Természetes gyógyír, ha a felfázás jeleit észleled

Szponzorált tartalom

2023. november 2. Kontent

uz8_1.jpg

A gyógynövények és növényi kivonatok régóta használatosak a népi gyógyászatban, és számos egészségügyi probléma kezelhető velük. Az egyik ilyen növény a medveszőlő, a leveléből készített teát már évszázadok óta használják a húgyúti fertőzések kezelésére, mára pedig a hivatalos magyar gyógyszerkönyvben is szerepel. De vajon hogyan hat a medveszőlőlevél a húgyutakra, és mit tud az arbutin nevű hatóanyag?

Tudtad, hogy az ismert gyógynövény elnevezése abból fakad, hogy termését a vadmadarak és a medvék kedvelik? Az észak-amerikai indiánok pipadohányként is füstölték, de a levelét és a termését élelmiszerként is fogyasztották. A rómaiak vérzéscsillapításra, sebkezelésre használták. A kínai orvoslásban sem ismeretlen, ott vízhajtóként alkalmazták. Bár a növény Észak-Európa hegységeiben honos, hazánkban csak a 19. század elején kezdett elterjedni, addig nem ismertük.

A medveszőlőlevél-tea hatásának megértéséhez először nézzük meg, hogyan szívódik fel, és milyen úton választja ki a szervezetünk:

  • Amikor a medveszőlőlevélből készült teát elfogyasztjuk, a benne található hatóanyagok – köztük a medveszőlőlevél gyógyító hatásában fontos szerepet játszó arbutin – bejutnak a gyomor-bélrendszerbe. Az arbutinból a vékonybél flórájában található baktériumok hidrokinont állítanak elő, amely felszívódik a keringésbe, és eljut a vesékbe, ahol további átalakuláson megy keresztül.
  • Az átalakított hidrokinont – mivel a szervezetünk számára szükségtelen salakanyagnak ítéli meg – a vese a vizelettel kiválasztja. Ezután a módosult, inaktív formátumú szerves vegyület a hólyagba kerül, éppen oda, ahol a felfázást okozó baktériumok találhatók.
  • És most következik a hatóanyag átalakulásainak legizgalmasabb része, amely a trójai faló történetére emlékeztethet bennünket: az inaktív hidrokinonok bejutnak a baktériumok belsejébe, ahol visszaalakulnak szabad hidrokinonokká, amelyek már képesek a baktériumokat elpusztítani.

Ilyen módon fejti ki kedvező hatását a medveszőlő hatóanyaga

  • A kutatások szerint – az antibiotikumokhoz hasonlóan – a hidrokinon elpusztítja a kórokozókat, de ezt az antibiotikumoktól eltérő módon, a baktériumok életben maradását biztosító enzimatikus folyamatok gátlásával teszi. Ennek a hatásmechanizmusnak egyik nagy előnye, hogy a baktériumok a hidrokinonnal szemben nem képesek rezisztenssé válni.

uz8_2.jpg

A hólyaghurut természetes ellenszere

A medveszőlőlevél-tea jelentősége a hólyaghurut kezelésében van. Az elmúlt évszázadokban tradicionálisan forrázatot készítettek belőle. A tudományos vizsgálatok alapján azonban kiderült, hogy a hatóanyagok hideg vízben is kioldódnak, viszont a tea keserű ízéért és bizonyos mellékhatásokért (hányinger, gyomorfájás) felelős csersavak kevésbé. Ezért napjainkban a forrázás helyett hideg vizes áztatást javasolnak, mert ezzel egy kevésbé keserű, sokkal egészségesebb teát nyerhetünk, bár kellemetlen íz és gyomor-bélrendszeri irritáció így is előfordulhat.

Így készítsd el:

  • Egy teáskanál szárított medveszőlőlevelet önts le egy csésze hideg vízzel.
  • Hagyd állni 3-4 órán át, majd szűrd le.
  • Igyál meg napi 3-4 csészével, ha húgyúti fertőzésed van.
  • Ne lépd túl az ajánlott napi adagot, és maximum egy hétig fogyaszd. Ha néhány napon belül nem észlelsz javulást, fordulj orvoshoz!

 

  • Várandósan ne alkalmazd!

Amennyiben a hólyaghurut kezdeti tüneteit tapasztaljuk, a medveszőlőlevél segíthet enyhíteni a tüneteket és felgyorsítani a gyógyulási folyamatot. Az antibiotikumokkal ellentétben a gyógynövény ismételt kezelések során is megőrzi antibakteriális hatékonyságát, és alkalmazásával a bél-, illetve a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlásától sem kell tartani.

Kapható tinktúra, kapszula, drazsé, tabletta formában is. Ez főleg azoknak jó hír, akik nem bírják a tea nagyon intenzív ízét. A biztosabb hatás érdekében a terápia idején fontos a bőséges, napi három liternyi folyadék bevitele (víz és gyógytea), valamint vízhajtó és enyhe gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényekből (pl. aranyvessző, csalán, kukoricabibe) készült forrázatok fogyasztásával is támogathatjuk gyógyulásunkat.

Láz, hidegrázás, nagyfokú elesettség, a vizeletben megjelenő vér, derékfájdalom vagy hányinger jelentkezése súlyos fertőzésre utal. Súlyos fertőzés esetén kérjünk azonnal orvosi segítséget!

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8618243749
süti beállítások módosítása