Az orrcsepp tényleg függőséget okozhat?

Szponzorált tartalom

2020. március 12. Kontent

A vény nélkül kapható orrspray-k ugyan segítenek orrdugulás vagy allergiás orrcsepegés esetén, de vigyázat: nem mindegy, milyet és mennyi ideig használunk, mert bizonyos szerek akár függőséget is okozhatnak. Mutatjuk a lehetőségeket, előnyöket, hátrányokat

Csöpögő orr, eldugult légutak...

… ötpercenként ránk törő tüsszentés, ezek mind a rhinitis/rhinosinusitis tünetei, ami alatt az orrnyálkahártya és az orrüreg, valamint az orrmelléküregek gyulladásos megbetegedése értendő.
20170205natha-betegseg-laz-influenza-vagy5.jpg

Ez most nagyon pörög

Ha szeretnénk ezektől a kellemetlen panaszoktól megszabadulni, és visszakapni a hétköznapjaink nyugalmát, érdemes beszerezni egy vény nélkül kapható orrspray-t vagy orrcseppet, ami igazi megváltás lehet a szénanáthaszezonban ugyanúgy, mint egy-egy náthás időszakban. Ugyanakkor érdemes megfontoltan vásárolni, és feltérképezni, milyen típusú termékek kaphatók a patikákban, továbbá tájékozódni azok előnyeiről, illetve hátrányairól!

Széles a paletta

Már ami a vény nélkül is kapható készítményeket illeti. Az egyik legismertebb verziójuk az orrnyálkahártyát lohasztó készítmények, amelyek érszűkítő hatású szert tartalmaznak, így helyileg csökkentik a véráramlást, megszüntetve a duzzanatot, valamint az orrfolyást. Ezek az orrspray-k, orrcseppek általában az életkornak megfelelően különböző mennyiségű hatóanyagot, oximetazolint, xilometazolint, tetrizolint, tramazolint, nafazolint, fenilefrint tartalmaznak. Éppen ezért felnőtt orrcseppet gyermekek, különösen csecsemők esetén szigorúan tilos alkalmazni! Többségük, érszűkítő hatása révén emelheti a vérnyomást, valamint gyorsíthatja a szívverést is, éppen ezért súlyos szívbetegség esetén szintén a tiltólistán szerepel. 

Egy másik hátulütőjük, hogy az előírtnál magasabb dózisú, vagy hosszabb időtartamú használat esetén kialakulhat az orrcsepp/orrspray-függőség: a hatás elmúlása után erős orrdugulás jelentkezhet, emiatt újra és újra szükség lesz a cseppentésre/befújásra. Így történhet meg, hogy akadnak betegek, akik napi több üveg orrcseppet is elhasználnak. Hogy elkerüljük az addikciót, mindenképp tartsuk be a betegtájékoztatóban leírt adagolási útmutatót, és 7-10 napnál tovább ne használjuk az ilyen típusú hatóanyagot tartalmazó készítményeket. 

Mire ajánlott?

Főleg náthás orrdugulásra.

Természetes megoldás

Ha nem akarunk a mellékhatások kockázatával számolni, ugyanakkor szabadulni szeretnénk a tüsszögéstől, viszkető érzéstől, orrfolyástól, allergiaszezon idején segíthetnek a sóoldatok és a tengeri sós készítmények. Ezek szintetikus érösszehúzó hatású hatóanyagokat nem tartalmaznak, hanem „mosó” hatásuk révén “öblítik” ki az orrváladékot. Hasznos kiegészítő pollenszezonban, de orrszárazság esetén is bevethető, és kiválóan alkalmas arra is, hogy a napközben az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől esténként megszabaduljunk. 

A bennük lévő tengeri só a nátrium-klorid mellett többféle nyomelemet (pl. vas, réz, mangán, cink) is tartalmaznak, amelyek segítenek a vírusok által irritált orrnyálkahártya helyreállításában. Ezek a készítmények akár már a náthás csecsemőknél is alkalmazhatók, és mivel mellékhatásuk nincs, túladagolásuk nem lehetséges, alkalmazhatók gyakrabban is, és olyan hosszú időn keresztül, ameddig arra szükség van.

Allergiás orrdugulás ellen

Masszív allergiás orrdugulás esetén forduljunk orvoshoz, aki minden bizonnyal egy gyulladáscsökkentő, szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált orrspray-t fog felírni. A receptre kapható készítményeket hosszú távon is biztonsággal alkalmazhatjuk, akár az egész pollenszezonban, amíg az allergén növény virágzása tüneteket okoz.

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószermentes és nem kell számolni függőség kialakulásával. A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4715481188
süti beállítások módosítása