Tanácsok, amiket ne fogadj meg, ha náthás vagy!

Szponzorált tartalom

2020. március 16. Kontent

Egy kis gyömbér, egy kis méz, meg persze egy kupica pálinka és pár nap alatt búcsút inthetünk a megfázásnak. Csak pár tévhit azok közül, amelyek még mindig aktívan élnek a köztudatban. Mutatunk még pár “jó tanácsot”, amiknek nem érdemes bedőlni, ha a gyors gyógyulás a cél.
k27ktkpturbxy82mwnlzmrlzdfhngvkmdhimjk1njgyzmu3owvhzda3yy5qcgeslqmah80d6m0cmpuczqnsamld.jpg
Mielőtt azonban sorra vennénk a legdurvább tévhiteket, melyek hallatán a legtöbb orvosnak égnek
áll a haja, tegyük tisztába, mi a különbség a megfázás és az influenza között. A félrevezető
közhiedelmek szempontjából pláne nem mindegy, hogy mivel küzdünk.

Egy biztos: mindkettőt, a náthát és az influenzát is vírus okozza, de eltérő tüneteket produkálnak.
A nátha első tünete általában a torokkaparás, torokfájás, melyhez hamarosan tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, esetleg enyhe hőemelkedés társul, végül jelentkezik a köhögés, és általában ez a tünet tart leghosszabb ideig.
Az influenza vírusfertőzést hirtelen jelentkező láz, hidegrázás, levertség, izomfájdalmak, fejfájás, étvágytalanság jellemzi, melyhez később száraz köhögés is csatlakozik. A közérzetünk mindkét esetben garantáltan rossz, de influenza esetében a láz, az erős végtagfájdalmak és az általános elesettség miatt az ágyból is alig bírunk kikelni.

Ez most nagyon pörög

Ha nem öltözünk fel rendesen, akkor jön a megfázás, nátha...

A közhiedelmek egyik legnagyobbika – amit már tényleg időszerű lenne elfelejteni –, hogy a hidegtől fázunk meg. Jó tudni azonban, hogy minden betegséghez, amely valamilyen kórokozótól ered, a hideg levegő annyiban járul hozzá, hogy alacsony hőmérsékleten a gyengült keringés miatt az immunrendszer nem tud normálisan működni, ez pedig elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását és megtelepedését. A náthás megbetegedések azért fordulnak elő gyakrabban télen, mert az emberek többet tartózkodnak meleg, zárt terekben összezárva, ami kedvez a kórokozók terjedésének. Ennek megelőzésére télen is érdemes rendszeresen szellőztetni.

Ugyan, csak megfáztam!

Hallhatjuk a tüsszögő, krákogó ismerőseinktől, kollégáinktól, akik arról győzködnek minket, hogy nem kaphatjuk el tőlük a náthájukat. A rossz hír viszont az, hogy a megfázások nagy részét vírus okozza, és cseppfertőzéssel terjed, egészen addig, amíg a beteg köhög, tüsszög, vagyis váladékot ürít, amely fertőző kórokozókat tartalmaz.
A fertőző időszak pontos időintervallumát nem lehet megmondani, személyenként változó, hogy az immunrendszer mikor győzi le a fertőzést.

A meleg kamillás gőzölés jót tesz!

Ez az egyik megfázással kapcsolatos leggyakoribb tévhit. Az igazság az, hogy a kamillás gőzölés több szempontból sem vezet jóra. Egyrészt a kamilla allergiás reakciót idézhet elő, és bedurrantja a nyálkahártyát, a meleg pára pedig a nyálkahártya felszínén lévő tisztító mechanizmust is ronthatja. Helyette érdemesebb hideg, sósvizes inhalátorokat, hidegvizes párologtatást vagy tengervizes orrspray-ket bevetni.

Csak antibiotikummal tudsz rendesen meggyógyulni

Ez már inkább az újabb tévhitek egyike: a mai modern ember mintha nem bízna a saját szervezetében, és már a legkisebb köhintésre is a gyógyszer után nyúl. Márpedig egy megfázás esetén az antibiotikum nem segít, ugyanis az csak a baktériumokra hat, míg a náthát vírusok okozzák.  Nátha esetén az orvos csak abban az esetben ír fel antibiotikumot, ha az egyszerű megfázásnak bakteriális szövődményei lettek. Otthon, a fiókban talált antibiotikumokkal pedig végképp ne kúráljuk magunkat.

Szedjünk sok C-vitamint, és nem fogunk megfázni!

Nem, a C-vitamin nem gyógyítja a megfázást, és nem is előzhető meg vele a nátha, de segítheti immunrendszerünk hatékonyabb működését. Nagy dózisban szedni nem érdemes, mert akár vesekő-képződést is okozhat. A megelőzés kulcsa az erős inmunrendszerünkben rejlik, de azt néhány napos C-vitamin kúrával nem tudjuk elérni, ellenben rendszeres, megfelelő tápanyagokban gazdag étkezéssel már annál inkább.

A sok mézes tea citrommal, a fokhagyma, a házi pálinka vagy a gyömbér segíteni fog…

Igaz, hogy a gyömbérnek és a fokhagymának olyan illóanyag-tartalma van, amely miatt a kórokozók nehezebben tapadnak meg a nyálkahártyán, így valóban segíthetnek a gyógyulásban, de a betegségünket az immunrendszerünk, és nem a méz, vagy a gyömbér fogja legyűrni.

Ez is érdekelhet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5815504942
süti beállítások módosítása