedig napi 8 mg. Ezek az értékek az étrendi vasbevitelre vonatkoznak.

Tizenévesek (14-18 évesek)

14 és 18 éves kor között a fiúk napi vasbevitele 11 mg. Ez segít támogatni az ekkor jellemző gyors növekedést. Az ilyen idős lányoknak azonban több, napi 15 mg vas bevitelére van szükségük, mert nekik a menstruáció során elvesztett vasat is pótolniuk kell.

Felnőtt férfiak

Mivel a fizikai növekedés és agyi fejlődés üteme 19 éves kor után lelassul, a férfiak vasszükséglete felnőttkorban stabilizálódik. A felnőtt férfiaknak normál esetben napi 8 mg vas bevitelére van szükségük az egészségük megőrzéséhez. Szervezetük vasszükséglete bizonyos körülmények között lehet ennél magasabb: például az erős fizikai megterhelés, vagy az intenzív sportolás miatti fokozott izommunka több vasat igényel, miközben a nagyfokú izzadással több vasat is veszít a szervezet.

Felnőtt nők

A menstruáló nőknek a férfiakhoz képest több vasra van szükségük, mivel a havivérzéssel napi 2 mg-ot veszítenek. Ezért 19 és 50 éves kor között, azaz a menopauzáig az egészséges nőknek normál életvitel mellett napi 18 mg vas bevitelére van szükségük. Természetesen egy, az átlagnál erősebben menstruáló, esetleg vegetáriánus vagy sportoló nő esetében napi 18 mg-nál több vas pótlására van szükség. Menopauzában, azaz 51 évnél idősebb nőknek a menstruáció megszűnése miatt kevesebb, a férfiakéval megegyezően napi 8 mg vasbevitel az ajánlott.

Vasszükséglet terhesség és szoptatás alatt

A terhesség alatt a vasszükséglet 27 mg-ra emelkedik a többletvér és a magzat szükségleteinek kielégítése érdekében. Szoptatás alatt a vasszükséglet csökken a várandósság alatti időszakéhoz képest, ilyenkor kortól függően 9-10 mg vasra van szükségük. Ezek a mennyiségek az anya és a baba szükségleteit is kielégítik.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8318147674
süti beállítások módosítása