Meg ne fázzon a derekad! - Tények és tévhitek a “felfázásról”

Szponzorált tartalom

2020. március 4. Kontent

Kint van a veséd! Vedd fel azt a mamuszt, fel fogsz fázni! A legtöbb lánynak ismerősek lehetnek ezek az intelmek, amiket nagyanyáinktól, édesanyánktól hallhattunk, hogy a felfázástól óvjanak bennünket. De tényleg a hidegen múlik, hogy előjön-e vizelés közben az égő, fájdalmas érzés?

Ez most nagyon pörög

Tény, hogy a felfázás tünete, a pisilést követő csípő, fájó érzés a legtöbb nő mumusa. Pont ezért nem árt helyretenni néhány ezzel kapcsolatos tévhitet.

A hideg tehető felelőssé a felfázás kialakulásáért?

Ez az egyik legnagyobb tévhit, hiszen a felfázás, pontosabban a hólyaghurut egy bakteriális fertőzés, melynek 80-90 százalékát a bélflórában található E. coli nevű baktérium okozza. Ugyanakkor más baktériumok is kiválthatják a megbetegedést. A hideg annyiban játszik szerepet a kialakulásában, hogy a lehűlt altest és a legyengült immunrendszer kedvező feltételeket teremthet a kórokozók elszaporodásához.

Gyakoribb a nőknél?

Ez igaz, ugyanis a nők húgycsöve rövidebb, így a kórokozók is gyorsabban juthatnak el a húgyhólyagba. A férfiaknál – főként idősebb korban – viszont a prosztatamegnagyobbodás miatt lehet gyakoribb a hólyaghurut.

A fertőzés fő oka a szex?

Nem kizárólag, de valóban a hólyaghurut egyik gyakori kiváltó oka a szex.  A hüvelybemenet és a húgycsőnyílás ugyanis igencsak közel helyezkedik el a végbélhez, így a nemi aktus során az említett E. coli baktérium könnyen átjuthat a végbélnyílás környékéről a húgycsőbe. De ludas lehet a nyilvános WC-k ülőkéje, ami hemzseg a baktériumoktól, vagy a helytelen törlési irány, illetve a kézmosás hiánya WC-használat előtt, továbbá egyes fogamzásgátló módszerek szintén hajlamosíthatnak hólyaghurutra.

A hólyaghurut tünete az égő, fájdalmas érzés pisilés közben/után

Sajnos ez igaz, de nem árt tudni, hogy a húgyúti fertőzések többféle tünettel jelentkezhetnek, a leggyakoribb ezek közül a gyakori vizelési inger, amely égő, görcsös fájdalommal társul. Tapasztalhatunk alhasi fájdalmakat, és ritkábban hőemelkedés, vagy akár véres vizelet is előfordulhat.

Majd a gyógyszertárban adnak rá valamit!

Ha szerencsénk van, nem lesz szükségünk antibiotikumra, hiszen léteznek egyéb, vény nélkül kapható készítmények, ám ha több napig nem múlnak a tünetek, orvoshoz kell fordulnunk. A betegség diagnózisát a klinikai képen túl vizeletvizsgálat segítségével állíthatják fel, a baktérium elpusztításához pedig antibiotikumot alkalmaznak. Mivel a különböző baktériumok más és más antibiotikumra érzékenyek, ezért mindenképpen az orvos által előírt gyógyszert alkalmazzuk, és semmiképpen se kezdjünk el antibiotikumot szedni a diagnózis előtt.

Ez is érdekelhet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7415481512
süti beállítások módosítása