Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Csípő érzés pisiléskor: így előzheted meg a kellemetlen bumerángeffektust

Szponzorált tartalom

2024. január 4. Kontent

uz1.jpg

A visszatérő hólyaghurut, amely ismétlődő akut epizódokból áll, számos rizikótényező hatására alakulhat ki. A hatékony kezelés érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az érintett betegek megfelelő oktatására, mert az életmódbeli tanácsok segíthetnek megelőzni a bajt.

Bár ma már jól ismert tény, hogy a „felfázást” nem a hideg és nem is a piszkos WC-ülőke okozza, mégis sok nő úgy gondol rá, mint egy olyan betegségre, amit „összeszedhet” a hidegben, esetleg elkaphat mástól.

Fontos azonban tudni, hogy a hólyaghurut bakteriális fertőzés, amelynek 80-90 százalékát a bélflórában található – sok esetben a saját bélrendszerünkből származó – E. coli nevű baktérium okozza. A kialakulásában a hidegnek annyi a szerepe, hogy a lehűlt altestben lassul a vérkeringés, ezzel együtt az immunvédekezés is gyengül, ami kedvező feltételeket teremthet a kórokozók elszaporodásához.

A sok gondot okozó E. coli bacikat többnyire nem a párunktól kapjuk el, hanem a végbélnyílásunk környékéről kerülnek be a húgycsőbe – sokszor a szexuális aktus vagy a nem megfelelő fenéktörlés következményeként –, majd onnan a hólyagba jutnak, ahol nagyon gyorsan elkezdenek szaporodni, gyulladást és kínzó tüneteket okozva.

Mit lehet tenni ellene?

Biztos recept nincs, de néhány életmódbeli tanács betartása sokat segíthet a fertőzés visszatérésének megelőzésében.

Bőséges folyadékbevitel

A kellő mennyiségű, kb. napi 2 liter folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása alapvető fontosságú mind a hólyaghurut kezelésében, mind a megelőzésében. A rendszeres vízivás segíti a kórokozók kiürítését a húgyutakból.

Intimhigiénia

A megfelelő intimhigiénia szintén kulcsfontosságú: a kórokozók elszaporodásának a terület elhanyagolása és a túlzásba vitt tisztogatása is kedvez. Ennek elkerülésére érdemes néhány íratlan szabályt betartanunk: WC-használat után mindig elölről hátra, azaz a húgycsőnyílástól a végbélnyílás felé töröljük a gáttájékot. Ügyeljünk az egészséges hüvelyflóra fenntartására: a szeméremtestet és a végbélnyílás környékét lehetőleg csak tiszta vízzel mossuk meg, kerüljük a lúgos szappanok, valamint az illatosított tusfürdők és törlőkendők használatát. Hüvelyöblítést csak orvosi utasításra végezzünk! Kerüljük a szoros, műszálas alsóneműket, hordjunk olyan darabokat, amelyek legalább az intim területeken 100% pamutból készültek.

Pisilés szex után

Az együttlétek utáni vizeletürítés segíthet megakadályozni a kórokozók megtapadását a húgyutakban. Mielőtt még édes álomba merülnénk szex után, menjünk ki pisilni, így azonnal eltávolíthatjuk a húgyutakba jutott baktériumokat. Ha ezt nem tesszük, számolhatunk azzal, hogy a hólyagban pangó vizelet kedvez az odakerült baktériumok szaporodásának.

A megoldás kulcsa a részletekben rejlik

Egy személyre szabott orvosi tanácsadás, vagy akár a betegeknek szóló oktatóanyagok tanulmányozása segíthet megérteni, hogy melyek azok a rizikófaktorok, amelyek esetünkben a hólyaghurut kiújulásához vezethetnek, és hogyan kerülhetjük el a visszatérő epizódokat. Épp ezért fontos, hogy ne bagatellizáljuk el ezeket a témákat, inkább tágítsuk a tudásunkat, olvassunk ehhez hasonló posztokat, cikkeket, tartalmakat. Egy örök jó tanács a felfázósoknak, amelyet mégis kevesen fogadnak meg: mindig tartsuk melegen a lábunkat és a derekunkat! Ha általában hidegek a végtagjaink, heti egy-két 15 perces forró, sós lábfürdővel sokat segíthetünk magunkon. Téli időszakban főként meleg ételeket együnk, lehetőség szerint reggelire, ebédre és vacsorára is.

Azonnali reakció a tünetekre

Fel kell készülni arra, hogyan reagáljunk gyorsan, ha a hólyaghurut tüneteit tapasztaljuk. Az azonnali bőséges folyadékfogyasztás, valamint a medveszőlőlevél-tea alkalmazása segíthet a tünetek enyhítésében. Ha a népi gyógyászatból ismerős medveszőlőlevél-tea ízét túl keserűnek találjuk, választhatunk vény nélkül kapható medveszőlőlevélkivonat-tartalmú készítményeket is.

Amennyiben időben reagálunk a tünetekre, nem lesz szükségünk antibiotikumra. Ám, ha több nap után sem múlnak, vagy éppen ellenkezőleg, erősödnek a tünetek, orvoshoz kell fordulnunk. Mivel a különböző baktériumok más és más antibiotikumra érzékenyek, és nem tudjuk, hogy aktuálisan melyik törzzsel van dolgunk, mindenképpen az orvos által előírt gyógyszert alkalmazzuk! Az otthon korábbról megmaradt gyógyszerek nem alkalmasak vagy nem elegendőek egy másik akut epizód kezelésére.

A visszatérő hólyaghurut kezelésében és megelőzésében tehát nemcsak az orvosi konzultáció és a terápia fontos, hanem a betegek aktív részvétele és tudatossága is. A folyamatos önmegfigyelés által lehetőség nyílik arra, hogy megismerjük testünk működését, majd proaktívan részt vegyünk az egészségünk megőrzésében. Az életmódtanácsok betartása pedig segíthet abban, hogy a visszatérő hólyaghurut kezelése sokkal hatékonyabb és eredményesebb legyen.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5418285715
süti beállítások módosítása