Mit tehetünk, ha nem hatnak az antibiotikumok?

Szponzorált tartalom

2024. január 22. Kontent

uz4.jpg

Az orvostudomány egyik sürgető kérdése napjainkban az antimikrobiális rezisztencia. Ez az a jelenség, amikor az antibiotikumok a baktériumokkal szemben hatástalanokká válnak. Nem ritka ez a köznyelvben gyakran felfázásként emlegetett hólyaghurut kezelésére használt gyógyszerek esetében sem. Mutatjuk, mit lehet tenni ellene.

Az utóbbi néhány évtizedben a modern antibiotikumok széles körű és sokszor indokolatlan alkalmazása következtében egyre inkább terjedő antibiotikumrezisztencia és a jelenleg ismert antimikrobás szerekkel szemben ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok kialakulása világszerte komoly veszélyt jelent az egészségügyi ellátórendszer számára. Az antibiotikumok hatásosságának elvesztése nem csupán a visszatérő hólyaghurut hatékony kezelését nehezíti, hanem az egészségügy egészét érinti.

Az antibiotikum-rezisztencia globális szinten jelentős egészségügyi problémává vált. Egyes becslések szerint jelenleg évente mintegy 700 ezer ember veszti életét antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók okozta fertőzések következtében, és ez a szám várhatóan növekedni fog. Becslések szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia vezető halálozási okká válhat, amennyiben nem teszünk hatékony lépéseket a megfékezésére.

Az 1980-as évek óta alig néhány új antibiotikumot fedeztek fel, ezért is fontos a fertőzések megelőzése és kontrollja, valamint az, hogy a meglévő antibiotikumok minél tovább hatékonyak maradjanak. Jellemzően a légúti és a húgyúti betegségeket okozó baktériumok válnak ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben.

A rezisztencia az antibiotikum-terápia hatékonyságát csökkenti, és megnehezíti a fertőzések kezelését.

Gyakori felfázás esetén is kialakulhat

A visszatérő hólyaghurut esetében a gyakori antibiotikum-kezeléseknek komoly következménye lehet. A felfázásos epizódok kezelésére ugyanis gyakran alkalmaznak antibiotikumot, amely általában elpusztítja a kórokozókat, ám ha a gyógyszert túl gyakran vagy nem megfelelően használjuk, az rezisztencia kialakulásához vezethet. Ebben az esetben a baktériumok megtanulnak ellenállni az antibiotikumoknak, és ezt a képességet az utódaiknak is tovább örökítik.

Mit lehet tenni ellene?

A visszatérő hólyaghurut kezelése terén az alternatív módszerek kulcsszerepet játszhatnak az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

Természetes terápiák

A hólyaghurut tüneteinek enyhítésében és a visszatérő fertőzések megelőzésében néhány esetben egyes gyógynövények vagy probiotikumok alkalmazása is hasznos lehet.

A megelőzés egyik fontos eszköze a bőséges folyadékfogyasztás is. Azzal is segíthetjük a kórokozók kiürülését a hólyagunkból, ha elkezdünk bővebb mennyiségű vizet inni, amint megjelennek a felfázás kezdeti tünetei, mint a gyakori vizelési inger, csípő, égő érzés vizeléskor és az alhasi görcsök.  

Profilaktikus vakcinák

Léteznek olyan vakcinák, amelyek célzottan hatnak a hólyaghurut kialakulásban leggyakrabban szerepet játszó kórokozók ellen. A vakcinák segíthetnek a fertőzések megelőzésében, így kevesebb antibiotikumra lehet szükség.

Monoklonális antitestek

A monoklonális antitestek olyan speciális fehérjék, amelyek célzottan kötődnek a kórokozókhoz. Ezeket különböző terápiás célokra, például az antibiotikumok alternatívájaként a bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9718305111
süti beállítások módosítása