Orrdugulás-elhárítás: otthoni praktikák

Szponzorált tartalom

2020. március 20. Kontent

Talán még az állandó tüsszögésnél is rosszabb, amikor az eldugult orr miatt úgy próbálunk levegőhöz jutni, mint egy partra vetett hal: kínlódva, és nem sok sikerrel. Mutatjuk, milyen praktikákat érdemes otthon bevetni, ha azt szeretnénk, hogy újra működjön az orrunk.

Ez most nagyon pörög

Tényleg nincs annál rosszabb, mint amikor éjjel-nappal a levegővétellel és a kiszáradt szájpadlással küzdünk. Szerencsére ma már számos lehetőség közül választhatunk, hogy gyorsan enyhítsük a kellemetlen panaszokat. A tünetek enyhítése nem csak azért fontos, hogy újra komfortosan érezzük magunkat a bőrünkben, hanem azért is, mert a szájon át történő légzéssel nem tudjuk kiszűrni a levegőből a kórokozókat. Ez ugyanis az orrnyálkahártya feladata, amelynek a nedves, csillós hengerhámján a száraz részecskék könnyen megtapadnak, az apró csillószőrök pedig folyamatos mozgásukkal terelik őket a garat felé. Ott aztán újabb akadályba ütköznek, ugyanis a garat többek között reflexes mozgásokkal – ilyenkor krákogunk, köhögünk, vagy tüsszentünk – próbálja a szervezetből kiebrudalni őket. 

Ha viszont eldugul az orr, ez a védekező gátunk hiányzik, és a szájon át való légzéssel csak tovább rontunk a helyzeten.

A legegyszerűbb megoldás, ha a patikában vény nélkül kapható orrsprayt vagy orrcseppet vásárolunk,

amelyek a gyulladt nyálkahártyára az apró erek falának összehúzásával, a vérkeringés javításával hatnak, és ezáltal csökkentik a nyálkahártya-duzzanatot és a váladéktermelést. Hatóanyagaik az oxymetazolin vagy xylometazolin, konzerválóanyagként pedig többnyire benzalkonium-kloridot tartalmaznak.
Ezek a termékek tényleg hatásosak, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy 7-10 napnál tovább ne használjuk őket, ugyanis használatuk függőséget okozhat. 

Ehhez hasonló kellemetlen következményre nem kell számítani, ha tengervíztartalmú orrsprayk közül választunk, hiszen azok a természetes összetevőkön kívül mást nem tartalmaznak, így nem áll fenn a hozzászokás veszélye.  

Arra az esetre, ha nem szeretnénk semmit sem az orrunkba fújni

Próbálkozhatunk otthoni praktikákkal is, és bár ezek nem nyújtanak garanciát, mindenképp segíthetnek a szó szerint szorult helyzetünkön. Ilyen az infralámpás kezelés, amely csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, segít kitisztítani az orrmelléküregeket, és ezáltal segít megelőzni a gyulladásukat. Az alapos orrtisztítás, különösen lefekvés előtt, ugyancsak hasznos, bár (viszonylag) nyugodt éjszakát csak akkor remélhetünk, ha mindezek után orrsprayt vagy orrcseppet használunk.

Figyeljünk oda a helyes orrfújási technikára, vagyis mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk. 

A házi praktikáknál maradva, próbálkozhatunk otthon kikevert készítményekkel is. A fekete reteknek és a tormának például egyaránt torok- és orrtisztító hatást tulajdonítanak. 

Így készítsd el: 

  • A retket reszeljük le, a levét alaposan nyomkodjuk ki egy edénybe, keverjük össze mézzel és citrommal, majd igyuk meg.
  • A tormával hasonlóan járjunk el: reszeljük le, majd tegyünk belőle egy kicsit a nyelvünkre, forgassuk néhány percig a szájban, majd köpjük ki.

Végezetül kellemes aromaterápiával is próbálkozhatunk: tegyünk az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta olajából néhány cseppet a fürdővízbe vagy egy forró vizes edénybe – ezzel gőzölhetünk is, de kiválóak erre a párásítók, párologtatók is. A levegő így nedvesebb lesz, ami szintén hozzájárul az üregek tisztulásához.

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószermentes és nem kell számolni függőség kialakulásával. A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2215504962
süti beállítások módosítása